Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

prosty przepis na chleb

 

 

 

przepis na zaczyn:

 

100 g mąka pszenna typ 750

100 g mąka żytnia typ 720

8 łyżek zakwasu żytniego 

150 ml ciepłej wody

 

składniki mieszamy razem i odstawiamy do wyrośnięcia po około 6 godzinach powinien być gotowy

polecam używać wiaderek po twarogu albo kilogramowej śmietanie :)

 

chleb

 

300 g mąka pszenna typ 750

300 g mąka żytnia typ 720

600 g mąka pszenna typ 500

1 paczka drożdże suche 

 3 łyżeczki soli 

1 1/2 łyżeczki cukru

870 ml ciepłej wody

cały zaczyn
 
wszystko mieszamy do jednolitej masy(masa będzie dosyć płynna jak na chleb)
czekamy aż wyrośnie mieszamy jeszcze raz, powtarzamy tę czynność 3 razy
wlewamy do dwóch keksówek 39cm i czekamy aż ciasto jeszcze raz wyrośnie w formie
wkładamy do rozgrzanego piekarnika 230 C pieczemy 45 minut
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9964-chleb-pszenno-%C5%BCytni/
Udostępnij na innych stronach

tak wygląda

post-62659-0-19351300-1402345161_thumb.jpg

post-62659-0-01826000-1402345064_thumb.jpg

jeśli chodzi o drożdże to bez nich nie rósł

powodem może być zbyt mała ilość zakwasu

na pewno jest to chleb który można zrobić w ciągu 4 godzin:) jak się ma już zaczyn  


jeśli ktoś się skusi to polecam też wersje pszenną 

wystarczy zamiast mąki żytniej 720 dodać pszennej 750 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9964-chleb-pszenno-%C5%BCytni/#findComment-356982
Udostępnij na innych stronach

 

 

eśli chodzi o drożdże to bez nich nie rósł powodem może być zbyt mała ilość zakwasu

 Popatrz odrobine wyzej, kolezanka Chudziak wstawila zdjecie swojego chleba zytniego  100% na zakwasie, bez drozdzy. Polecam sprobowac.  NA forum jest jej przepis i kilka osob  nawet zastartowalo pieczenie chleba z tego przepisu ,tez im wspaniale wychodzi.

 

A  Twoj chleb latwie  sie prezentuje .

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9964-chleb-pszenno-%C5%BCytni/#findComment-356986
Udostępnij na innych stronach

 

 

aczkolwiek o wyeliminowaniu drożdży myślałem
 

 Wlasnie to mam na mysli. Chleb na zakwasie w przekroj ma wizualnie jakby polysk, jest inny. Drozdzowe sa matowe. A smak, nie stracisz na smaku, bo wlasnie dodany w twoim przepisie zakwas robi ten posmak jaki chyba chcesz osiagnac. Zrob w ktoregos przepisu na forum na samym zakwasie, a sie zdziwisz jak latwo bylo  :)

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9964-chleb-pszenno-%C5%BCytni/#findComment-356989
Udostępnij na innych stronach

problemem jest czas którego mało mam w ciągu tygodnia a piekę codziennie lub co drugi dzień :)

ale w weekend spróbujemy obiecuję  :yes:

tak czy siak polecam tą wersje dla leniuszków:)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9964-chleb-pszenno-%C5%BCytni/#findComment-356992
Udostępnij na innych stronach

Ja robie z przepisu Sivona i swobodnie mozna go upiec nawet jak sie pracuje  smakowo super i bardzo prosty w wykonaniu inaczej juz bym zaprzestala bo ja jestem noga w wypiekach,ale musze wyprobowac i innego przepisu dla porownania

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9964-chleb-pszenno-%C5%BCytni/#findComment-357049
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.