Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Studiuję forum (za mną już prawie połowa), ale to jeszcze potrwa, więc postanowiłem nie czekać na zakończenie lektury tylko rozpocząć własne eksperymenty. Ponieważ jestem wybitnie leniwy, mam dwie lewe ręce i cierpię na permanentny brak czasu, szukam rozwiązań najprostszych i najmniej pracochłonnych.

 

Na początek poszła karkówka - dojrzewająca a'la parmeńska.

Jestem zadowolony z wyniku, ale mam uwagi:

- za dużo kolendry, mało innych aromatów

- zbyt krótkie dojrzewanie (było 4tygodnie)

- dominujący tłuszcz trochę psuje efekt

 

Równocześnie spróbowałem wędzenia. Wybrałem wersję bezpieczną dla początkujących: dymogenerator. Co prawda urządzenie odbiera zadymianiu połowę uroku, ale ma też zalety:

- niezwykle je upraszcza i pozwala uniknąć wielu błędów wynikających z braku doświadczenia

- oszczędza drewno - w przyszłości zamierzam wędzić winoroślą a to wciąź towar deficytowy

- daje możliwość kontrolowanego dodawania przypraw (np. ziaren jałowca, ziela angielskiego ... )

Jako komorę wykorzystuję grillokominek wbudowany w ścianę domu. Palenisko zamknąłem prowizorycznie płytą, przysłoniłem komin i zadziałało.

Oczywiście takie rozwiązanie pozwala jedynie na wędzenie dymem zimnym; ale to mi w zupełności wystarcza (na razie). Konstrukcję rozbuduję na pewno o proste ogrzewanie (grill elektryczny?), tak żeby można było uzyskać +20stopni w stosunku do temperatury otoczenia.

W zimie umożliwi to wędzenie w ogóle, w lecie pozwoli wędzić dymem ciepłym.

 

Całość uzupełniłem własnym młodym winem gronowym.

Wynik na zdjęciu poniżej (smak był lepszy niż wygląd).

 

Jak na pierwsze próby, było dobrze - a będzie jeszcze lepiej ;).

Zaczynam wierzyć, że rzemiosło wędzarnicze* jest umiejętnością dostępną dla zwykłego śmiertelnika, jeszcze kilka prób i powinienem tworzyć naprawdę poprawne wędliny.

*Oczywiście tak łatwo jest tylko na poziomie rzemieślnika-amatora bez odrobiny samokrytyki, sztukę wędzarniczą pozostawiam Dziadkowi, Bagno, ... i innym Mistrzom

__ Pozdrawiam Tadeusz __
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5665-jak-si%C4%99-nie-przewr%C3%B3cisz-to-si%C4%99-nie-nauczysz/
Udostępnij na innych stronach

Na początek poszła karkówka - dojrzewająca a'la parmeńska.

Jestem zadowolony z wyniku, ale mam uwagi:

- za dużo kolendry, mało innych aromatów

- zbyt krótkie dojrzewanie (było 4tygodnie)

- dominujący tłuszcz trochę psuje efekt

Proponuję polędwicę zamiast karkówki ... naprawdę pychotka.

Robiłam jedno i drugie ... polędwica rewelacyjna :thumbsup:

Co do Twoich wyrobów to mogę pogratulować.. :clap: jak na pierwszy raz.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5665-jak-si%C4%99-nie-przewr%C3%B3cisz-to-si%C4%99-nie-nauczysz/#findComment-161624
Udostępnij na innych stronach

A-men, ]

Trenuj bo trening czyni mistrza.

Jak widzisz mistrzowie trenowali długo aż do emerytury i dalej.

Nie przejmuj się, tylko szukaj smaków, bo jak wiesz to jest uzależnienie.

Pozdrawiam Piotr !!!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5665-jak-si%C4%99-nie-przewr%C3%B3cisz-to-si%C4%99-nie-nauczysz/#findComment-161626
Udostępnij na innych stronach

Równocześnie spróbowałem wędzenia.

Ja też zaczynałem "wpadając' przypadkowo na to forum i byłem kompletnie zielony w tych tematach... ale powoli, powoli i jakoś idzie, najważniejsze że rodzina i znajomi sa zachwyceni :)

Pozdrawiam i życzę wytrwałości w zadymianiu :)

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5665-jak-si%C4%99-nie-przewr%C3%B3cisz-to-si%C4%99-nie-nauczysz/#findComment-161642
Udostępnij na innych stronach

Jak na pierwsze próby, było dobrze - a będzie jeszcze lepiej ;) .

Wyroby wyglądają na udane :clap: . Kompozycja też fajna. Teraz do dzieła. Rękawy do góry i do roboty :wink: Ku uciesze pożeraczy i Twojej. Pozdrawiam

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5665-jak-si%C4%99-nie-przewr%C3%B3cisz-to-si%C4%99-nie-nauczysz/#findComment-161644
Udostępnij na innych stronach

jeszcze kilka prób i powinienem tworzyć naprawdę poprawne wędliny.

 

Jak na pierwszy raz to rewelacja :clap: , co do karkówki a'la parmeńska to się nie wypowiadam, bo nie robiłem, ale polecam polędwicę a'la...wychodzi "miodzio". Powodzenia we własnych wyrobach :thumbsup: :thumbsup: .

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5665-jak-si%C4%99-nie-przewr%C3%B3cisz-to-si%C4%99-nie-nauczysz/#findComment-161684
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Witam ponownie,

Przede wszystkim chciałbym zapewnić, że pogłoski o mojej śmierci były mocno przesadzone.

Prawdą jest natomiast, że nie zrobiłem postępów - ot, powtórzyłem kilka razy zestaw ze zdjęcia powyżej i to na razie absolutnie mnie satysfakcjonuje ...

Wyjątkowy (i wciąź chyba słabo uzasadniony) entuzjazm znajomych wzbudzają wędliny a'la parmeńskie - gorąco polecam!

Zestaw uzupełniam zwykle własnym chlebem i winem gronowym - czego chcieć więcej?

 

ps. pracuję jedynie na adaptacją mojego grillokominka z dymogeneratorem na sezon zimowy - wszak święta za pasem ...

__ Pozdrawiam Tadeusz __
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5665-jak-si%C4%99-nie-przewr%C3%B3cisz-to-si%C4%99-nie-nauczysz/#findComment-180602
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.