Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Dlaczego nie mogę uzyskać miękkiej skóry na golonce gotowanej? Golonka była peklowana pięć dni w zalewie w chłodnym miejscu (lodówka).

Robiłem tak już trzykrotnie i za każdym razem zwiększałem długość gotowania golonki. Zaczynałem od dwóch godzin gotowania golonki ok. 1,5 kg, skończyłem na trzech godzinach gotowania. Efekt był taki ,że skóra jest nadal twarda a golonka wiórowata ( po trzech godzinach gotowania). Jeśli ktoś ma jakąś dobrą radę na twardą skórę to bardzo bym prosił o podpowiedź, zaprosiłem na dzisiaj gości na golonkę a nie chciałbym wypaść kiepsko.

Pozdr Wosiu

Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/993-twarda-sk%C3%B3ra-na-golonce/
Udostępnij na innych stronach

Witam

Sam czystej golonki jeszcze nie robiłem, ale na forum była opisywana produkcja golonki z szynkowara wraz z informacją że golonkę się nie parzy tylko normalnie gotuje we wrzątku. Ale to było chyba na forum Czarnej Oliwki. O golonce "luzem" poczytasz tu: http://www.mediaprint.com.pl/?p=kacik_stefana&id=118

 

PS

Też lubię golonkę. Golonka bez piwa (do popicia) to nie golonka.

Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/993-twarda-sk%C3%B3ra-na-golonce/#findComment-17545
Udostępnij na innych stronach

Jeśli ktoś ma jakąś dobrą radę na twardą skórę

"Sól zmiękczająca mięso" ? :grin:

Na imprezę lepiej jednak nie próbuj...

 

Golonka jest jednym z ulubionych dań poligrafów, gdyż zwykle wymaga piwa lub wódeczki, a tych dwóch napoi drukarze zwykle nie odmawiają.

 

Dobre! :-)

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/993-twarda-sk%C3%B3ra-na-golonce/#findComment-17546
Udostępnij na innych stronach

Znam stronę poligrafi ale niestety tam nie piszą o technice gotowania golonki.Ja dziś próbuję gotować pod przykryciem,może większe ciśnienie w garnku spowoduje, że będzie

skóra bardziej miękka.

Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/993-twarda-sk%C3%B3ra-na-golonce/#findComment-17550
Udostępnij na innych stronach

A w piekarniku nie chcesz spróbować ?

W zamkniętej brytfance w 180-200st.C ?

Co jakiś czas polewająć gromadzącym się tłuszczem ?

 

Zawsze to dużo wyższa temperatura, niż podczas gotowania czy duszenia.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/993-twarda-sk%C3%B3ra-na-golonce/#findComment-17551
Udostępnij na innych stronach

Tak później chcę podpiec w piekarniku polewając gęstym karmelem przed samym końcem pieczenia skóra golonki będzie ponacinana żeby karmel dostał się do środka mięsa.Chodzi o to żeby golonka nie wyszła za sucha i skóra była miękka,bo powiem szczerze to ja uwielbiam właśnie taką skórkę z odrobiną mięsa.

Pzdr Wosiu

Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/993-twarda-sk%C3%B3ra-na-golonce/#findComment-17552
Udostępnij na innych stronach

No już jestem po gotowaniu golonek i teraz mam dylemat,bo golonki wyszły super skóra jest mięciutka taka o jaką mi chodziło.Nie wiem czy jest to zasługa specjalnej pekówki jaką kupiła moja żona czy gotowania pod przykryciem czyli pod pokrywką.Zobaczymy jaka będzie poupieczeniu.

Pzdr Wosiu

Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/993-twarda-sk%C3%B3ra-na-golonce/#findComment-17553
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

wosiu . Ja bardzo często robię gotowane golonki bo to jedna z wielu moich ulubionych potraw . Jednak nigdy nie miałem takich problemów . Świerze golonki moczę w dość słonej wodzie około dwóch dni a gotuję 3-4 godziny a prawdę mówiąc do miękkości lecz jeden warunek na bardzo małym ogniu tak w zasadzie jak rosół . Woda tylko delikatnie właściwie bardzo delikatnie przewraca się w garnku i to jest zapewne ten powód że moje golonki są soczyste . Chociaż będąc teraz na wakacjach w Zakopanym często jadłem golonki z twardą skórą . Były to golonki gotowane i podpiekane . Mój wniosek to taki że te golonki były robione na dużym ogniu i być może za długo .

 

Serdecznie pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/993-twarda-sk%C3%B3ra-na-golonce/#findComment-17555
Udostępnij na innych stronach

Gotuje golonkę tak samo jak andrzej czyli bardzo powoli i koniecznie pod przykryciem.

Golonka musi być cała zakryta wodą a patyczkiem do szaszłyków sprawdzam mięso czy jest już miękkie.Potem do piekarnika + piwo i woda, pieczenie do momentu aż skóra się prawie przypali.Do tego musztarda, pieczywo no i oczywiście piwo dla mnie :grin: .

Boskie jedzenie.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/993-twarda-sk%C3%B3ra-na-golonce/#findComment-17567
Udostępnij na innych stronach

wosiu . Ja bardzo często robię gotowane golonki bo to jedna z wielu moich ulubionych potraw . Jednak nigdy nie miałem takich problemów . Świerze golonki moczę w dość słonej wodzie około dwóch dni a gotuję 3-4 godziny a prawdę mówiąc do miękkości lecz jeden warunek na bardzo małym ogniu tak w zasadzie jak rosół . Woda tylko delikatnie właściwie bardzo delikatnie przewraca się w garnku i to jest zapewne ten powód że moje golonki są soczyste

fakt

Boskie jedzenie.

fakt

:grin:

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/993-twarda-sk%C3%B3ra-na-golonce/#findComment-17573
Udostępnij na innych stronach

A tą golonkę to się wkłada na wrzątek czy do zimnej wody?

Właśnie mam zamiar osobiście przyrządzić sobie ten rarytas.

Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/993-twarda-sk%C3%B3ra-na-golonce/#findComment-17580
Udostępnij na innych stronach

Ja wkladam tylko na wrzatek wiecej skladnikow pozostaje w miesie a nie w wywarze

Pozdrawiam serdecznie Jasiu

 

i jeszcze jedno ziele angielskie i lisc laurowy to obowiazkowe przyprawy

no i zimne piwko jako dodatek do konsumpcji bez tego to profanacja potrawy :tongue: :grin:

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/993-twarda-sk%C3%B3ra-na-golonce/#findComment-17581
Udostępnij na innych stronach

Dla mnie dzisiaj sklepowe jest wystarczające, chociaż jako gołowąs zawsze ojcu ukradkiem podpijałem piwko (i nie tylko) domowej roboty. Daaaawno to było że smaku już nie pamiętam, ale to "nie tylko" to i owszem czasami udało się i później gdzieś załapać. Niestety, gdy byłem już dorosły, ojciec piwka już nie robił.
Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/993-twarda-sk%C3%B3ra-na-golonce/#findComment-17585
Udostępnij na innych stronach

Piwo ma być własnej roboty czy sklepowe?

jezeli w smaku jak u naszych kolegow na zlocie

to polecam domowe :grin:

ale jak sie nie pot :grin: afi takich cudow tworzyc to pozostaje sklepowe :devil:

Pozdrawiam serdecznie Jasiu

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/993-twarda-sk%C3%B3ra-na-golonce/#findComment-17586
Udostępnij na innych stronach

W trakcie gotowania warto dodaść trochę piwa,nie za dużo bo będzie gorzkie mięsko!Podobnie w trakcie pieczenie warto polewać golonkę piwem,skórka będzia chrupiąca.Tyle żepiekarnik może pachnieć piwem :lol:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/993-twarda-sk%C3%B3ra-na-golonce/#findComment-17682
Udostępnij na innych stronach

Do gotowania goloneczki można dodać warzywa -pietruszkę ,marchewke (przełamuje smak na lekko słotkawy),pora ,czosnek oczywiście ,

ja robię to w ten sposób -wychodzi super :rolleyes:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/993-twarda-sk%C3%B3ra-na-golonce/#findComment-17687
Udostępnij na innych stronach

No i przyrądziłem golonkę wg porad tu zawartych. Wyszło znakomicie, tylko zjeść musiałem bez piffka, niestety. Żebym to ja złapał tego co wymyślił samochód, to bym... Ale i tak się oblizuję na samo wspomnienie smaku.
Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/993-twarda-sk%C3%B3ra-na-golonce/#findComment-18044
Udostępnij na innych stronach

Żebym to ja złapał tego co wymyślił samochód, to bym...

Frapio

Ty się motoryzacji nie czepiaj.

 

Niezmiernie zobowiązany jestem organizacjom odpowiedzialnym za równouprawnienie kobiet - " Koło Gospodyń ...." , " Baby na traktory..." itp. za umożliwienie uzyskania prawa jazdy naszym małżonkom, kochankom, i innym babujagom. :rolleyes:

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/993-twarda-sk%C3%B3ra-na-golonce/#findComment-18045
Udostępnij na innych stronach

Chyba podpadnięty u nich jestem.

to....Głosuj na Rokitową

 

a zostaniesz w łaskach ślubnej, teścoiwej i synowych :devil:

Chyba, że syn albo zięć ma prawko - to zignoruj wybory.

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/993-twarda-sk%C3%B3ra-na-golonce/#findComment-18058
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.