Skocz do zawartości

punias007

Użytkownicy
  • Postów

    89
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

O punias007

  • Urodziny 30.04.1976

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Pruszków

Osiągnięcia punias007

Entuzjasta

Entuzjasta (6/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Piękne rzeczy Miro. Ja piszę że głupio bo nie często ktoś podejrzewa faceta o takie hobby. A dla mnie nienagannie nakryty stół to taka mała obsesja Anuś jak podeślesz na pw zdjęcia tych talarzyków to może coś upoluję kiedyś na starociach. Pozdrawiam
  2. A ja zbieram sztućce fason Księstwo warszawskie. Najlepiej.przedwojennych warszawskich manufaktur. A także wszystko co pozwala elegancko zastawić stół Wiem głupie hehe. http://tapatalk.imageshack.com/v2/14/12/26/455ca2cfc49425bed6ab0f9f831fb4ae.jpg
  3. Smacznych, Zdrowych i spokojnych Świąt Bożego Narodzenia życzy Tomek z rodzną. http://tapatalk.imageshack.com/v2/14/12/24/24371838724fe4bb57205867e6cd890e.jpg
  4. punias007

    Pomocy

    Witaj Ja ostatnio moczyłem jelita ok 3 godzin, a nie jak zwykle ok. godziny. Efekt był taki że żadne jelito jak nigdy mi nie pękło. Wydaje mi się że jak w większości katastrof to wiele czynników złożyło się na chwilowe niepowodzenie. - jelita: dłużej moczyć - jajo: nie dawać - wyrabianie: czym dłużej tym lepiej - woda: czym zimniejsza tym lepiej Ja generalnie nie parzę kiełbas tylko przypiekam więc na temat parzenia się nie będę wypowiadał. pozdrawiam
  5. Miło się czyta wasze pochwały, ale jeszcze milej było by poczytać rady czcigodnych mędrców ... bo tak się składa że jeszcze jedna taka szyneczka mnie czeka. Tym razem jelenia.
  6. Spróbuje w paint'cie bo photoshop jak i wędzenie mnie przerasta.
  7. Tak wygląda na foto. Nie jest okopcona tylko mocno uwędzona. To czrne na dole tak naprawde jest brązowe. Postaram się zrobić lepszą foteczkę.
  8. Kiełbaska się udała. Tak wygląda po uwędzeniu. http://tapatalk.imageshack.com/v2/14/12/21/5b1fc314bf64677ca72885325b2074d4.jpg http://tapatalk.imageshack.com/v2/14/12/21/4df287223aefd70953e9707117c00030.jpg http://tapatalk.imageshack.com/v2/14/12/21/3447cbf1d70477dc59b5ade26d3c89b5.jpg A tak szynka z sarny. Wędzona 2 dni. Jeszcze nie próbowana. http://tapatalk.imageshack.com/v2/14/12/21/8f00b3929a547f120e8d3063fae62dfb.jpg http://tapatalk.imageshack.com/v2/14/12/21/c8a5951dc00b54c5dd5ec669c8326e8d.jpg
  9. http://tapatalk.imageshack.com/v2/14/12/19/efbd7f22d2827c75eadde07e163273e8.jpg http://tapatalk.imageshack.com/v2/14/12/19/69a8cec13fa0c66c414bc01900a5247f.jpg
  10. Redzed sorka napisałem sól a na myśli miałem peksól Mięsko marynowało sie już rozdrobnione 18 godzin w peksoli na balkonie. Potem jedynie dodałem trochę soli na smak. Ja niestety nie umiem trzymać się tych gramowych zaleceń dot..soli. Zawsze ucieram przyprawy i czosnek z solą w moździerzu i sam już nie wiem ile tej soli dodałem Zawsze robie sobie testowy kawłek kiełbaski, parze na surowo i próję. Musi być ciut słonawa wtedy po wędzeniu jest oki. Właśnie się wędzi
  11. Dywagujemy o obmywaniu lub nie, a nie o pleśni skąd do kąd się przeniosła! Co w Ciebie jest narażaniem rodziny? To że po 24 godzinach zmyłem cukier z polędwicy wodą? Proszę Cię Wiesz co jest bardziej niebezpieczne!!! Wczoraj będąc u moich rodziców dostałem do obejżenia hiszpańską szynkę dojrzewającą zdobytą w Lidlu po bojach z innymi emertami. Ku mojemu przerażeniu szynka pod folią poktyta była zieloną pleśnią!!! Czego moji rodzice nie zauważyli z racji wieku i słabszego wzroku. Po małej dyskusji nad wykrawaniem wylądowało to g...o w śmieciach. To są niebezpieczne eksperymenty na ludziach. Anie to czy ja obmyje winem czy nie obmyje. Polędwicy oczywiście Moje dzieciaki od najmłodszych lat uczone są że jeść trzeba wszystko. Wiedzą także że nawet najdziwniejszych rzeczy można spróbować. Najwyżej się wypluje. Jest kilka produktów, których dzieciaki nie powinny jeść lub jeść w bardzo ograniczonym stopniu ale to napewno wiesz kolego Abratek. Piszę w swoim imieniu i nie odpowiadam za to co robi ktoś inny. Napisałem co zrobiłem. Jak zrobiłem. Jak wyszło. Zjadłem i żyję. Dzieci zresztą też Pozdrawiam
  12. Hehe. A u mnie nawet 9 letnia córa wcina tatara z jelenia. Choć mówiła że był przepyszny ale miała przed oczami jelonka jak jadła ;-) pozdrawiam
  13. Dodaję foteczkę salcesonu. Nazwa własna "SALCESON WYBORNY KARWICZAŃSKI" - robiony był na gościnnych występach na mazurach. Wyrób - Salceson Smak - Wyborny Made in - Karwica Dziękuję za pomoc i gościnę Pedro!
  14. Podziękuję jutro po wędzeniu i degustacji. PS. Jak bym nie podziękował jutro to znaczy że wędzenie się wybornie udało i nie jestem w stanie ;-) czuwaj
  15. Kolego Roger to co piszę przeczytałem tak gdzie mówiłem i nie dotyczyło to wyrobu rozdrobnionego tylko procesu produkcji kolegi redzed'a dotyczącego SZYNKI COPPA. Jest to na 3 stronie w "redzed robi". Mam problemy z wklejaniem tu tekstu i cytowaniem dlatego piszę tak obrazowo. I cieszę się że jak Polak wyciągam fragmentaryczne wnioski, a nie łykam jak pelikan to co napiszą inni ;-) Następnym razem zrobię dwie polędwiczki. Jedną z winem drugą bez. Przeprowadzę testy na sobie i na domownikach i wyciągnę wnioski. Jak nie wyczuję różnic w smaku to będę próbował dalej i dalej itd. ;-) Dla mnie to jest hobby, eksperymenty, zabawa z dziećmi. Pokazanie im że można fajnie kombinować w kuchni. Naprawdę bez uszczypliwości uważam że głupotą jest sztywne trzymanie się receptur. Nie mówię tu o technologii oczywiście. Rozumiem że suszenie czegoś ma się nijak do mycia tego. Ale to są moje próby, błędy które popełniam i się na nich uczę. Fajnie było by mieć wiedzę którą Wy "starszyzna" posiadacie ale my żuczki nierzadko błądzimy w tym gąszczu informacji. Wydaję mi się że zamiast tych wybiegów prościej było by może "ujednolicić" lub opisem rozwiać wątpliwości dotyczące przepisu z pierwszej strony dot. polędwicy a'la parmeńska. pozdrawiam
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.