nestor Opublikowano 31 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 31 Maja 2014 Maad ,dlaczego sądzisz,żę wędzarnia z bezpośredniim paleniskiem jest najzdrowsza? A ja mam inne zdanie.W takiej wędzarni tłuszcz kapiący powoduje to ,że wytwarza się rakotwórczy benzopiren.Dlatego musi być zainstalowna osłona :deflektor.Najlepsze są wędzarnie z dymogeneratorem.Takie wędzarnie są w profesjonarnych zakładach. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9919-o-kapi%C4%85cym-t%C5%82uszczu/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 31 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 31 Maja 2014 Właśnie , nigdy (o ile pamiętam)nie został poruszony aspekt tłuszczu kapiącego na deflektor , i jego spalonych na owym frakcji. Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9919-o-kapi%C4%85cym-t%C5%82uszczu/#findComment-355323 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 31 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 31 Maja 2014 co racja to racja - spalony tłuszcz zdrowy raczej nie jest Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9919-o-kapi%C4%85cym-t%C5%82uszczu/#findComment-355327 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 31 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 31 Maja 2014 Jumbo ,chodzi o tłuszcz kapiący na ogień w palenisku. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9919-o-kapi%C4%85cym-t%C5%82uszczu/#findComment-355328 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 31 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 31 Maja 2014 Poniekąd masz rację , ale większość wędzarek bezpośrednich ma zamiast bezpośredniej relacji palenisko - wyroby ,w której może podana przez Ciebie sytuacja wyniknąć, ma deflektor ,czyli rozpraszacz dymu , który nagrzewając się , stwarza podobny problem. Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9919-o-kapi%C4%85cym-t%C5%82uszczu/#findComment-355329 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 1 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 1 Czerwca 2014 Maad ,dlaczego sądzisz,żę wędzarnia z bezpośredniim paleniskiem jest najzdrowsza? Tak naprawdę, to nie wiem czy jest najzdrowsza czy nie, żadnych pomiarów nie robiłem, ale jeżeli kombiii może w w co drugim zdaniu przekonywać, że najzdrowszy jest pomnik, to tak dla równowagi rzucę coś czasem żartobliwie A tak serio, to jest parę mocnych przesłanek, popartych logicznymi argumentami, zgodnymi z prawami fizyki, wskazujących wyższość wędzarni z paleniskiem bezpośrednim.Problem kapiącego tłuszczu nie był jak dotąd rozważany. Myślę, że warto się nad nim pochylić. Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9919-o-kapi%C4%85cym-t%C5%82uszczu/#findComment-355348 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 1 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 1 Czerwca 2014 ma deflektor , czyli rozpraszacz dymu , który nagrzewając się , stwarza podobny problem. Z tego co widziałem na fotkach, to w większości przypadków stosowany jest deflektor podwójny. A to chyba jest po to, żeby ta górna blacha miała trochę niższą temp. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9919-o-kapi%C4%85cym-t%C5%82uszczu/#findComment-355386 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 1 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 1 Czerwca 2014 Jeżeli nad deflektorem na wysokości 10 cm jest zamocowana płytka,nie ma wtedy problemu z kapiącym tłuszczem,a dym z paleniska rozchodzi się równomiernie na wszystkie strony. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9919-o-kapi%C4%85cym-t%C5%82uszczu/#findComment-355437 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 1 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 1 Czerwca 2014 eżeli nad deflektorem na wysokości 10 cm jest zamocowana płytka,nie ma wtedy problemu z kapiącym tłuszczem,a dym z paleniska rozchodzi się równomiernie na wszystkie strony. Skąd Wy macie kapiący tłuszcz to ja nie wiem, chyba że chodzi o ryby.to nieraz coś się zdarzyło Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9919-o-kapi%C4%85cym-t%C5%82uszczu/#findComment-355452 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 1 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 1 Czerwca 2014 Przy temperaturze 55-65 C to kapnie mało, ale jak podjadę na 80-90 C, to sporo kapie. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9919-o-kapi%C4%85cym-t%C5%82uszczu/#findComment-355455 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 1 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 1 Czerwca 2014 Kostek 61,tłuszcz kapie napewno przy wędzeniu boczku. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9919-o-kapi%C4%85cym-t%C5%82uszczu/#findComment-355467 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 1 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 1 Czerwca 2014 Kostek 61,tłuszcz kapie napewno przy wędzeniu boczku No fakt jak podjaram przy boczku to trochę kapie Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9919-o-kapi%C4%85cym-t%C5%82uszczu/#findComment-355469 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 1 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 1 Czerwca 2014 Nie czarujmy się.Mam wędzarnię z grzałką na spodzie + blacha nad grzałką.Jak podkręcę powyżej 80 C kapie i syczy aż miło. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9919-o-kapi%C4%85cym-t%C5%82uszczu/#findComment-355471 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 1 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 1 Czerwca 2014 Ja mam w wedzarniku jakies 15cm powyzej deflektora blache jak do pieczenia ciasta ktora jest wypelniona zwirem. Ma to za zadanie wlasnie wylapac skapujacy sporadycznie tluszcz a takze pomaga w stabilnym utrzymaniu temperatury.Pozdrawiam yogi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9919-o-kapi%C4%85cym-t%C5%82uszczu/#findComment-355485 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 1 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 1 Czerwca 2014 Najlepszym materiałem do łapania tłuszczu jest kamień wulkaniczny zwany chyba potocznie pumeksem. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9919-o-kapi%C4%85cym-t%C5%82uszczu/#findComment-355503 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.