Skocz do zawartości

Kumpiak


Rekomendowane odpowiedzi

Darino, badasz zapach tak jak na filmikach wbijając patyczek ?

Na Istrii u pana Milohanića używa sie dzidki na szaszłyki 3:53>

myślę że jest to praktyczne i higeniczne.

Gdy przyjdzie pora na mojego Kumpa, to też to zastosuje :smile:

pozdrawiam

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/4/#findComment-104193
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 293
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Wiadomość od kumpa :grin:

Zaczyna się wydalać jakiś zapach, co znaczy że kump dojrzewa :grin:

Temperatura skoczyła do 22°C, dlatego zniosłem go piwnicy (12°C) tam narazie zostanie i niech sobie powolutku dojrzewa. Aromat kumpa to trochę zapachu grzyba i orzecha.

Pozdrawiam

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/4/#findComment-106414
Udostępnij na innych stronach

Dobrze, że dał o sobie znać (kump) :lol: , bo już się o niego bałem.

Nie jem po to by żyć, lecz żyję po to by jeść

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=89386#89386

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/4/#findComment-106431
Udostępnij na innych stronach

Dołączam fotki :grin:

Skóra zmienia się jak widać na fotce

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/4/#findComment-106564
Udostępnij na innych stronach

ciekawy jestem jak kwasowość wygląda i pleśniowe sprawy :thumbsup: :cool:

Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego,

Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/4/#findComment-106664
Udostępnij na innych stronach

ciekawy jestem jak kwasowość wygląda i pleśniowe sprawy

Pleśni jak na razie nie ma, ale myślę że z czasem będzie. Jeśli nie to pomyślę o zaszczepieniem porządanym grzybem, mam na przykład grzybek kefirowy może z nim coś zdziałam :rolleyes: lub kupię trochę sera pleśniejącego i z nim zrobię jakiś roztwór.

 

Co dotyczy "Kwasowości" to wartość pH 5,25 była na początku lutego (na początku grudnia pH 5,35) więc trochę spadła. Po świętach nowe pomiary :wink: przypuszczam, że będzie gdzieś koło 5 do 5,1. Z całym kumpem jest trochę innaczej niż z kiełbasami dojrzewającymi; tam się zaszczepia kulturą dojrzewającą, wtedy bakterie obniżają wartość pH :cool:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/4/#findComment-106668
Udostępnij na innych stronach

bardzo ciekawy jestem co wyjdzie

Czy masz możliwość codziennego pomiaru pH i temperatury w wewnątrz batonu?

Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego,

Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/4/#findComment-107169
Udostępnij na innych stronach

Czy masz możliwość codziennego pomiaru pH i temperatury w wewnątrz batonu?

:rolleyes:

Skąd wiesz, że mam batony dojżewające. Właśnie wczoraj parę uczyniłem i te zaszczepiłem kulturą startującą. Teraz leżą pod praską i sieję nadzieję, że zafermentują. :grin:

Wartości pH nie mierzy się dziennie bo i po co :grin:

Temperatura w batonach przy fermentacji może się trochę podniesie(minimalne), ale to nie ważne, gdyż wskazana jest 18 do 24°C ważniejsza jest wilgotność względna powinna wynosić 90-95%.

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/4/#findComment-107235
Udostępnij na innych stronach

o tym to wiem

dlaczego pytam o pH?

Ponieważ, nie wiem jaką masz strukturę mięsa (tłusta, chuda, jaka mięsność, ect.)

możesz opisać warunki, rejestrujesz to?

Twoje badania mogą być na wagę złota :thumbsup: :clap:

Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego,

Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/4/#findComment-107328
Udostępnij na innych stronach

Ponieważ, nie wiem jaką masz strukturę mięsa (tłusta, chuda, jaka mięsność, ect.)

Musisz mi podpowiedzieć czy chodzi o kumpa albo wędliny :rolleyes:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/4/#findComment-107444
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

cd...

aromat coraz lepszy

smak łagodny jak parma,

sieję nadzieję że smak będzie jaszcze trochę jak iberico :wink:

pozdrawiam

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/4/#findComment-108920
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Widomości od kumpa

6 miesięcy mineło od kiedy kumpa wyciągłem z lodówki

Jak widać na fotkach nie źle mu idzie :grin:

Miejscowe naloty pleśni na smalcu to napewno w tolerancji

Aromat roznosi się po całej piwnicy i potwierdzam że pachnie podobnie jak szynki z włoch lub hiszpani. Smak delikatny, troche jak orzech włoski.

 

białe naloty

skóra jak w pierwszy dzień

kolor tkanki ciut sciemniał

 

kump w pieluszce

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/4/#findComment-110954
Udostępnij na innych stronach

Waryjat Tyle czasu trzymać "szynę" w lodówce

lodówki nie widziała... tyle czasu :cool:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/4/#findComment-110960
Udostępnij na innych stronach

Czosnek i wędliny dojrzewające

Dlaczego nie użyłem czosnku do peklowania kumpa?

Czosnek to przede wszystkim źródło witaminy C, B, A wiele minerałów np. potasu, żelaza, magnezu i fosforu. Czosnek zawiera siarkę.

 

„Ząbki czosnku zawierają olejek lotny (zwany olejkiem czosnkowym) z alliiną i enzymem allinazą, który po roztarciu czosnku zamienia allinę w allicynę(sulfotlenek dwusiarczku allilu – związek o charakterystycznym zapachu i bakteriobójczych właściwościach) i kwas pirogronowy. Poza tym olejek zawiera m.in. salicynę, fitosterole, kwas spirogenowy, amoniak oraz szereg cuchnących dwu- i trójsiarczków alkilowych i metylowych (także o właściwościach antybiotycznych). Zawartość olejku w cebulkach waha się według różnych źródeł od 0,005% do 0,4% i mocno zależy od warunków ekologicznych. W niektórych sytuacjach czosnek może być uznany za roślinę trującą. Powoduje zatrucia, w tym także śmiertelne kotów i psów. W określonych warunkach działa szkodliwie także na zdrowie ludzkie.“

Źródło

Wikipedia

 

Takie pytania zadałem sobie przed badaniem materiałów na kumpa>

 

Jak wpływa czosnek na tkanki mięsa?

Ciekawe jest jak działa siarka na tkankę mięsa?

Jak wpywają wszystkie związki chemiczne czosnku na dojrzewanie mięsa?

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/4/#findComment-111392
Udostępnij na innych stronach

Jak wpływa czosnek na tkanki mięsa?

Ciekawe jest jak działa siarka na tkankę mięsa?

Jak wpywają wszystkie związki chemiczne czosnku na dojrzewanie mięsa?

Niewątpliwie mają swój wpływ na rodzaj bakterii i produkowanych enzymów. :cool:

 

Niezależnie od naukowego nazewnictwa,

organoleptycznie w prosty i niezawodny sposób można to stwierdzić. :thumbsup:

 

BTW

Moim zdaniem największy wpływ na smak konkretnie kiełbas

ma fakt umieszczenia ich w jelitach naturalnych.

Część flory bakteryjnej tych jelit "zaszczepia" farsz

i efekty są spektakularne.

"Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly)
:cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/4/#findComment-111757
Udostępnij na innych stronach

Stwierdziłem to robiąc Skilandis, mięso w żołądku wisi sobie już ponad 7 miesięcy(4 w piwnicy) i ani trochę pleśni nie widać. Błyszczy, pachnie i kusi :wink:

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1427&start=225

 

też wędlina całkiem inaczej wygląda jak w innych osłonkach.

To jest tradycja, sprawdzone techniki utrzymywania produktów długotrwałych :smile:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/4/#findComment-111779
Udostępnij na innych stronach

Stwierdziłem to robiąc Skilandis, mięso w żołądku wisi sobie już ponad 7 miesięcy(4 w piwnicy) i ani trochę pleśni nie widać. Błyszczy, pachnie i kusi :wink:

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1427&start=225

 

też wędlina całkiem inaczej wygląda jak w innych osłonkach.

To jest tradycja, sprawdzone techniki utrzymywania produktów długotrwałych :smile:

Wedle mojego priorytetu to takie wędlinki są NAJZDROWSZE

a właściwie łatwo dowodzić, że ich działanie jest wręcz LECZNICZE! :cool:

 

Darino mogę szczerze napisać że produkujesz LEKARSTWO na ZDROWIE. :clap:

"Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly)
:cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/4/#findComment-111781
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Popatrzyłem sobie na kumpiaka Darino na stronie głównej.Darino wspomniał tam P. Ancypo.

Ciekawe czy ktoś z forumowiczów miał okazję aby spróbować tamtego kumpiaka???

Stawiam że nie :sad:

Gdybym mieszkał bliżej nie wytrzymałbym i dokonał zakupu :thumbsup:

pozdrawiam

Geronimo
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/4/#findComment-113609
Udostępnij na innych stronach

ktoś z forumowiczów miał okazję aby spróbować tamtego kumpiaka???

Myśle, że jak będę w tych pięknych okolicach to napewno zawitam u pana Ancypo.

Nie tylko z powodu wędlinki. :grin:

Bardzo mi się podoba izba tradycyjna którą założył, napewno można się tam tradycji nauczyć. :clap:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/4/#findComment-113861
Udostępnij na innych stronach

Dzięki wodzu że mi kumpa przypomniałeś,

pojutrze będą 7 miechów, jak go począłem :cool:

pozdrawiam

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/4/#findComment-113877
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Minął 8 my miesiąc więc wstawiam fotki z nacięcia kontrolnego :grin:

temperatura :blush: 38,5°C na dworze, w piwnicy 21°C, wiec kump leżakuje w lodówce.

Naciołem drugą strone, każdy wie jak się nazwa, a jak nie to zapraszam do akademi dziadka.

Pachnie i smakuje lepiej teraz trochę miodem, słodko :thumbsup:

 

tłuszczyk bialutki, mięki w ustach się rozpływa.

tkanka mogła by zawierać trochę więcej tłuszczu.

przekrój jak malowany

Pozdrawiam

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/4/#findComment-116894
Udostępnij na innych stronach

dzięki Marku za ofiarę :wink:

Klimat w lodówce jest ostry tzn. suchy więc obawiam się że kump schnie :sad:

Właśnie przyniosłem smalec i zrobię kumpie nowy makijaż(stukaturę).

 

Pozdrawiam

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/4/#findComment-117177
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.