kempes Opublikowano 14 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 14 Września 2007 lerioneg to są małe kawałeczki /nie wiem dlaczego tak rozkroiłeś/ ale przed wędzeniem /i przed wiązaniem - nie wiem czy będziesz pchał to w siatkę czy wiązał jak mini szyneczki czy tylko na hak/ wytnij ze środeczka maleńki kawałeczek - tak na ząb i spróbuj czy nie za słone jak za słone to mocz w wodzie, a ile to nikt Ci nie powie bo nie wiadomo jakie użyłeś jajo :lol: małe-duże kury-kaczki-strusia świeże-starsze na jajo jeśli już jeśli ta metoda Ci odpowiada i inne są be to trzeba mieć praktykę /dawno temu jak byłem młodszy i nie było jeszcze tematu na oliwce to robiłem na jajko ale szynki 2-3 kg moczyłem 12-15 godzin bez zmiany wody, jak ze zmianą to mniej ale zawsze to było ryzyko jeśli nie było próbowane ze środka, a nieraz próbowałem - wydawało mi się że będzie dobre na słoność /samej szynki raczej się nie je/ a póżniej i tak było za słone - zależy też ile ubyło w wędzeniu i parzeniu, a więc najlepiej tak jak mówi zadymiarski przepis co było wcześniej teraz i na wieki pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/987-popsute-mi%C4%99sko-i-uw%C4%99dzone/page/3/#findComment-17500 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Legioner Opublikowano 14 Września 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 14 Września 2007 Następne tak zrobię obiecuje :blush: a tym razem trzymam kciuki żeby się dało jeść. Juz jest powkładane w siatki. Dziś moje poprzednie wyroby (karma dla psów) oglądał fachowiec i stwierdził , że je upiekłem a nie uwędziłem. I teraz mam kilka pytań: 1. Jak wam się udaje utrzymać temperaturę ? 2. Przy tak niskiej temperaturze 40-46 stopni nie macie problemu z wymuszeniem cugu ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/987-popsute-mi%C4%99sko-i-uw%C4%99dzone/page/3/#findComment-17505 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 14 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 14 Września 2007 Utrzymanie temperatury to żaden problem. :wink: Jedną wędzarkę mam w budynku, murowana. A drugą z blachy poziome kanały dymne o długości 1,5m. Palenisko w jednej i drugiej mogę zamknąć więc i zmniejszyć temperaturę. Z tzw. cugiem nigdy nie miałem problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/987-popsute-mi%C4%99sko-i-uw%C4%99dzone/page/3/#findComment-17521 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Legioner Opublikowano 16 Września 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 16 Września 2007 Wklejam obiecane zdjęcia tych popsutych szynek. Miały być wędzone a chyba nie sa tak do końca :tongue: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/987-popsute-mi%C4%99sko-i-uw%C4%99dzone/page/3/#findComment-17599 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.