Darino Opublikowano 11 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 11 Marca 2010 Darino, badasz zapach tak jak na filmikach wbijając patyczek ? Na Istrii u pana Milohanića używa sie dzidki na szaszłyki 3:53> myślę że jest to praktyczne i higeniczne. Gdy przyjdzie pora na mojego Kumpa, to też to zastosuje :smile: pozdrawiam Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/4/#findComment-104193 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 24 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 24 Marca 2010 Wiadomość od kumpa :grin: Zaczyna się wydalać jakiś zapach, co znaczy że kump dojrzewa :grin: Temperatura skoczyła do 22°C, dlatego zniosłem go piwnicy (12°C) tam narazie zostanie i niech sobie powolutku dojrzewa. Aromat kumpa to trochę zapachu grzyba i orzecha.Pozdrawiam Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/4/#findComment-106414 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo73 Opublikowano 25 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 25 Marca 2010 Dobrze, że dał o sobie znać (kump) :lol: , bo już się o niego bałem. Cytuj Nie jem po to by żyć, lecz żyję po to by jeść https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=89386#89386 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/4/#findComment-106431 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 25 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 25 Marca 2010 Dołączam fotki :grin: Skóra zmienia się jak widać na fotce Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/4/#findComment-106564 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geronimo Opublikowano 25 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 25 Marca 2010 :wink: niech sie trzyma :wink: pozdrawiam Cytuj Geronimo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/4/#findComment-106568 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zemat Opublikowano 26 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 26 Marca 2010 ciekawy jestem jak kwasowość wygląda i pleśniowe sprawy :thumbsup: Cytuj Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego, Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/4/#findComment-106664 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 26 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 26 Marca 2010 ciekawy jestem jak kwasowość wygląda i pleśniowe sprawyPleśni jak na razie nie ma, ale myślę że z czasem będzie. Jeśli nie to pomyślę o zaszczepieniem porządanym grzybem, mam na przykład grzybek kefirowy może z nim coś zdziałam :rolleyes: lub kupię trochę sera pleśniejącego i z nim zrobię jakiś roztwór. Co dotyczy "Kwasowości" to wartość pH 5,25 była na początku lutego (na początku grudnia pH 5,35) więc trochę spadła. Po świętach nowe pomiary :wink: przypuszczam, że będzie gdzieś koło 5 do 5,1. Z całym kumpem jest trochę innaczej niż z kiełbasami dojrzewającymi; tam się zaszczepia kulturą dojrzewającą, wtedy bakterie obniżają wartość pH Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/4/#findComment-106668 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zemat Opublikowano 29 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 29 Marca 2010 bardzo ciekawy jestem co wyjdzieCzy masz możliwość codziennego pomiaru pH i temperatury w wewnątrz batonu? Cytuj Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego, Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/4/#findComment-107169 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 29 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 29 Marca 2010 Czy masz możliwość codziennego pomiaru pH i temperatury w wewnątrz batonu? :rolleyes: Skąd wiesz, że mam batony dojżewające. Właśnie wczoraj parę uczyniłem i te zaszczepiłem kulturą startującą. Teraz leżą pod praską i sieję nadzieję, że zafermentują. :grin: Wartości pH nie mierzy się dziennie bo i po co :grin: Temperatura w batonach przy fermentacji może się trochę podniesie(minimalne), ale to nie ważne, gdyż wskazana jest 18 do 24°C ważniejsza jest wilgotność względna powinna wynosić 90-95%. Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/4/#findComment-107235 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zemat Opublikowano 30 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 30 Marca 2010 o tym to wiem dlaczego pytam o pH?Ponieważ, nie wiem jaką masz strukturę mięsa (tłusta, chuda, jaka mięsność, ect.)możesz opisać warunki, rejestrujesz to?Twoje badania mogą być na wagę złota :thumbsup: :clap: Cytuj Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego, Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/4/#findComment-107328 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 30 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 30 Marca 2010 Ponieważ, nie wiem jaką masz strukturę mięsa (tłusta, chuda, jaka mięsność, ect.)Musisz mi podpowiedzieć czy chodzi o kumpa albo wędliny :rolleyes: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/4/#findComment-107444 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 11 Kwietnia 2010 cd... aromat coraz lepszy smak łagodny jak parma, sieję nadzieję że smak będzie jaszcze trochę jak iberico :wink: pozdrawiam Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/4/#findComment-108920 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 8 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 8 Maja 2010 Widomości od kumpa 6 miesięcy mineło od kiedy kumpa wyciągłem z lodówki Jak widać na fotkach nie źle mu idzie :grin: Miejscowe naloty pleśni na smalcu to napewno w tolerancji Aromat roznosi się po całej piwnicy i potwierdzam że pachnie podobnie jak szynki z włoch lub hiszpani. Smak delikatny, troche jak orzech włoski. białe naloty skóra jak w pierwszy dzień kolor tkanki ciut sciemniał kump w pieluszce Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/4/#findComment-110954 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 8 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 8 Maja 2010 Waryjat Tyle czasu trzymać "szynę" w lodówcelodówki nie widziała... tyle czasu Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/4/#findComment-110960 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 12 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 12 Maja 2010 Czosnek i wędliny dojrzewające Dlaczego nie użyłem czosnku do peklowania kumpa? Czosnek to przede wszystkim źródło witaminy C, B, A wiele minerałów np. potasu, żelaza, magnezu i fosforu. Czosnek zawiera siarkę. „Ząbki czosnku zawierają olejek lotny (zwany olejkiem czosnkowym) z alliiną i enzymem allinazą, który po roztarciu czosnku zamienia allinę w allicynę(sulfotlenek dwusiarczku allilu – związek o charakterystycznym zapachu i bakteriobójczych właściwościach) i kwas pirogronowy. Poza tym olejek zawiera m.in. salicynę, fitosterole, kwas spirogenowy, amoniak oraz szereg cuchnących dwu- i trójsiarczków alkilowych i metylowych (także o właściwościach antybiotycznych). Zawartość olejku w cebulkach waha się według różnych źródeł od 0,005% do 0,4% i mocno zależy od warunków ekologicznych. W niektórych sytuacjach czosnek może być uznany za roślinę trującą. Powoduje zatrucia, w tym także śmiertelne kotów i psów. W określonych warunkach działa szkodliwie także na zdrowie ludzkie.“ Źródło Wikipedia Takie pytania zadałem sobie przed badaniem materiałów na kumpa> Jak wpływa czosnek na tkanki mięsa? Ciekawe jest jak działa siarka na tkankę mięsa? Jak wpywają wszystkie związki chemiczne czosnku na dojrzewanie mięsa? Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/4/#findComment-111392 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 14 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 14 Maja 2010 Darino moje gratulacje!!! Dlaczego się nie chwalisz? :shock: Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/4/#findComment-111550 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 16 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 16 Maja 2010 Jak wpływa czosnek na tkanki mięsa? Ciekawe jest jak działa siarka na tkankę mięsa? Jak wpywają wszystkie związki chemiczne czosnku na dojrzewanie mięsa? Niewątpliwie mają swój wpływ na rodzaj bakterii i produkowanych enzymów. Niezależnie od naukowego nazewnictwa, organoleptycznie w prosty i niezawodny sposób można to stwierdzić. :thumbsup: BTW Moim zdaniem największy wpływ na smak konkretnie kiełbas ma fakt umieszczenia ich w jelitach naturalnych. Część flory bakteryjnej tych jelit "zaszczepia" farsz i efekty są spektakularne. Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/4/#findComment-111757 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 16 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 16 Maja 2010 Stwierdziłem to robiąc Skilandis, mięso w żołądku wisi sobie już ponad 7 miesięcy(4 w piwnicy) i ani trochę pleśni nie widać. Błyszczy, pachnie i kusi :wink: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1427&start=225 też wędlina całkiem inaczej wygląda jak w innych osłonkach.To jest tradycja, sprawdzone techniki utrzymywania produktów długotrwałych :smile: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/4/#findComment-111779 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 16 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 16 Maja 2010 Stwierdziłem to robiąc Skilandis, mięso w żołądku wisi sobie już ponad 7 miesięcy(4 w piwnicy) i ani trochę pleśni nie widać. Błyszczy, pachnie i kusi :wink: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1427&start=225 też wędlina całkiem inaczej wygląda jak w innych osłonkach. To jest tradycja, sprawdzone techniki utrzymywania produktów długotrwałych :smile: Wedle mojego priorytetu to takie wędlinki są NAJZDROWSZE a właściwie łatwo dowodzić, że ich działanie jest wręcz LECZNICZE! Darino mogę szczerze napisać że produkujesz LEKARSTWO na ZDROWIE. :clap: Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/4/#findComment-111781 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geronimo Opublikowano 1 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 1 Czerwca 2010 Popatrzyłem sobie na kumpiaka Darino na stronie głównej.Darino wspomniał tam P. Ancypo.Ciekawe czy ktoś z forumowiczów miał okazję aby spróbować tamtego kumpiaka???Stawiam że nie :sad: Gdybym mieszkał bliżej nie wytrzymałbym i dokonał zakupu :thumbsup: pozdrawiam Cytuj Geronimo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/4/#findComment-113609 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 4 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 4 Czerwca 2010 ktoś z forumowiczów miał okazję aby spróbować tamtego kumpiaka???Myśle, że jak będę w tych pięknych okolicach to napewno zawitam u pana Ancypo. Nie tylko z powodu wędlinki. :grin: Bardzo mi się podoba izba tradycyjna którą założył, napewno można się tam tradycji nauczyć. :clap: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/4/#findComment-113861 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 4 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 4 Czerwca 2010 Dzięki wodzu że mi kumpa przypomniałeś, pojutrze będą 7 miechów, jak go począłem pozdrawiam Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/4/#findComment-113877 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 9 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 9 Lipca 2010 Minął 8 my miesiąc więc wstawiam fotki z nacięcia kontrolnego :grin: temperatura :blush: 38,5°C na dworze, w piwnicy 21°C, wiec kump leżakuje w lodówce. Naciołem drugą strone, każdy wie jak się nazwa, a jak nie to zapraszam do akademi dziadka. Pachnie i smakuje lepiej teraz trochę miodem, słodko :thumbsup: tłuszczyk bialutki, mięki w ustach się rozpływa. tkanka mogła by zawierać trochę więcej tłuszczu. przekrój jak malowany Pozdrawiam Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/4/#findComment-116894 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_ Opublikowano 10 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 10 Lipca 2010 Jak byś szukał kogoś do pomocy przy kontroli to wal jak w dym . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/4/#findComment-116938 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 12 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 12 Lipca 2010 dzięki Marku za ofiarę :wink: Klimat w lodówce jest ostry tzn. suchy więc obawiam się że kump schnie :sad: Właśnie przyniosłem smalec i zrobię kumpie nowy makijaż(stukaturę). Pozdrawiam Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/4/#findComment-117177 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.