Skocz do zawartości

michal1

Użytkownicy
  • Postów

    37
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    mińsk mazowiecki

Osiągnięcia michal1

Poszukiwacz

Poszukiwacz (4/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. no tu musze przyznac Ci racje z tym mokrym bo nigdy nie bylo oka i nic sie nie zepsulo, ale zawsze byl nastrzyk. niestety dla moich kilku wedzen w roku zrezygnowalem z dodatkowej lodowki, wiec metoda z workami jest idealna. Miro, peklowanie na mokro to nie jest jakaś "czarodziejska różdżka". Osobiście wyrzuciłem sporo mięsa peklując na mokro. Jeśli kol. ma problem z szarym oczkiem to nie rozwiąże go tylko sposób peklowania. Mam nadzieję że masz na myśli peklosól. Od tego zacznij Ono ma być zimne ale nie podmrożone (optymalnie +6'C) A po natarciu i zapakowaniu w worki trochę pomasować aby mięso puściło soki i peklosól się rozpuściła. Następnie co dwa-trzy dni obracaj to mięso aby soki z peklosolą przemieszczały się po mięsie. [Dodano: 24 gru 2019 - 13:51] I nie wiem czy peklosól "o;sole" nie ma jakiejś "wady" - spróbuj kupić z innego źródła (innej firmy). Ta O'sole jest jakoś sucha/sypka. Jak kupuję u siebie w lokalnym sklepie (przetwórni jelit) to jest "wilgotna" i nigdy nie miałem z nią problemów. moj blad z sola, do prosiaka zawsze daje peklosol. w sloiku jest delikatnie zbrylona, ale nie tak jak Twoja, jest pomiedzy Twoimi peklosolami. Kupowalem na allegro, skusilem sie na oszczednosc na przesylce Natomiast jest taki sklep, wyroby-domowe.pl, przypomina designem strony, ktore budowalem na lekcjach informatyki w podstawowce ponad 20 lat temu, ale peklosol ma najlepsza we wszechswiecie i powroce z zamowieniem do niego w worku pokutnym !!!
  2. 14 dni peklowania, sól kupiona miesiac wcześniej, trzymana w słoiku i niestety szare oczko wyszło w kawałkach ok 1kg. Sprawdzę dokładnie temp w dolnej części lodówki, ale na pewno nie miała ok 0 stopni bo w dotyku nawet nie były mięsa podmrożone. Oprócz temperatury przychodzi wam jeszcze coś do głowy co sprawdzić/poprawić? Następnym razem jeszcze j przemieszam przed nacieraniem mięsa.
  3. michal1 tu masz przykład mojego ostatniego wykonania wędzonek w miarę zrozumiale opisaną: /topic/10624-wyroby-wr%C3%B3bla/page-3 zapakowałem mięso w sobotę, będzie leżało do kolejnej. Temp w lodówce na 5 stopni ustawiłem. Peklo tym razem dałem 21gr/kg. Spróbuję polędwice parzyć tak jak Ty do 59 stopni, wydaje mi się, że przy 63 jest trochę za sucha.
  4. po 3 wedzeniach nie czyscilem jeszcze i nie wyglada zebym musial za kolejne 3, ale wszystko mozesz rozebrac. rozpala sie bez problemu, palnik gazowy zalatwia sprawe w kilka/kilkanascie sekund.
  5. Chcę przygotować kawałki, szynka, polędwica, karkówka i boczek, maksymalnie 1kg i podnieść temperaturę do 5-6 stopni. Czy podniesienie temp o 2-3 stopnie nie wystarczy do zapeklowania w 7 dni? Nie upieram się przy tym Jak najbardziej mogę zostawić na 2 tygodnie, będzie bliżej świąt.
  6. Kolejna próba będzie 7 dni w 5-6 stopniach. Jak będzie szare oczko to też przeżyję, ale wyczuję temperaturę, czas i wielkość sztuki mięsa. Co do przechowywania, przed waszymi odpowiedziami, wrzuciłem wszystko zapakowane do zamrażarki. Po parzeniu wędliny były dosyć twarde, szczególnie boczki, zrzuciłem to na świnię, zdarza się i tak. Po wyjęciu z zamrażarki, olbrzymia różnica, wszystko jest miękkie i smaczne
  7. Przypraw nigdy nie uzywalem i raczej sie to nie zmieni. 18gr probowalem, za malo, jak mialbym zmieniac to w strone 21-22, nawet do podpiekanych wyrobow. Po nastepnym wedzeniu zostawie wszystko w woreczkach w lodowce, skoro nie ma sensu to nie bede ladowal do zamrazarki.
  8. Zdecydowanie za niska temperatura oraz zbyt krótki czas. Trzymaj się bliżej 6'C i 14 dni Aż je skonsumujemy U mnie kiedyś wytrzymała coś koło 1,5 miesiąca. Zalecane jest aby w lodówce trzymać wyroby które zamierzamy zjeść w ciągu miesiąca lecz czasem spotykam się z opisem że w Vacum SiBy mają po 2-3 miesiące. Jeśli parzysz wędzonki po wędzeniu, to część zaraz po wędzeniu (przed parzeniem), po wystudzeniu możesz zamrozić, a parzyć dopiero po odmrożeniu. sprobuje 14 dni trzymac, balem sie jak na pierwszy raz ogolnie zachwycilem sie takim peklowaniem w porownaniu do mokrego i strzykawki, ktora potrafila sie rozpiac i solanke lądowała na mnie parzyłem od razu, jesli 1,5 miesiaca moze lezec w lodowce to dla mnie wystarczy, spokojnie z 6kg ktore zostalo zniknie [Dodano: 28 lis 2019 - 14:51] Po miesiącu w lodówce "Total NO FROST" zarówno kiełbasa jak i wędzonki są wysuszone u mnie na max-a. Kiedyś testowo zostawiłem. Bez problemu jadalne pod warunkiem posiadania ostrego noża i dobrych zębów:-). Nadmiar "na świeżo" pakuje w vacum i zamrażam. Wczoraj otworzyłem serek typu włoskiego wędzony około lipca i spakowany w vacum - nie był mrożony tylko leżał w lodówce w 4 stopniach - smakowo i zapachowo bardzo OK żadnych zmian in minus nie stwierdziłem. -- Romii wspaniale, nastepnym razem nie bede sie zastanawial i zrobie serow jak na handel
  9. ogolnie jest ok, rurka dymna moglaby byc dluzsza bo przez deskę calową trochę tylko wchodzi do komory, przez co utrudnione jest odprowadzenie smoły do pojemnika. Aczkolwiek jest jej bardzo mało.
  10. Bardzo wygodna metoda, z ktorej skorzystalem po raz pierwszy ostatnio. Trzymałem równo 7 dni w temp 3-4 stopnie. Niestety w wiekszosci wyszlo szare oczko, w szynkach ok 1,2kg i w karku ok 2kg, to samo poledwica ok 2kg. Następnym razem temp podniose do 5-6 stopni i kawałki mięsa będą po ok 1kg każdy. ok 12kg mięsa zmieściłem w jednej szufladzie, śmiało mógłbym jeszcze dołożyć z 5kg i by się zmieściło. Podpowiedzcie mi proszę, jak długo wędzonki trzymacie w lodówce? Widziałem tabelki, w których czas to ok 4 tygodnie. Oczywiscie te w woreczkach prozniowych. Przy wiekszej ilosci serow wloskich, tez mozna zapakowac w woreczek i do lodowki na dluzej, czy zamrazarka?
  11. 1 to ten, ktorego da sie rozebrac, drugiego nie moglbys zrobic zdjecie srodka swojej wedzarni? nie do konca wiem jak zamocowac grzalke i deflektor. taki zestaw masz? https://www.pamel.pl/sklep/prestashop/pl/zestawy/82-zestaw-wedzarniczy-pzw1-xxxw.html
  12. dzieki, czy wiesz moze, ktory sterownik temperatury/czasu z sondą moge do tego dobrać? nic więcej nie potrzebuje poza ustawieniem temperatury i czasu. ewentualnie taki prosty + na ten czas podlaczac gniazdo inteligentne, ktore wylaczy po zadanym czasie https://allegro.pl/oferta/regulator-temperatury-termostat-wedzarni-czujnik-7645243322 https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=dymogenerator+olx lub na olx wystarczy, ze wpiszesz dymogenerator
  13. Dzien dobry. Najpierw chciałem dymboxa wziąć, ale poczytałem jak narzekacie na niego na forum i przejrzałem olx, na którym są 2 wydaje mi się dobre do kupienia. Podpowiedzcie prosze, ktory bedzie lepszy. W sumie to chyba tylko roznia sie rozbieralnoscia i popielnikiem. https://link.do/EvgbZ https://link.do/FkvHE( ten wydaje mi sie lepszy bo mozna go rozlozyc i wyczyscic )
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.