
michal1
Użytkownicy-
Postów
37 -
Dołączył
-
Ostatnia wizyta
Informacje o profilu
-
Płeć
Mężczyzna
-
Miejscowość
mińsk mazowiecki
Osiągnięcia michal1
-
Peklowanie na sucho w woreczkach strunowych i próżniowych.
michal1 odpowiedział(a) na ZLeP temat w Peklowanie
no tu musze przyznac Ci racje z tym mokrym bo nigdy nie bylo oka i nic sie nie zepsulo, ale zawsze byl nastrzyk. niestety dla moich kilku wedzen w roku zrezygnowalem z dodatkowej lodowki, wiec metoda z workami jest idealna. Miro, peklowanie na mokro to nie jest jakaś "czarodziejska różdżka". Osobiście wyrzuciłem sporo mięsa peklując na mokro. Jeśli kol. ma problem z szarym oczkiem to nie rozwiąże go tylko sposób peklowania. Mam nadzieję że masz na myśli peklosól. Od tego zacznij Ono ma być zimne ale nie podmrożone (optymalnie +6'C) A po natarciu i zapakowaniu w worki trochę pomasować aby mięso puściło soki i peklosól się rozpuściła. Następnie co dwa-trzy dni obracaj to mięso aby soki z peklosolą przemieszczały się po mięsie. [Dodano: 24 gru 2019 - 13:51] I nie wiem czy peklosól "o;sole" nie ma jakiejś "wady" - spróbuj kupić z innego źródła (innej firmy). Ta O'sole jest jakoś sucha/sypka. Jak kupuję u siebie w lokalnym sklepie (przetwórni jelit) to jest "wilgotna" i nigdy nie miałem z nią problemów. moj blad z sola, do prosiaka zawsze daje peklosol. w sloiku jest delikatnie zbrylona, ale nie tak jak Twoja, jest pomiedzy Twoimi peklosolami. Kupowalem na allegro, skusilem sie na oszczednosc na przesylce Natomiast jest taki sklep, wyroby-domowe.pl, przypomina designem strony, ktore budowalem na lekcjach informatyki w podstawowce ponad 20 lat temu, ale peklosol ma najlepsza we wszechswiecie i powroce z zamowieniem do niego w worku pokutnym !!! -
Peklowanie na sucho w woreczkach strunowych i próżniowych.
michal1 odpowiedział(a) na ZLeP temat w Peklowanie
Wykluczone. -
Peklowanie na sucho w woreczkach strunowych i próżniowych.
michal1 odpowiedział(a) na ZLeP temat w Peklowanie
14 dni peklowania, sól kupiona miesiac wcześniej, trzymana w słoiku i niestety szare oczko wyszło w kawałkach ok 1kg. Sprawdzę dokładnie temp w dolnej części lodówki, ale na pewno nie miała ok 0 stopni bo w dotyku nawet nie były mięsa podmrożone. Oprócz temperatury przychodzi wam jeszcze coś do głowy co sprawdzić/poprawić? Następnym razem jeszcze j przemieszam przed nacieraniem mięsa. -
Peklowanie na sucho w woreczkach strunowych i próżniowych.
michal1 odpowiedział(a) na ZLeP temat w Peklowanie
michal1 tu masz przykład mojego ostatniego wykonania wędzonek w miarę zrozumiale opisaną: /topic/10624-wyroby-wr%C3%B3bla/page-3 zapakowałem mięso w sobotę, będzie leżało do kolejnej. Temp w lodówce na 5 stopni ustawiłem. Peklo tym razem dałem 21gr/kg. Spróbuję polędwice parzyć tak jak Ty do 59 stopni, wydaje mi się, że przy 63 jest trochę za sucha. -
po 3 wedzeniach nie czyscilem jeszcze i nie wyglada zebym musial za kolejne 3, ale wszystko mozesz rozebrac. rozpala sie bez problemu, palnik gazowy zalatwia sprawe w kilka/kilkanascie sekund.
-
Peklowanie na sucho w woreczkach strunowych i próżniowych.
michal1 odpowiedział(a) na ZLeP temat w Peklowanie
Chcę przygotować kawałki, szynka, polędwica, karkówka i boczek, maksymalnie 1kg i podnieść temperaturę do 5-6 stopni. Czy podniesienie temp o 2-3 stopnie nie wystarczy do zapeklowania w 7 dni? Nie upieram się przy tym Jak najbardziej mogę zostawić na 2 tygodnie, będzie bliżej świąt. -
Peklowanie na sucho w woreczkach strunowych i próżniowych.
michal1 odpowiedział(a) na ZLeP temat w Peklowanie
Kolejna próba będzie 7 dni w 5-6 stopniach. Jak będzie szare oczko to też przeżyję, ale wyczuję temperaturę, czas i wielkość sztuki mięsa. Co do przechowywania, przed waszymi odpowiedziami, wrzuciłem wszystko zapakowane do zamrażarki. Po parzeniu wędliny były dosyć twarde, szczególnie boczki, zrzuciłem to na świnię, zdarza się i tak. Po wyjęciu z zamrażarki, olbrzymia różnica, wszystko jest miękkie i smaczne -
Peklowanie na sucho w woreczkach strunowych i próżniowych.
michal1 odpowiedział(a) na ZLeP temat w Peklowanie
Przypraw nigdy nie uzywalem i raczej sie to nie zmieni. 18gr probowalem, za malo, jak mialbym zmieniac to w strone 21-22, nawet do podpiekanych wyrobow. Po nastepnym wedzeniu zostawie wszystko w woreczkach w lodowce, skoro nie ma sensu to nie bede ladowal do zamrazarki. -
Peklowanie na sucho w woreczkach strunowych i próżniowych.
michal1 odpowiedział(a) na ZLeP temat w Peklowanie
20gr/kg bez zadnych przypraw -
Peklowanie na sucho w woreczkach strunowych i próżniowych.
michal1 odpowiedział(a) na ZLeP temat w Peklowanie
Zdecydowanie za niska temperatura oraz zbyt krótki czas. Trzymaj się bliżej 6'C i 14 dni Aż je skonsumujemy U mnie kiedyś wytrzymała coś koło 1,5 miesiąca. Zalecane jest aby w lodówce trzymać wyroby które zamierzamy zjeść w ciągu miesiąca lecz czasem spotykam się z opisem że w Vacum SiBy mają po 2-3 miesiące. Jeśli parzysz wędzonki po wędzeniu, to część zaraz po wędzeniu (przed parzeniem), po wystudzeniu możesz zamrozić, a parzyć dopiero po odmrożeniu. sprobuje 14 dni trzymac, balem sie jak na pierwszy raz ogolnie zachwycilem sie takim peklowaniem w porownaniu do mokrego i strzykawki, ktora potrafila sie rozpiac i solanke lądowała na mnie parzyłem od razu, jesli 1,5 miesiaca moze lezec w lodowce to dla mnie wystarczy, spokojnie z 6kg ktore zostalo zniknie [Dodano: 28 lis 2019 - 14:51] Po miesiącu w lodówce "Total NO FROST" zarówno kiełbasa jak i wędzonki są wysuszone u mnie na max-a. Kiedyś testowo zostawiłem. Bez problemu jadalne pod warunkiem posiadania ostrego noża i dobrych zębów:-). Nadmiar "na świeżo" pakuje w vacum i zamrażam. Wczoraj otworzyłem serek typu włoskiego wędzony około lipca i spakowany w vacum - nie był mrożony tylko leżał w lodówce w 4 stopniach - smakowo i zapachowo bardzo OK żadnych zmian in minus nie stwierdziłem. -- Romii wspaniale, nastepnym razem nie bede sie zastanawial i zrobie serow jak na handel -
ogolnie jest ok, rurka dymna moglaby byc dluzsza bo przez deskę calową trochę tylko wchodzi do komory, przez co utrudnione jest odprowadzenie smoły do pojemnika. Aczkolwiek jest jej bardzo mało.
-
Peklowanie na sucho w woreczkach strunowych i próżniowych.
michal1 odpowiedział(a) na ZLeP temat w Peklowanie
Bardzo wygodna metoda, z ktorej skorzystalem po raz pierwszy ostatnio. Trzymałem równo 7 dni w temp 3-4 stopnie. Niestety w wiekszosci wyszlo szare oczko, w szynkach ok 1,2kg i w karku ok 2kg, to samo poledwica ok 2kg. Następnym razem temp podniose do 5-6 stopni i kawałki mięsa będą po ok 1kg każdy. ok 12kg mięsa zmieściłem w jednej szufladzie, śmiało mógłbym jeszcze dołożyć z 5kg i by się zmieściło. Podpowiedzcie mi proszę, jak długo wędzonki trzymacie w lodówce? Widziałem tabelki, w których czas to ok 4 tygodnie. Oczywiscie te w woreczkach prozniowych. Przy wiekszej ilosci serow wloskich, tez mozna zapakowac w woreczek i do lodowki na dluzej, czy zamrazarka? -
1 to ten, ktorego da sie rozebrac, drugiego nie moglbys zrobic zdjecie srodka swojej wedzarni? nie do konca wiem jak zamocowac grzalke i deflektor. taki zestaw masz? https://www.pamel.pl/sklep/prestashop/pl/zestawy/82-zestaw-wedzarniczy-pzw1-xxxw.html
-
dzieki, czy wiesz moze, ktory sterownik temperatury/czasu z sondą moge do tego dobrać? nic więcej nie potrzebuje poza ustawieniem temperatury i czasu. ewentualnie taki prosty + na ten czas podlaczac gniazdo inteligentne, ktore wylaczy po zadanym czasie https://allegro.pl/oferta/regulator-temperatury-termostat-wedzarni-czujnik-7645243322 https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=dymogenerator+olx lub na olx wystarczy, ze wpiszesz dymogenerator
-
Dzien dobry. Najpierw chciałem dymboxa wziąć, ale poczytałem jak narzekacie na niego na forum i przejrzałem olx, na którym są 2 wydaje mi się dobre do kupienia. Podpowiedzcie prosze, ktory bedzie lepszy. W sumie to chyba tylko roznia sie rozbieralnoscia i popielnikiem. https://link.do/EvgbZ https://link.do/FkvHE( ten wydaje mi sie lepszy bo mozna go rozlozyc i wyczyscic )