wosiu Opublikowano 15 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 15 Września 2007 WitamDlaczego nie mogę uzyskać miękkiej skóry na golonce gotowanej? Golonka była peklowana pięć dni w zalewie w chłodnym miejscu (lodówka).Robiłem tak już trzykrotnie i za każdym razem zwiększałem długość gotowania golonki. Zaczynałem od dwóch godzin gotowania golonki ok. 1,5 kg, skończyłem na trzech godzinach gotowania. Efekt był taki ,że skóra jest nadal twarda a golonka wiórowata ( po trzech godzinach gotowania). Jeśli ktoś ma jakąś dobrą radę na twardą skórę to bardzo bym prosił o podpowiedź, zaprosiłem na dzisiaj gości na golonkę a nie chciałbym wypaść kiepsko.Pozdr Wosiu Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/993-twarda-sk%C3%B3ra-na-golonce/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 15 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 15 Września 2007 WitamSam czystej golonki jeszcze nie robiłem, ale na forum była opisywana produkcja golonki z szynkowara wraz z informacją że golonkę się nie parzy tylko normalnie gotuje we wrzątku. Ale to było chyba na forum Czarnej Oliwki. O golonce "luzem" poczytasz tu: http://www.mediaprint.com.pl/?p=kacik_stefana&id=118 PS Też lubię golonkę. Golonka bez piwa (do popicia) to nie golonka. Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/993-twarda-sk%C3%B3ra-na-golonce/#findComment-17545 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 15 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 15 Września 2007 Jeśli ktoś ma jakąś dobrą radę na twardą skórę "Sól zmiękczająca mięso" ? :grin: Na imprezę lepiej jednak nie próbuj... Golonka jest jednym z ulubionych dań poligrafów, gdyż zwykle wymaga piwa lub wódeczki, a tych dwóch napoi drukarze zwykle nie odmawiają. Dobre! :-) Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/993-twarda-sk%C3%B3ra-na-golonce/#findComment-17546 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 15 Września 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 15 Września 2007 Znam stronę poligrafi ale niestety tam nie piszą o technice gotowania golonki.Ja dziś próbuję gotować pod przykryciem,może większe ciśnienie w garnku spowoduje, że będzieskóra bardziej miękka. Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/993-twarda-sk%C3%B3ra-na-golonce/#findComment-17550 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 15 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 15 Września 2007 A w piekarniku nie chcesz spróbować ?W zamkniętej brytfance w 180-200st.C ?Co jakiś czas polewająć gromadzącym się tłuszczem ? Zawsze to dużo wyższa temperatura, niż podczas gotowania czy duszenia. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/993-twarda-sk%C3%B3ra-na-golonce/#findComment-17551 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 15 Września 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 15 Września 2007 Tak później chcę podpiec w piekarniku polewając gęstym karmelem przed samym końcem pieczenia skóra golonki będzie ponacinana żeby karmel dostał się do środka mięsa.Chodzi o to żeby golonka nie wyszła za sucha i skóra była miękka,bo powiem szczerze to ja uwielbiam właśnie taką skórkę z odrobiną mięsa.Pzdr Wosiu Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/993-twarda-sk%C3%B3ra-na-golonce/#findComment-17552 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 15 Września 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 15 Września 2007 No już jestem po gotowaniu golonek i teraz mam dylemat,bo golonki wyszły super skóra jest mięciutka taka o jaką mi chodziło.Nie wiem czy jest to zasługa specjalnej pekówki jaką kupiła moja żona czy gotowania pod przykryciem czyli pod pokrywką.Zobaczymy jaka będzie poupieczeniu.Pzdr Wosiu Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/993-twarda-sk%C3%B3ra-na-golonce/#findComment-17553 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 15 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 15 Września 2007 Witam wosiu . Ja bardzo często robię gotowane golonki bo to jedna z wielu moich ulubionych potraw . Jednak nigdy nie miałem takich problemów . Świerze golonki moczę w dość słonej wodzie około dwóch dni a gotuję 3-4 godziny a prawdę mówiąc do miękkości lecz jeden warunek na bardzo małym ogniu tak w zasadzie jak rosół . Woda tylko delikatnie właściwie bardzo delikatnie przewraca się w garnku i to jest zapewne ten powód że moje golonki są soczyste . Chociaż będąc teraz na wakacjach w Zakopanym często jadłem golonki z twardą skórą . Były to golonki gotowane i podpiekane . Mój wniosek to taki że te golonki były robione na dużym ogniu i być może za długo . Serdecznie pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/993-twarda-sk%C3%B3ra-na-golonce/#findComment-17555 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 15 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 15 Września 2007 Gotuje golonkę tak samo jak andrzej czyli bardzo powoli i koniecznie pod przykryciem.Golonka musi być cała zakryta wodą a patyczkiem do szaszłyków sprawdzam mięso czy jest już miękkie.Potem do piekarnika + piwo i woda, pieczenie do momentu aż skóra się prawie przypali.Do tego musztarda, pieczywo no i oczywiście piwo dla mnie :grin: .Boskie jedzenie. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/993-twarda-sk%C3%B3ra-na-golonce/#findComment-17567 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 15 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 15 Września 2007 wosiu . Ja bardzo często robię gotowane golonki bo to jedna z wielu moich ulubionych potraw . Jednak nigdy nie miałem takich problemów . Świerze golonki moczę w dość słonej wodzie około dwóch dni a gotuję 3-4 godziny a prawdę mówiąc do miękkości lecz jeden warunek na bardzo małym ogniu tak w zasadzie jak rosół . Woda tylko delikatnie właściwie bardzo delikatnie przewraca się w garnku i to jest zapewne ten powód że moje golonki są soczystefakt Boskie jedzenie.fakt :grin: Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/993-twarda-sk%C3%B3ra-na-golonce/#findComment-17573 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 16 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 16 Września 2007 A tą golonkę to się wkłada na wrzątek czy do zimnej wody?Właśnie mam zamiar osobiście przyrządzić sobie ten rarytas. Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/993-twarda-sk%C3%B3ra-na-golonce/#findComment-17580 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 16 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 16 Września 2007 Ja wkladam tylko na wrzatek wiecej skladnikow pozostaje w miesie a nie w wywarzePozdrawiam serdecznie Jasiu i jeszcze jedno ziele angielskie i lisc laurowy to obowiazkowe przyprawy no i zimne piwko jako dodatek do konsumpcji bez tego to profanacja potrawy :tongue: :grin: Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/993-twarda-sk%C3%B3ra-na-golonce/#findComment-17581 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 16 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 16 Września 2007 zimne piwko jako dodatek do konsumpcji bez tego to profanacja potrawy :tongue: :grin:Piwo ma być własnej roboty czy sklepowe? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/993-twarda-sk%C3%B3ra-na-golonce/#findComment-17583 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 16 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 16 Września 2007 Dla mnie dzisiaj sklepowe jest wystarczające, chociaż jako gołowąs zawsze ojcu ukradkiem podpijałem piwko (i nie tylko) domowej roboty. Daaaawno to było że smaku już nie pamiętam, ale to "nie tylko" to i owszem czasami udało się i później gdzieś załapać. Niestety, gdy byłem już dorosły, ojciec piwka już nie robił. Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/993-twarda-sk%C3%B3ra-na-golonce/#findComment-17585 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 16 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 16 Września 2007 Piwo ma być własnej roboty czy sklepowe?jezeli w smaku jak u naszych kolegow na zlocie to polecam domowe :grin: ale jak sie nie pot :grin: afi takich cudow tworzyc to pozostaje sklepowe :devil: Pozdrawiam serdecznie Jasiu Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/993-twarda-sk%C3%B3ra-na-golonce/#findComment-17586 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kusy Opublikowano 18 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 18 Września 2007 W trakcie gotowania warto dodaść trochę piwa,nie za dużo bo będzie gorzkie mięsko!Podobnie w trakcie pieczenie warto polewać golonkę piwem,skórka będzia chrupiąca.Tyle żepiekarnik może pachnieć piwem :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/993-twarda-sk%C3%B3ra-na-golonce/#findComment-17682 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ninjan Opublikowano 18 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 18 Września 2007 Do gotowania goloneczki można dodać warzywa -pietruszkę ,marchewke (przełamuje smak na lekko słotkawy),pora ,czosnek oczywiście ,ja robię to w ten sposób -wychodzi super :rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/993-twarda-sk%C3%B3ra-na-golonce/#findComment-17687 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 25 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 25 Września 2007 No i przyrądziłem golonkę wg porad tu zawartych. Wyszło znakomicie, tylko zjeść musiałem bez piffka, niestety. Żebym to ja złapał tego co wymyślił samochód, to bym... Ale i tak się oblizuję na samo wspomnienie smaku. Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/993-twarda-sk%C3%B3ra-na-golonce/#findComment-18044 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 25 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 25 Września 2007 Żebym to ja złapał tego co wymyślił samochód, to bym... Frapio Ty się motoryzacji nie czepiaj. Niezmiernie zobowiązany jestem organizacjom odpowiedzialnym za równouprawnienie kobiet - " Koło Gospodyń ...." , " Baby na traktory..." itp. za umożliwienie uzyskania prawa jazdy naszym małżonkom, kochankom, i innym babujagom. :rolleyes: Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/993-twarda-sk%C3%B3ra-na-golonce/#findComment-18045 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 25 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 25 Września 2007 Niestety, na te organizacyje to nie mam co liczyć. Chyba podpadnięty u nich jestem. Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/993-twarda-sk%C3%B3ra-na-golonce/#findComment-18048 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 25 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 25 Września 2007 Chyba podpadnięty u nich jestem. to....Głosuj na Rokitową a zostaniesz w łaskach ślubnej, teścoiwej i synowych :devil: Chyba, że syn albo zięć ma prawko - to zignoruj wybory. Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/993-twarda-sk%C3%B3ra-na-golonce/#findComment-18058 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.