dzidzius79 Opublikowano 8 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 8 Czerwca 2014 prosty przepis na chleb przepis na zaczyn: 100 g mąka pszenna typ 750100 g mąka żytnia typ 7208 łyżek zakwasu żytniego 150 ml ciepłej wody składniki mieszamy razem i odstawiamy do wyrośnięcia po około 6 godzinach powinien być gotowypolecam używać wiaderek po twarogu albo kilogramowej śmietanie chleb 300 g mąka pszenna typ 750300 g mąka żytnia typ 720600 g mąka pszenna typ 5001 paczka drożdże suche 3 łyżeczki soli 1 1/2 łyżeczki cukru870 ml ciepłej wodycały zaczyn wszystko mieszamy do jednolitej masy(masa będzie dosyć płynna jak na chleb)czekamy aż wyrośnie mieszamy jeszcze raz, powtarzamy tę czynność 3 razywlewamy do dwóch keksówek 39cm i czekamy aż ciasto jeszcze raz wyrośnie w formiewkładamy do rozgrzanego piekarnika 230 C pieczemy 45 minut Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9964-chleb-pszenno-%C5%BCytni/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 8 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 8 Czerwca 2014 @dzidzius79, Witaj gdybyś brachu dodał jeszcze fotki byłoby fajnie Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9964-chleb-pszenno-%C5%BCytni/#findComment-356621 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzidzius79 Opublikowano 8 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 8 Czerwca 2014 właśnie się piecze to się postaram Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9964-chleb-pszenno-%C5%BCytni/#findComment-356750 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Posudziej Opublikowano 8 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 8 Czerwca 2014 Jeśli zakwas, to po co drożdże? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9964-chleb-pszenno-%C5%BCytni/#findComment-356754 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzidzius79 Opublikowano 9 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 9 Czerwca 2014 tak wyglądajeśli chodzi o drożdże to bez nich nie rósłpowodem może być zbyt mała ilość zakwasuna pewno jest to chleb który można zrobić w ciągu 4 godzin:) jak się ma już zaczyn jeśli ktoś się skusi to polecam też wersje pszenną wystarczy zamiast mąki żytniej 720 dodać pszennej 750 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9964-chleb-pszenno-%C5%BCytni/#findComment-356982 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 9 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 9 Czerwca 2014 eśli chodzi o drożdże to bez nich nie rósł powodem może być zbyt mała ilość zakwasu Popatrz odrobine wyzej, kolezanka Chudziak wstawila zdjecie swojego chleba zytniego 100% na zakwasie, bez drozdzy. Polecam sprobowac. NA forum jest jej przepis i kilka osob nawet zastartowalo pieczenie chleba z tego przepisu ,tez im wspaniale wychodzi. A Twoj chleb latwie sie prezentuje . Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9964-chleb-pszenno-%C5%BCytni/#findComment-356986 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzidzius79 Opublikowano 9 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 9 Czerwca 2014 i tak też smakuje dlatego nie bardzo chce z nim kombinować aczkolwiek o wyeliminowaniu drożdży myślałem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9964-chleb-pszenno-%C5%BCytni/#findComment-356987 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 9 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 9 Czerwca 2014 aczkolwiek o wyeliminowaniu drożdży myślałem Wlasnie to mam na mysli. Chleb na zakwasie w przekroj ma wizualnie jakby polysk, jest inny. Drozdzowe sa matowe. A smak, nie stracisz na smaku, bo wlasnie dodany w twoim przepisie zakwas robi ten posmak jaki chyba chcesz osiagnac. Zrob w ktoregos przepisu na forum na samym zakwasie, a sie zdziwisz jak latwo bylo Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9964-chleb-pszenno-%C5%BCytni/#findComment-356989 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzidzius79 Opublikowano 9 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 9 Czerwca 2014 problemem jest czas którego mało mam w ciągu tygodnia a piekę codziennie lub co drugi dzień ale w weekend spróbujemy obiecuję tak czy siak polecam tą wersje dla leniuszków:) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9964-chleb-pszenno-%C5%BCytni/#findComment-356992 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 10 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 10 Czerwca 2014 Ja robie z przepisu Sivona i swobodnie mozna go upiec nawet jak sie pracuje smakowo super i bardzo prosty w wykonaniu inaczej juz bym zaprzestala bo ja jestem noga w wypiekach,ale musze wyprobowac i innego przepisu dla porownania Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9964-chleb-pszenno-%C5%BCytni/#findComment-357049 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.