kraszczak Opublikowano 13 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 13 Czerwca 2014 Witam,Mam nową wędzarnię z dg, wędziłem już 3 razy i za każdym razem wędzonki mają na taką obwódkę jakby były za mocno/długo uwędzone. Wędziłem zrębkami olchowo bukowymi w proporcji 70/30%. Czy ktoś podpowie co robię nie tak? Nawet jak cienką kiełbasę wędziłem to też miała taką obwódkę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9994-pytanie-gdzie-pope%C5%82niam-b%C5%82%C4%85d/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 13 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 13 Czerwca 2014 Opisz cały proces wędzenia wstaw zdjęcia wędzarni jak możesz,teraz za mało danych żeby coś stwierdzić. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9994-pytanie-gdzie-pope%C5%82niam-b%C5%82%C4%85d/#findComment-357579 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kraszczak Opublikowano 13 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 13 Czerwca 2014 Wędzarnia Thermowind z dg przerobiona na elektryka. Proces wędzenia:1. 20 min suszenie temp 40-50 stopni2. wedzenie dymem w temp 40-50 stopni przez 2-2,5 godziny, bez przypiekania Używałem zrębków biowin olcha/buk 70/30 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9994-pytanie-gdzie-pope%C5%82niam-b%C5%82%C4%85d/#findComment-357580 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 13 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 13 Czerwca 2014 To jest tzw. "druga skórka". Powstaje najczęściej na skutek przesuszenia i zbyt wysokiej temperatury. Ile czasu mięso ociekało po wyjęciu z solanki? Jesteś pewny, że termometr w wędzarni dobrze wskazuje?Ze zdjęcia widać, że produkt nie jest soczysty, a przesuszony.Zobacz drugie zdjęcie z tego posta: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8963-wyroby-animus-a/?p=341621 Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9994-pytanie-gdzie-pope%C5%82niam-b%C5%82%C4%85d/#findComment-357581 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kraszczak Opublikowano 13 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 13 Czerwca 2014 mięso ocieka zawsze cała noc, a co do termometru to nie mam pewnosci że pokazuje dobrze, muszę zamontować termometr jeszcze w innym miejscu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9994-pytanie-gdzie-pope%C5%82niam-b%C5%82%C4%85d/#findComment-357583 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
t_zg Opublikowano 13 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 13 Czerwca 2014 Ja mam thermowind i porownalem temperatury w miejscu gdzie jest fabrycznie termometr ( na daszku wedzarni ) i ponad blachą/podłogą komory wędzarniczej. Gdy ta blacha ponad grzałką się nagrzeje, to mimo wylaczonej grzałki trzyma dosyc wysoka temperature i byla z tego co pamietam znaczna roznica. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9994-pytanie-gdzie-pope%C5%82niam-b%C5%82%C4%85d/#findComment-357587 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 13 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 13 Czerwca 2014 (edytowane) Najlepiej jak czujka termometru jest zamontowana na wysokości wędzonek i to na środku wędzarni,tu u Ciebie może być problem ze słabym przepływem dymu a zrębki mogą mieć za dużą wilgotność.Wyrób jest też prze parzony. Edytowane 13 Czerwca 2014 przez kostek61 Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9994-pytanie-gdzie-pope%C5%82niam-b%C5%82%C4%85d/#findComment-357589 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kraszczak Opublikowano 13 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 13 Czerwca 2014 jakich zrebków używacie, tzn jakiej firmy? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9994-pytanie-gdzie-pope%C5%82niam-b%C5%82%C4%85d/#findComment-357598 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 13 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 13 Czerwca 2014 jakich zrebków używacie, tzn jakiej firmy? Z racji tego że pracuje na Borniaku, więc używam tej samej firmy zrębek Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9994-pytanie-gdzie-pope%C5%82niam-b%C5%82%C4%85d/#findComment-357603 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 13 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 13 Czerwca 2014 Kraszczak1. Skróć czas wędzenia np. do 1 godz.2. Sprawdź dokładność termometru przez zanurzenie go we wrzącej wodzie. Jak szybko następuje reakcja na skali termometru?3. Dostosuj się do rad Kostka. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9994-pytanie-gdzie-pope%C5%82niam-b%C5%82%C4%85d/#findComment-357607 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 13 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 13 Czerwca 2014 Czyli od Springera Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9994-pytanie-gdzie-pope%C5%82niam-b%C5%82%C4%85d/#findComment-357608 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tolo666 Opublikowano 24 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 24 Czerwca 2014 Uzywałem Thermowindu w pierwszych zadymianiach. Niestety była zbyt mała i nie wyrabiała mi się z osuszaniem,ciężko mi było również utrzymać temperaturę.Wędliny wychodziły czarne - postawiłem ją sobie w kącie i przeszedłem na beczkę. Thermowind jest dobry ale wymaga naprawdę dużej wprawy dlatego - dopóki jestem zielony wolę jej nie używać. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9994-pytanie-gdzie-pope%C5%82niam-b%C5%82%C4%85d/#findComment-358959 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.