Zgred Opublikowano 3 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 3 Czerwca 2014 Szanowni forumowicze, chcę zrobić polską, mam wszystko niebawem biorę się do roboty tylko lubię bardzo mocno przyprawione kiełbasy jako, że jestem początkujący a nie chcę zepsuć kiełby to mam pytanie o Wasze doświadczenia, jaka jest bezpieczna maksymalna ilość czosnku i przypraw? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9939-kie%C5%82basa-polska-ile-na-maksa-mo%C5%BCna-da%C4%87-czosnku-i-przypraw/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotunia Opublikowano 3 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 3 Czerwca 2014 Pojęcie" bezpieczna ilość "jest pojęciem względnym. To rzecz gustu i smaku. pamiętaj, że przepis możesz modyfikować ale to nie jest oryginał. Najlepiej zrób zgodnie z przepisem i dokonaj próby, po której orzekniesz czy rzecz odpowoiada Twoim gustom i smakom. powodzenia. ( to nie sarkazm) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9939-kie%C5%82basa-polska-ile-na-maksa-mo%C5%BCna-da%C4%87-czosnku-i-przypraw/#findComment-355774 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 3 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 3 Czerwca 2014 Pojęcie" bezpieczna ilość "jest pojęciem względnym. To rzecz gustu i smaku. pamiętaj, że przepis możesz modyfikować ale to nie jest oryginał. Najlepiej zrób zgodnie z przepisem i dokonaj próby, po której orzekniesz czy rzecz odpowoiada Twoim gustom i smakom. powodzenia. ( to nie sarkazm)I rzuć palenie to smak powróci, nie będziesz musiał mocno przyprawiać. Żeby wiedzieć jak powinna smakować powinieneś zrobić wg receptury. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9939-kie%C5%82basa-polska-ile-na-maksa-mo%C5%BCna-da%C4%87-czosnku-i-przypraw/#findComment-355777 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek z lasu Opublikowano 3 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 3 Czerwca 2014 ja daję w wersji hardna 1 kg.czosnek - 4 gmajeranek - 2 gpieprz czarny - 5 g ale to wszystko kwestia smaku Cytuj W walce między sercem a mózgiem zwycięża w końcu żołądek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9939-kie%C5%82basa-polska-ile-na-maksa-mo%C5%BCna-da%C4%87-czosnku-i-przypraw/#findComment-355779 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 3 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 3 Czerwca 2014 A może zrób od razu dwie wersje, oryginalną i swoją i przekonasz się która lepsza. Ja polską uwielbiam, robię dość często. Przyprawiam jedynie:Pieprz czarny młotkowany 2g/kgMajeranek 1,5g/kgCzosnek - 2 średnie ząbki /kgCukier opcjonalnie 2g/kgMięso peklowane na sucho 22g /kg minimum 24h Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9939-kie%C5%82basa-polska-ile-na-maksa-mo%C5%BCna-da%C4%87-czosnku-i-przypraw/#findComment-355780 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zgred Opublikowano 3 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 3 Czerwca 2014 (edytowane) A jak mam czosnek niedźwiedzi taki suszony to do niego zalecenia co do gramatury są takie same czy trzeba jakoś to przeliczyć? Zgodnie z przepisem już robiłem i była mi zdecydowanie za mało czosnkowa. Aha, palenie rzuciłem wiele lat temu, mimo to nadal lubię jak jest dużo czosnku Edytowane 3 Czerwca 2014 przez Zgred Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9939-kie%C5%82basa-polska-ile-na-maksa-mo%C5%BCna-da%C4%87-czosnku-i-przypraw/#findComment-355782 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 3 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 3 Czerwca 2014 mam czosnek niedźwiedzi taki suszony i była mi zdecydowanie za mało czosnkowa Bo niedzwiedzi nie jest tak intensywny jak np polski surowy spokojnie możesz podwoić Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9939-kie%C5%82basa-polska-ile-na-maksa-mo%C5%BCna-da%C4%87-czosnku-i-przypraw/#findComment-355784 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 3 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 3 Czerwca 2014 Pieprz czarny młotkowany 2g/kg Majeranek 1,5g/kg Czosnek - 2 średnie ząbki /kg Cukier opcjonalnie 2g/kg Mięso peklowane na sucho 22g /kg minimum 24h Podobnie przyprawiam. Jestem fanem czosnku wiec zawsze go daję wiecej niż w przepisach. Natomiast 22 gr/kg soli/peklosoli to dla mnie zdecydowanie za dużo. 20 gr to max a najlepiej 18-19 gr.BTW. Sivon nie słyszałem nic o zlotowym żurku. Udał sie? Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9939-kie%C5%82basa-polska-ile-na-maksa-mo%C5%BCna-da%C4%87-czosnku-i-przypraw/#findComment-355786 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 3 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 3 Czerwca 2014 Natomiast 22 gr/kg soli/peklosoli to dla mnie zdecydowanie za dużo. 20 gr to max a najlepiej 18-19 gr. Michał przypominam że polska surowa wędzona to rodzaj kiełbasy dojrzewającej:) Znam przepisy gdzie stosowano nawet 26gr PS na kilogram. Po 10 dniach jak dojrzeje troszkę zapewniam że smak jest OK. Żurek wyszedł ale czy smakował hmm na drugi dzień z rana był chętniej zjadany niż w pierwszy dzieńBTW Odnośnie czosnku:) przypomniało mi się że mam wyciskacz do czosnku który ktoś zapomniał zabrać ze zlotu. Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9939-kie%C5%82basa-polska-ile-na-maksa-mo%C5%BCna-da%C4%87-czosnku-i-przypraw/#findComment-355793 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 3 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 3 Czerwca 2014 Żurek wyszedł ale czy smakował hmm na drugi dzień z rana był chętniej zjadany niż w pierwszy dzień Domyślam się BTW Odnośnie czosnku:) przypomniało mi się że mam wyciskacz do czosnku który ktoś zapomniał zabrać ze zlotu. Oooo już go spisałem na straty. Fajnie że się znalazł. Proszę cię miej go jutro przy sobie. Zadzwonię to sie umówimy gdzieś w mieście. Dzięki. Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9939-kie%C5%82basa-polska-ile-na-maksa-mo%C5%BCna-da%C4%87-czosnku-i-przypraw/#findComment-355816 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.