Skocz do zawartości

Kiełbasa polska, ile na maksa można dać czosnku i przypraw?

Rekomendowane odpowiedzi

Szanowni forumowicze, chcę zrobić polską, mam wszystko niebawem biorę się do roboty tylko lubię bardzo mocno przyprawione kiełbasy jako, że jestem początkujący a nie chcę zepsuć kiełby to mam pytanie o Wasze doświadczenia, jaka jest bezpieczna maksymalna ilość czosnku i przypraw?

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9939-kie%C5%82basa-polska-ile-na-maksa-mo%C5%BCna-da%C4%87-czosnku-i-przypraw/

Pojęcie" bezpieczna ilość "jest pojęciem względnym. To rzecz gustu i smaku. pamiętaj, że przepis możesz modyfikować ale to nie jest oryginał. Najlepiej zrób zgodnie z przepisem i dokonaj próby, po której orzekniesz czy rzecz odpowoiada Twoim gustom i smakom. powodzenia. ( to nie sarkazm)

Pojęcie" bezpieczna ilość "jest pojęciem względnym. To rzecz gustu i smaku. pamiętaj, że przepis możesz modyfikować ale to nie jest oryginał. Najlepiej zrób zgodnie z przepisem i dokonaj próby, po której orzekniesz czy rzecz odpowoiada Twoim gustom i smakom. powodzenia. ( to nie sarkazm)

I rzuć palenie to smak powróci, nie będziesz musiał mocno przyprawiać. ;)  Żeby wiedzieć jak powinna smakować powinieneś zrobić wg receptury.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

Miłego dnia. 

ja daję w wersji hard

na 1 kg.

czosnek - 4 g

majeranek - 2 g

pieprz czarny - 5 g

ale to wszystko kwestia smaku  :)

W walce między sercem a mózgiem zwycięża w końcu żołądek.

A może zrób od razu dwie wersje, oryginalną i swoją:) i przekonasz się która lepsza. Ja polską uwielbiam, robię dość często. Przyprawiam jedynie:

Pieprz czarny młotkowany 2g/kg

Majeranek 1,5g/kg

Czosnek - 2 średnie ząbki /kg

Cukier opcjonalnie 2g/kg

Mięso peklowane na sucho 22g /kg minimum 24h

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

A jak mam czosnek niedźwiedzi taki suszony to do niego zalecenia co do gramatury są takie same czy trzeba jakoś to przeliczyć? Zgodnie z przepisem już robiłem i była mi zdecydowanie za mało czosnkowa. Aha, palenie rzuciłem wiele lat temu, mimo to nadal lubię jak jest dużo czosnku ;)

Edytowane przez Zgred

mam czosnek niedźwiedzi taki suszony

i była mi zdecydowanie za mało czosnkowa

Bo niedzwiedzi nie jest tak intensywny jak np polski surowy ;) spokojnie możesz podwoić ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Pieprz czarny młotkowany 2g/kg Majeranek 1,5g/kg Czosnek - 2 średnie ząbki /kg Cukier opcjonalnie 2g/kg Mięso peklowane na sucho 22g /kg minimum 24h

Podobnie przyprawiam. Jestem fanem czosnku wiec zawsze go daję wiecej niż w przepisach. Natomiast 22 gr/kg soli/peklosoli  to dla mnie zdecydowanie za dużo. 20 gr to max a najlepiej 18-19 gr.

BTW. Sivon nie słyszałem nic o zlotowym żurku. Udał sie?

pozdrawiam

Michał

Natomiast 22 gr/kg soli/peklosoli  to dla mnie zdecydowanie za dużo. 20 gr to max a najlepiej 18-19 gr.

Michał przypominam że polska surowa wędzona to rodzaj kiełbasy dojrzewającej:) Znam przepisy gdzie stosowano nawet 26gr PS na kilogram. Po 10 dniach jak dojrzeje troszkę zapewniam że smak jest OK.

Żurek wyszedł ale czy smakował hmm na drugi dzień z rana był chętniej zjadany niż w pierwszy dzień:)

BTW Odnośnie czosnku:) przypomniało mi się że mam wyciskacz do czosnku który ktoś zapomniał zabrać ze zlotu. :)

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Żurek wyszedł ale czy smakował hmm na drugi dzień z rana był chętniej zjadany niż w pierwszy dzień

Domyślam się :D  :D 

BTW Odnośnie czosnku:) przypomniało mi się że mam wyciskacz do czosnku który ktoś zapomniał zabrać ze zlotu.

Oooo już go spisałem na straty. Fajnie że się znalazł. Proszę cię miej go jutro przy sobie. Zadzwonię to sie umówimy gdzieś w mieście. Dzięki. 

pozdrawiam

Michał