Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

kielbasa zrobiona z 5kg miesa

 

1,5kg boczku swierzego

2kg karczku wieprzowego

1,5kg karczku wolowego

 

przyprawy:

-sol peklowa 8dkg

-pieprz czarny(mielony)

-papryka slodka i ostra

-galka muszkatolowa

-gorczyca

-sol warzonka

-czosnek

wszystko dawalem do smaku:)

jestem w 2klasie zawodowej(rzeznik-wedliniarz) to byl moj pierwszy wyrob

 

szyneczke tez zrobilem:)

http://images34.fotosik.pl/102/e9ecd23ff2ddcbd5m.jpg http://images33.fotosik.pl/102/bc8c732a0da12299m.jpg http://images24.fotosik.pl/138/04773f3fbc72b287m.jpg http://images34.fotosik.pl/102/9432107bac88206bm.jpg http://images28.fotosik.pl/138/37ec229f597047f2m.jpg http://images33.fotosik.pl/102/f24ea04e6693b337m.jpg

masorz;p
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1276-kie%C5%82basa-domowaprzepis-sam-wymyslilem/
Udostępnij na innych stronach

pod tematem masz przycisk odpowiedz jak sie otworzy okienko masz dodaj zdiecie

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1276-kie%C5%82basa-domowaprzepis-sam-wymyslilem/#findComment-26684
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

A możesz napisać jakie proporcje przypraw i czasy wędzenie i parzenie oraz temperatury.

Jak wszystko na żywioł ;-) to oki, nie pisz nic ;-)

 

Pozdrawiam

Papla

Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1276-kie%C5%82basa-domowaprzepis-sam-wymyslilem/#findComment-26689
Udostępnij na innych stronach

Witam

Andy formuuj myśli konkretnie ha ha ha!!!

Ładna ta Twoja kiełbaska! Patrząc tak na nią zazdrość mnie zżera.

Pozdrawiam

Janusz "Smorodina"

skype: SMORODINA54

ANKIETA GADŻETY

ZAMÓWIENIA IV ZLOT

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1276-kie%C5%82basa-domowaprzepis-sam-wymyslilem/#findComment-26690
Udostępnij na innych stronach

depesz1415,

 

Witam, pozdrawiam i :lol: gratuluję

no no 17 lat i takie wyroby - jak przed wojną :wink:

ciekawy jestem smaku z tymi przyprawami

zwłaszcza, że jak piszesz dodawałeś na smak /peklosól też ?/

ale na smak surowego mięsa czy na smak po próbje jednej parki ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1276-kie%C5%82basa-domowaprzepis-sam-wymyslilem/#findComment-26691
Udostępnij na innych stronach

Nooo!! Depesz ładny wyrób !! :lol:

postaw balonika niech wszyscy wiedza gdzie jest Rybnik (ja urodzony w Rybniku)

Pozdrawiam serdecznie JAsiu

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1276-kie%C5%82basa-domowaprzepis-sam-wymyslilem/#findComment-26692
Udostępnij na innych stronach

witaj depesz1415

gratuluje wyrobu kielbasy i podjecia sie tego zawodu.napisz mi prosze

z ciekawosci zapytam co sklonilo Cie do wybrania tego zawodu?mozesz

odpisc na pw.

pozdrawiam

Marek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1276-kie%C5%82basa-domowaprzepis-sam-wymyslilem/#findComment-26693
Udostępnij na innych stronach

Ładna ta Twoja kiełbaska! Patrząc tak na nią zazdrość mnie zżera, że ja tak ładnie, równiutko odkręcać nie potrafię

Witam krajana, Kuźnica Folwark się kłania :-)

 

Jaki ten świat jest mały :-)

 

Pozdrawiam

 

Papla co po mieczu z podporajskiej wioski pochodzi :-)

Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1276-kie%C5%82basa-domowaprzepis-sam-wymyslilem/#findComment-26694
Udostępnij na innych stronach

dalem jakies 8dkg peklosoli

i reszte przypraw tak na oko:p wszystko wymieszalem i zrobilem jednego klopsa upieklme na patelni i sprobowalem czego brakowalo to dodalem i juz:)

wedzielem 2,5 godz w temperaturze 70-80 st.C,parzylem 20min u wodzie 70st.C

a szynke wedzilem 7godzin w temperaturze 80 st.C

aha wedzielem drewnem z czeresni i wisni

masorz;p
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1276-kie%C5%82basa-domowaprzepis-sam-wymyslilem/#findComment-26695
Udostępnij na innych stronach

mozesz

odpisc na pw.

dlaczego na pw niech sie pochwali publicznie wszyscy jestesmy rowni kazdy chetnie uslyszy!!!

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1276-kie%C5%82basa-domowaprzepis-sam-wymyslilem/#findComment-26696
Udostępnij na innych stronach

dla mnie liceum to szkola bez przyszlosci dlatego wybralem zawodowke kierunek rzeznik-wedliniarz,zawsze ciekawilo mnie ten zawod chcialem robic kielbasy i szynki:)
masorz;p
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1276-kie%C5%82basa-domowaprzepis-sam-wymyslilem/#findComment-26697
Udostępnij na innych stronach

Strampek, nie stresuj chłopaka. Zaraz poda wszystko. Już puściłem mu info na PW.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1276-kie%C5%82basa-domowaprzepis-sam-wymyslilem/#findComment-26699
Udostępnij na innych stronach

dalem jakies 80dkg peklosoli

i reszte przypraw tak na oko:p wszystko wymieszalem i zrobilem jednego klopsa upieklme na patelni i sprobowalem czego brakowalo to dodalem i juz:)

wedzielem 2,5 godz w temperaturze 70-80 st.C,parzylem 20min u wodzie 70st.C

a szynke wedzilem 7godzin w temperaturze 80 st.C

aha wedzielem drewnem z czeresni i wisni

 

chyba sie pomyliles 8dak jest ok na 5kg,bo w przeciwnym razie

to bys sol mieszal z miesem czizysssss

wedziles razem z pieczeniem,parzenie bylo juz zbedne po

takim wedzeniu

szczerze powiem gratuluje zrobienia pierwszej niezlej kielbasy

:wink:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1276-kie%C5%82basa-domowaprzepis-sam-wymyslilem/#findComment-26702
Udostępnij na innych stronach

a jak bedziesz robił smaczne to i klientów będziesz miał

Nasza stronka Ci w tym pomoże i zebys w przyszłosci nie nabrał cech wielkoprzemysłowych

Czekamy na nastepne produkty z młodej ręki

Jasiu

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1276-kie%C5%82basa-domowaprzepis-sam-wymyslilem/#findComment-26705
Udostępnij na innych stronach

a szynke wedzilem 7godzin w temperaturze 80 st.C

????? :shock:

To w 80 C się piecze a nie wędzi..chyba :shock:

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1276-kie%C5%82basa-domowaprzepis-sam-wymyslilem/#findComment-26706
Udostępnij na innych stronach

depesz1415, i b. dobrze wybrałeś

a co na to koledzy i koleżanki

czy to dla młodzieży nie jest obciach

taki zawód ? ktoś by powiedział z młodzieży.

 

Depesz1415 mianuję Cię korespondentem do przekazywania nam informacji

na tematy - czego uczą teraz, a co nie jest w zgodzie z sumieniem i zdrowiem

mając na myśli oczywiście wędliniarstwo i rzeźnictwo.

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1276-kie%C5%82basa-domowaprzepis-sam-wymyslilem/#findComment-26708
Udostępnij na innych stronach

Depesz1415 mianuję Cię korespondentem do przekazywania nam depesz

Kempes, Depesz to nie od depesz, tylko Depeszy! :smile:

 

Depesze - subkultura fanów brytyjskiej grupy muzycznej Depeche Mode.

 

Swój styl wzorują na wizerunku idoli: Martina Gore’a i Davida Gahana. Noszą czarne kurtki, białe jeansowe spodnie, buty na grubej podeszwie, krzyże na szyi, często także emblemat z logiem zespołu. Dopełnieniem image’u są krótko przycięte, nażelowane włosy a'la Dave Gahan (tzw. "lotnicho") lub kręcone, utlenione loki a'la Martin Gore.

 

Bawią się w specjalnych klubach i dyskotekach, organizują zloty i spotkania. Zazwyczaj aktywnie działają w fanklubach zespołu i często zajmują się masarstwem.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1276-kie%C5%82basa-domowaprzepis-sam-wymyslilem/#findComment-26710
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.