Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 62
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Oto moja kielbasa , dziś uwędzona i nie parzona

Widać od razu, że mięsna i ładna... :grin:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5016-kie%C5%82basa-kaszubki/#findComment-140812
Udostępnij na innych stronach

Oto moja kielbasa , dziś uwędzona i nie parzona :grin:

 

Ho, ho, hoooo! :thumbsup:

 

Ksiądz Proboszcz na pewno by się ucieszył

z takiego daru!(na cele religijne) :tongue:

.

"Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly)
:cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5016-kie%C5%82basa-kaszubki/#findComment-140816
Udostępnij na innych stronach

czy przepis z głowy?

Tylko nie o przepisach, dajcie spokój - sobota, chwalić, nie pytać. :thumbsup:
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5016-kie%C5%82basa-kaszubki/#findComment-140819
Udostępnij na innych stronach

Haniu, zaraz zawołam syna żeby zobaczył jak wyglądała kiełbasa przed wojną. A jadąc klasykiem to powiem " bedzie wojna, przed wojną też taka kiełbasa była" A swoją drogą to może w wolnej chwili podasz detale otrzymania takiego cuda. :thumbsup:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5016-kie%C5%82basa-kaszubki/#findComment-140823
Udostępnij na innych stronach

No,no,no pięknie ,pięknie :thumbsup: :thumbsup: :clap: :clap:

Też bym podsuszył.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5016-kie%C5%82basa-kaszubki/#findComment-140829
Udostępnij na innych stronach

A swoją drogą to może w wolnej chwili podasz detale otrzymania takiego cuda.

Nikt tego nie wie.Jak to mówi poeta "to se ne wraci".Tego nie da się odtworzyć, sam kiedyś chciałem wrócić do pewnych wyrobow z wyglądu - nie mówiąc o smaku, bo to jest łatwiejsze - i du..a :sad:

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5016-kie%C5%82basa-kaszubki/#findComment-140830
Udostępnij na innych stronach

Oto moja kielbasa

Bardzo udana wędlinka :thumbsup:

:clap:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5016-kie%C5%82basa-kaszubki/#findComment-140833
Udostępnij na innych stronach

:blush:

 

Ja bym jej nie parzył tylko suszył .

Nigdy nie parzę takiej kiełbasy.

Część farszu włożyłam w sztuczne osłonki 55. I ta została sparzona , jutro pokażę przekrój .

czy przepis z głowy?

Można tak powiedzieć , wzoruję się na kiełbasie mojego dziadka , jedyna modyfikacja to to ,że część mięsa kroję .

Postaram sie jakoś poskładać recepturę :lol:

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5016-kie%C5%82basa-kaszubki/#findComment-140835
Udostępnij na innych stronach

Haniu kiełbasa wygląda PRIMA SORT :grin:

 

A inni mogą mi tylko pozazdrościć,gdyż będę miała okazję spróbować tej kiełbasy :grin:

Człowieku, spuszczaj z tonu, struna jest zbyt napięta.”
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5016-kie%C5%82basa-kaszubki/#findComment-140865
Udostępnij na innych stronach

Postaram sie jakoś poskładać recepturę

No czekamy niecierpliwie bo na zdjeciach wyglada suuuuper !!! a smakuje pewnie jeszcze lepiej !!! Napisz też jak nadziewałaś... czy takie kawałki miesa łatwo przechodzą przez lejek? Może głupie to pytanie ale co tam... masz nadziewarkę? Czy jakąś maszynka robisz... pozdrawiam

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5016-kie%C5%82basa-kaszubki/#findComment-140866
Udostępnij na innych stronach

Haniu kiełbasa wygląda PRIMA SORT :grin:

 

A inni mogą mi tylko pozazdrościć,gdyż będę miała okazję spróbować tej kiełbasy :grin:

Witam,

 

To może mnie się uda choć zobaczyć w naturze ( jeżeli Hania nie skonsumuje jej w międzyczasie )

Haniu pięknie się Twoja kiełbaska prezentuje w przekroju... :thumbsup: :clap:

 

pozdrawiam

Źle czyni , Kto nic nie czyni
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5016-kie%C5%82basa-kaszubki/#findComment-140895
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasa była po części robiona na "czuja" , ale robiłam kilka razy i zawsze wychodzi dobra .

Miałam taką na zlocie w Napleonowie , ale zeszła cała już w środę , parę osób się załapało. :grin:

skład :

3,2 kg szynki

2 kg łopatki

1,5 podgardla

0,5 kg słoniny lub bardzo tłustego boczku

Z szynki i łopatki ładne mięsko bez błon pokroiłam w kostkę 2-2,5 cm , w drobną kostkę słoninkę 1cm , wyszło tego 3,5 kg .

Reszta mięsa zmielona na sitku 8mm , 3,7 kg

Razem 7,2 kg .

Mięsa zapeklowane mieszanką peklosoli i soli 50/50 , w osobnych pojemnikach .

2 deko mieszanki na kg. odstawione na noc do lodówki .

Rano wszystko wymieszałam i dodałam przyprawy ( i teraz mały problem bo robię to na "oko),oraz 300 ml wody.

Pieprz czarny mielony - 6 g - więcej nie miałam :blush:

Majeranek - 3 łyżeczki

Gorczyca - 12 g

Czosnek - 14 g

Można jeszcze dodać gałki muszkatowej . Na taką ilość 1/2 kulki .

Uważam ,że przyprawy trzeba dodawać w ilościach takich ,aby nam smakowało , ale nie mieszać też zbyt dużo rodzajów.

Wszystko dokładnie wymieszane i odstawiłam do wieczora , wieczorem dobrze wyrobione i do jelit .

Następnego dnia wędzenie.

Wędzarnia dobrze wygrzana, osuszanie około godziny w 40-50 stopniach .

Moja wędzarnia to beczka i kanał , osuszam na odkrytej beczce .

Później wędzenie w temperaturze 30-40 stopni około 3 h .

W czasie wędzenia przykryte ,ale nie szczelnie kawałkiem prześcieradła.

Moja wędzarnia ostatnio po przebudowie i to na lepsze :grin: z czego się bardzo cieszę .

A tak wygląda po tygodniu podsuszania ,wisiała w kuchni .

To może mnie się uda choć zobaczyć w naturze

Kolega jpionka widział w naturze :lol:

Bardzo miłe i owocne spotkanie (mój mąż pracuję nad dymogeneratorem :grin: ) , chyba trzeba częściej się spotykać .

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5016-kie%C5%82basa-kaszubki/#findComment-141829
Udostępnij na innych stronach

Potwierdzam. :grin: Jadłem w środę i była super. :wink:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5016-kie%C5%82basa-kaszubki/#findComment-141832
Udostępnij na innych stronach

chyba trzeba częściej się spotykać .

 

 

Podróże kształcą , to jest prawda . Może do marca pyszna kiełbaska się zachowa :question: :thumbsup:

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5016-kie%C5%82basa-kaszubki/#findComment-141835
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasa była po części robiona na "czuja"

Hanko bardzo udana czujska wędlinka :thumbsup:

:thumbsup:

Pozdrawiam

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5016-kie%C5%82basa-kaszubki/#findComment-141836
Udostępnij na innych stronach

"Kiełabasa gdyńska Kaszubki". :grin:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5016-kie%C5%82basa-kaszubki/#findComment-141839
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.