terroirPL Opublikowano 30 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 30 Maja 2011 Studiuję forum (za mną już prawie połowa), ale to jeszcze potrwa, więc postanowiłem nie czekać na zakończenie lektury tylko rozpocząć własne eksperymenty. Ponieważ jestem wybitnie leniwy, mam dwie lewe ręce i cierpię na permanentny brak czasu, szukam rozwiązań najprostszych i najmniej pracochłonnych. Na początek poszła karkówka - dojrzewająca a'la parmeńska. Jestem zadowolony z wyniku, ale mam uwagi: - za dużo kolendry, mało innych aromatów - zbyt krótkie dojrzewanie (było 4tygodnie) - dominujący tłuszcz trochę psuje efekt Równocześnie spróbowałem wędzenia. Wybrałem wersję bezpieczną dla początkujących: dymogenerator. Co prawda urządzenie odbiera zadymianiu połowę uroku, ale ma też zalety: - niezwykle je upraszcza i pozwala uniknąć wielu błędów wynikających z braku doświadczenia - oszczędza drewno - w przyszłości zamierzam wędzić winoroślą a to wciąź towar deficytowy - daje możliwość kontrolowanego dodawania przypraw (np. ziaren jałowca, ziela angielskiego ... ) Jako komorę wykorzystuję grillokominek wbudowany w ścianę domu. Palenisko zamknąłem prowizorycznie płytą, przysłoniłem komin i zadziałało. Oczywiście takie rozwiązanie pozwala jedynie na wędzenie dymem zimnym; ale to mi w zupełności wystarcza (na razie). Konstrukcję rozbuduję na pewno o proste ogrzewanie (grill elektryczny?), tak żeby można było uzyskać +20stopni w stosunku do temperatury otoczenia. W zimie umożliwi to wędzenie w ogóle, w lecie pozwoli wędzić dymem ciepłym. Całość uzupełniłem własnym młodym winem gronowym. Wynik na zdjęciu poniżej (smak był lepszy niż wygląd). Jak na pierwsze próby, było dobrze - a będzie jeszcze lepiej . Zaczynam wierzyć, że rzemiosło wędzarnicze* jest umiejętnością dostępną dla zwykłego śmiertelnika, jeszcze kilka prób i powinienem tworzyć naprawdę poprawne wędliny. *Oczywiście tak łatwo jest tylko na poziomie rzemieślnika-amatora bez odrobiny samokrytyki, sztukę wędzarniczą pozostawiam Dziadkowi, Bagno, ... i innym Mistrzom Cytuj __ Pozdrawiam Tadeusz __ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5665-jak-si%C4%99-nie-przewr%C3%B3cisz-to-si%C4%99-nie-nauczysz/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 30 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 30 Maja 2011 Na początek poszła karkówka - dojrzewająca a'la parmeńska. Jestem zadowolony z wyniku, ale mam uwagi: - za dużo kolendry, mało innych aromatów - zbyt krótkie dojrzewanie (było 4tygodnie) - dominujący tłuszcz trochę psuje efektProponuję polędwicę zamiast karkówki ... naprawdę pychotka. Robiłam jedno i drugie ... polędwica rewelacyjna :thumbsup: Co do Twoich wyrobów to mogę pogratulować.. :clap: jak na pierwszy raz. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5665-jak-si%C4%99-nie-przewr%C3%B3cisz-to-si%C4%99-nie-nauczysz/#findComment-161624 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szostek Opublikowano 30 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 30 Maja 2011 A-men, ] Trenuj bo trening czyni mistrza. Jak widzisz mistrzowie trenowali długo aż do emerytury i dalej. Nie przejmuj się, tylko szukaj smaków, bo jak wiesz to jest uzależnienie. Cytuj Pozdrawiam Piotr !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5665-jak-si%C4%99-nie-przewr%C3%B3cisz-to-si%C4%99-nie-nauczysz/#findComment-161626 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 30 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 30 Maja 2011 Równocześnie spróbowałem wędzenia.Ja też zaczynałem "wpadając' przypadkowo na to forum i byłem kompletnie zielony w tych tematach... ale powoli, powoli i jakoś idzie, najważniejsze że rodzina i znajomi sa zachwyceni Pozdrawiam i życzę wytrwałości w zadymianiu Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5665-jak-si%C4%99-nie-przewr%C3%B3cisz-to-si%C4%99-nie-nauczysz/#findComment-161642 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 30 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 30 Maja 2011 Jak na pierwsze próby, było dobrze - a będzie jeszcze lepiej .Wyroby wyglądają na udane :clap: . Kompozycja też fajna. Teraz do dzieła. Rękawy do góry i do roboty :wink: Ku uciesze pożeraczy i Twojej. Pozdrawiam Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5665-jak-si%C4%99-nie-przewr%C3%B3cisz-to-si%C4%99-nie-nauczysz/#findComment-161644 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 31 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 31 Maja 2011 jeszcze kilka prób i powinienem tworzyć naprawdę poprawne wędliny. Jak na pierwszy raz to rewelacja :clap: , co do karkówki a'la parmeńska to się nie wypowiadam, bo nie robiłem, ale polecam polędwicę a'la...wychodzi "miodzio". Powodzenia we własnych wyrobach :thumbsup: :thumbsup: . Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5665-jak-si%C4%99-nie-przewr%C3%B3cisz-to-si%C4%99-nie-nauczysz/#findComment-161684 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
terroirPL Opublikowano 19 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 19 Października 2011 Witam ponownie, Przede wszystkim chciałbym zapewnić, że pogłoski o mojej śmierci były mocno przesadzone. Prawdą jest natomiast, że nie zrobiłem postępów - ot, powtórzyłem kilka razy zestaw ze zdjęcia powyżej i to na razie absolutnie mnie satysfakcjonuje ... Wyjątkowy (i wciąź chyba słabo uzasadniony) entuzjazm znajomych wzbudzają wędliny a'la parmeńskie - gorąco polecam! Zestaw uzupełniam zwykle własnym chlebem i winem gronowym - czego chcieć więcej? ps. pracuję jedynie na adaptacją mojego grillokominka z dymogeneratorem na sezon zimowy - wszak święta za pasem ... Cytuj __ Pozdrawiam Tadeusz __ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5665-jak-si%C4%99-nie-przewr%C3%B3cisz-to-si%C4%99-nie-nauczysz/#findComment-180602 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.