kaszubka33 Opublikowano 8 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 8 Stycznia 2011 Oto moja kielbasa , dziś uwędzona i nie parzona :grin: Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5016-kie%C5%82basa-kaszubki/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 8 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 8 Stycznia 2011 Oto moja kielbasa , dziś uwędzona i nie parzona Widać od razu, że mięsna i ładna... :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5016-kie%C5%82basa-kaszubki/#findComment-140812 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 8 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 8 Stycznia 2011 Haniu... jadę :thumbsup: ale zapach...mmmm........ Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5016-kie%C5%82basa-kaszubki/#findComment-140813 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 8 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 8 Stycznia 2011 Bardzo ładnie się prezentuje :clap: , czy przepis z głowy? Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5016-kie%C5%82basa-kaszubki/#findComment-140815 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 8 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 8 Stycznia 2011 Oto moja kielbasa , dziś uwędzona i nie parzona :grin: Ho, ho, hoooo! :thumbsup: Ksiądz Proboszcz na pewno by się ucieszył z takiego daru!(na cele religijne) :tongue: . Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5016-kie%C5%82basa-kaszubki/#findComment-140816 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 8 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 8 Stycznia 2011 W przekroju :thumbsup: :clap: Ja bym jej nie parzył tylko suszył . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5016-kie%C5%82basa-kaszubki/#findComment-140817 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 8 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 8 Stycznia 2011 czy przepis z głowy?Tylko nie o przepisach, dajcie spokój - sobota, chwalić, nie pytać. :thumbsup: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5016-kie%C5%82basa-kaszubki/#findComment-140819 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 8 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 8 Stycznia 2011 Ja bym jej nie parzył tylko suszył O to , to.Tylko nie przesadź za bardzo z suszeniem.Tydzień czasu w ok 10-12*C wystarczy Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5016-kie%C5%82basa-kaszubki/#findComment-140822 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marko30 Opublikowano 8 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 8 Stycznia 2011 Haniu, zaraz zawołam syna żeby zobaczył jak wyglądała kiełbasa przed wojną. A jadąc klasykiem to powiem " bedzie wojna, przed wojną też taka kiełbasa była" A swoją drogą to może w wolnej chwili podasz detale otrzymania takiego cuda. :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5016-kie%C5%82basa-kaszubki/#findComment-140823 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 8 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 8 Stycznia 2011 No,no,no pięknie ,pięknie :thumbsup: :thumbsup: :clap: :clap: Też bym podsuszył. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5016-kie%C5%82basa-kaszubki/#findComment-140829 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 8 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 8 Stycznia 2011 A swoją drogą to może w wolnej chwili podasz detale otrzymania takiego cuda. Nikt tego nie wie.Jak to mówi poeta "to se ne wraci".Tego nie da się odtworzyć, sam kiedyś chciałem wrócić do pewnych wyrobow z wyglądu - nie mówiąc o smaku, bo to jest łatwiejsze - i du..a :sad: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5016-kie%C5%82basa-kaszubki/#findComment-140830 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 8 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 8 Stycznia 2011 Oto moja kielbasaBardzo udana wędlinka :thumbsup: :clap: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5016-kie%C5%82basa-kaszubki/#findComment-140833 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 8 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 8 Stycznia 2011 :blush: Ja bym jej nie parzył tylko suszył .Nigdy nie parzę takiej kiełbasy. Część farszu włożyłam w sztuczne osłonki 55. I ta została sparzona , jutro pokażę przekrój . czy przepis z głowy?Można tak powiedzieć , wzoruję się na kiełbasie mojego dziadka , jedyna modyfikacja to to ,że część mięsa kroję . Postaram sie jakoś poskładać recepturę :lol: Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5016-kie%C5%82basa-kaszubki/#findComment-140835 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobroduszny Opublikowano 8 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 8 Stycznia 2011 Panowie "chapeaux bas". :clap: :clap: Hania naprawdę piękny wyrób. :clap: Pozdrawiam nowo-rocznie :clap: Cytuj Jak mi wpadnie do głowy jakiś fajny tekst to go zamieszczę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5016-kie%C5%82basa-kaszubki/#findComment-140841 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marko30 Opublikowano 8 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 8 Stycznia 2011 Postaram sie jakoś poskładać recepturęI na to haniu czeka cały kraj. :grin: jeszcze tylko znajdę treblinki :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5016-kie%C5%82basa-kaszubki/#findComment-140847 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luciola5 Opublikowano 8 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 8 Stycznia 2011 Haniu kiełbasa wygląda PRIMA SORT :grin: A inni mogą mi tylko pozazdrościć,gdyż będę miała okazję spróbować tej kiełbasy :grin: Cytuj Człowieku, spuszczaj z tonu, struna jest zbyt napięta.” Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5016-kie%C5%82basa-kaszubki/#findComment-140865 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 8 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 8 Stycznia 2011 Postaram sie jakoś poskładać recepturę No czekamy niecierpliwie bo na zdjeciach wyglada suuuuper !!! a smakuje pewnie jeszcze lepiej !!! Napisz też jak nadziewałaś... czy takie kawałki miesa łatwo przechodzą przez lejek? Może głupie to pytanie ale co tam... masz nadziewarkę? Czy jakąś maszynka robisz... pozdrawiam Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5016-kie%C5%82basa-kaszubki/#findComment-140866 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 9 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 9 Stycznia 2011 Oto moja kielbasa , dziś uwędzona i nie parzona W przekroju wygląda super. :clap: :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5016-kie%C5%82basa-kaszubki/#findComment-140892 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpionka Opublikowano 9 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 9 Stycznia 2011 Haniu kiełbasa wygląda PRIMA SORT :grin: A inni mogą mi tylko pozazdrościć,gdyż będę miała okazję spróbować tej kiełbasy :grin: Witam, To może mnie się uda choć zobaczyć w naturze ( jeżeli Hania nie skonsumuje jej w międzyczasie ) Haniu pięknie się Twoja kiełbaska prezentuje w przekroju... :thumbsup: :clap: pozdrawiam Cytuj Źle czyni , Kto nic nie czyni Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5016-kie%C5%82basa-kaszubki/#findComment-140895 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 9 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 9 Stycznia 2011 :grin: Haniu :grin: Wielkie GRATULACJE :grin: :thumbsup: :clap: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5016-kie%C5%82basa-kaszubki/#findComment-140898 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 15 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 15 Stycznia 2011 Kiełbasa była po części robiona na "czuja" , ale robiłam kilka razy i zawsze wychodzi dobra . Miałam taką na zlocie w Napleonowie , ale zeszła cała już w środę , parę osób się załapało. :grin: skład : 3,2 kg szynki 2 kg łopatki 1,5 podgardla 0,5 kg słoniny lub bardzo tłustego boczku Z szynki i łopatki ładne mięsko bez błon pokroiłam w kostkę 2-2,5 cm , w drobną kostkę słoninkę 1cm , wyszło tego 3,5 kg . Reszta mięsa zmielona na sitku 8mm , 3,7 kg Razem 7,2 kg . Mięsa zapeklowane mieszanką peklosoli i soli 50/50 , w osobnych pojemnikach . 2 deko mieszanki na kg. odstawione na noc do lodówki . Rano wszystko wymieszałam i dodałam przyprawy ( i teraz mały problem bo robię to na "oko),oraz 300 ml wody. Pieprz czarny mielony - 6 g - więcej nie miałam :blush: Majeranek - 3 łyżeczki Gorczyca - 12 g Czosnek - 14 g Można jeszcze dodać gałki muszkatowej . Na taką ilość 1/2 kulki . Uważam ,że przyprawy trzeba dodawać w ilościach takich ,aby nam smakowało , ale nie mieszać też zbyt dużo rodzajów. Wszystko dokładnie wymieszane i odstawiłam do wieczora , wieczorem dobrze wyrobione i do jelit . Następnego dnia wędzenie. Wędzarnia dobrze wygrzana, osuszanie około godziny w 40-50 stopniach . Moja wędzarnia to beczka i kanał , osuszam na odkrytej beczce . Później wędzenie w temperaturze 30-40 stopni około 3 h . W czasie wędzenia przykryte ,ale nie szczelnie kawałkiem prześcieradła. Moja wędzarnia ostatnio po przebudowie i to na lepsze :grin: z czego się bardzo cieszę . A tak wygląda po tygodniu podsuszania ,wisiała w kuchni . To może mnie się uda choć zobaczyć w naturzeKolega jpionka widział w naturze :lol: Bardzo miłe i owocne spotkanie (mój mąż pracuję nad dymogeneratorem :grin: ) , chyba trzeba częściej się spotykać . Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5016-kie%C5%82basa-kaszubki/#findComment-141829 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 15 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 15 Stycznia 2011 Potwierdzam. :grin: Jadłem w środę i była super. :wink: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5016-kie%C5%82basa-kaszubki/#findComment-141832 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 15 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 15 Stycznia 2011 chyba trzeba częściej się spotykać . Podróże kształcą , to jest prawda . Może do marca pyszna kiełbaska się zachowa :question: :thumbsup: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5016-kie%C5%82basa-kaszubki/#findComment-141835 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 15 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 15 Stycznia 2011 Kiełbasa była po części robiona na "czuja"Hanko bardzo udana czujska wędlinka :thumbsup: :thumbsup: Pozdrawiam Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5016-kie%C5%82basa-kaszubki/#findComment-141836 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 15 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 15 Stycznia 2011 "Kiełabasa gdyńska Kaszubki". :grin: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5016-kie%C5%82basa-kaszubki/#findComment-141839 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.