Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Brakuje tylko przepisu

Peklowanie: natarłem szynkę peklosolą w ilości 18g/kg, włożyłem do woreczka foliowego i na 8 dni do lodówki. Leżała tam bez przewracania i masowania w całkowitym bezruchu.

Po wyjęciu dwie godziny w temperaturze pokojowej osuszona wentylatorem.

Następnie wędzenie rzadkim dymem w temp 35-45 stopni, pierwszego dnia 6 godzin, drugiego 8 godzin, jednym kawałkiem wiśni, widocznym wyżej na zdjęciu.

W smaku jest delikatnie słona, można jeść bez chlebka, jak lubię. :grin:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1595-wyciekaj%C4%85ce-bia%C5%82ko-z-w%C4%99dzonek/page/3/#findComment-74638
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 55
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Brakuje tylko przepisu

Peklowanie: natarłem szynkę peklosolą w ilości 18g/kg, włożyłem do woreczka foliowego i na 8 dni do lodówki. Leżała tam bez przewracania i masowania w całkowitym bezruchu.

Po wyjęciu dwie godziny w temperaturze pokojowej osuszona wentylatorem.

Następnie wędzenie rzadkim dymem w temp 35-45 stopni, pierwszego dnia 6 godzin, drugiego 8 godzin, jednym kawałkiem wiśni, widocznym wyżej na zdjęciu.

W smaku jest delikatnie słona, można jeść bez chlebka, jak lubię. :grin:

ze zdjęcia widać , ze nie parzona.......... czy jednak była parzona ???

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1595-wyciekaj%C4%85ce-bia%C5%82ko-z-w%C4%99dzonek/page/3/#findComment-74640
Udostępnij na innych stronach

czy jednak była parzona ???

Nie parzona, po peklowaniu nie płukana wodą, od razu osuszona i wędzona. Jest miękka i lekko ciągnie się :grin:
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1595-wyciekaj%C4%85ce-bia%C5%82ko-z-w%C4%99dzonek/page/3/#findComment-74641
Udostępnij na innych stronach

mniam , zrobie tak z poledwica , a czy jedno wedzenie 3 godz wystarczy ?

Kolega pis67 podał wyraźny przepis wędzenia . Po trzech godzinach wędzenia będziesz miał nie to co oczekujesz . Zresztą możesz zrobić próbę organoleptyczną :wink:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1595-wyciekaj%C4%85ce-bia%C5%82ko-z-w%C4%99dzonek/page/3/#findComment-74655
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.