Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

lerioneg

 

to są małe kawałeczki /nie wiem dlaczego tak rozkroiłeś/

ale przed wędzeniem /i przed wiązaniem - nie wiem czy będziesz pchał to w siatkę czy wiązał jak mini szyneczki czy tylko na hak/

wytnij ze środeczka maleńki kawałeczek - tak na ząb i spróbuj czy nie za słone

jak za słone to mocz w wodzie, a ile to nikt Ci nie powie bo nie wiadomo jakie użyłeś jajo :lol:

małe-duże

kury-kaczki-strusia

świeże-starsze

na jajo jeśli już

jeśli ta metoda Ci odpowiada i inne są be

to trzeba mieć praktykę /dawno temu jak byłem młodszy i nie było jeszcze tematu na oliwce to robiłem na jajko ale szynki 2-3 kg moczyłem 12-15 godzin bez zmiany wody, jak ze zmianą to mniej

ale zawsze to było ryzyko jeśli nie było próbowane ze środka, a nieraz próbowałem - wydawało mi się że będzie dobre na słoność /samej szynki raczej się nie je/ a póżniej i tak było za słone - zależy też ile ubyło w wędzeniu i parzeniu, a więc najlepiej tak jak mówi zadymiarski przepis co było wcześniej

teraz i na wieki

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/987-popsute-mi%C4%99sko-i-uw%C4%99dzone/page/3/#findComment-17500
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 53
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Następne tak zrobię obiecuje :blush: a tym razem trzymam kciuki żeby się dało jeść. Juz jest powkładane w siatki. Dziś moje poprzednie wyroby (karma dla psów) oglądał fachowiec i stwierdził , że je upiekłem a nie uwędziłem. I teraz mam kilka pytań:

 

1. Jak wam się udaje utrzymać temperaturę ?

 

2. Przy tak niskiej temperaturze 40-46 stopni nie macie problemu z wymuszeniem cugu ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/987-popsute-mi%C4%99sko-i-uw%C4%99dzone/page/3/#findComment-17505
Udostępnij na innych stronach

Utrzymanie temperatury to żaden problem. :wink:

Jedną wędzarkę mam w budynku, murowana. A drugą z blachy poziome kanały dymne o długości 1,5m. Palenisko w jednej i drugiej mogę zamknąć więc i zmniejszyć temperaturę. Z tzw. cugiem nigdy nie miałem problemu.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/987-popsute-mi%C4%99sko-i-uw%C4%99dzone/page/3/#findComment-17521
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.