marek.b Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 28 Sierpnia 2014 witam ! wymurowałem to arcydzieło.. - moja pierwsza budowla btw. miałem już kanał wstawiać ale znalazłem to forum.. w sumie przeczytałem cały topik odnośnie budowy dymiarki i postanowiłem zapytać co robić.. zdobyłem fajną grubościenną rurę 110 mm - ale taka chyba się nie nadaje? a gdyby dać podwójnie bo mam długi odcinek tej rury.. odległość paleniska od komory wędzenia może warto byłoby prawą burtę paleniska poszerzyć o jedną cegłę. na ten moment koncentruję się na kanale dymnym z czego i jak zrobić to.. najlepiej byłoby . z góry dziękuję z pomoc. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Pole przekroju jest w kwadracie .Więc aby uzyskać przekrój tożsamy z rurą 20 cm musiałbyś zastosować 4 rury 10 cm (dwa razy większy przekrój 4 większe pole). Ale przepływ i tak nie byłby tożsamy z rurą 20 cm (w małych rurach są większe opory). Reasumują zastosuj jedną rurę co tak na moje oko o średnicy 250 mm, będzie taniej, skuteczniej, estetyczniej . Przynajmniej ja bym tak zrobił Z czego , rura stalowa ocieplona , raczej bym obsypał keramzytem niż owinął wełnąChyba ze rura nie będzie obudowana to wtedy wełna i obróbka blacharska (jak rury c.o napowietrzne) ale dla mnie wygląda to kiepsko Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Najpierw zadaj sobie zasadnicze pytanie. 1. W jakim celu budujesz kanał ?2. Co chcesz osiągnąć budując kanał ?3. Chcesz wędzić czy raczej palić jak w piecu. Zanim sobie odpowiesz na nurtujące cię pytania, poczytaj sobie najpierw co na ten temat mówi ktoś kto o wędzeniu wie prawie wszystko.https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8606-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 29 Sierpnia 2014 @marek.b, Witaj wśród Nas projekt nie powiem ambitny, zrób tak jak pisze Jarek a potem no cóż decyzja Twoja. Na tym forum są zarówno przeciwnicy budowli kanałowych jak i zwolennicy i jak to w życiu bywa każda pliszka swój ogonek chwali. Nie ujmując i nie dodając nikomu z obydwu rodzajów wędzarni wychodzą wyroby super i nie bo wszak to zależy od tego kto czyli WĘDZORZA. Ja powoli ale stanowczo zmierzam do elektryki jednak gdybym miał teraz wybierać wybrałbym tą z paleniskiem bezpośrednim i z drewnianą górą oczywiście. 3 maj się Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek.b Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 29 Sierpnia 2014 dzięki Panowie za szybką odpowiedz, temat odnośnie budowy wędzrni jak i wędzenia przeczytałem drugi raz i napewno nie ostatni.. wydaje mi się ,że wiem o co chodzi i jednak zostanę przy kanale dymnym.. w projekcie Andyandy'ego napisane jest, że max dł. kanału to 1,5 m . u mnie ( o ile niczego nie zmienię ) to licząc od wew. ściany paleńiska do ujśćia dymu w k.w. będzie 1.8m. mogę przesunąć prawą ścianę paleniska w stronę k.w. zminiejszając długość kanału . tym samym zwiększając moce przerobowe fabryki dymu.. jak sądzicie??? bo wiadomo ,żę drewna do paleniska na kupę nie można wrzucać rura będzie zdecydowanie obmurowana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Na takie dictum jest tylko jedna właściwa i prawidłowa odpowiedź, "Ja Ci radzę jak uważasz" . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek.b Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 30 Sierpnia 2014 spróbuję jeszcze raz zapytać konkretnie chodzi mi o odległość paleniska od komory wędzenia . załóżmy, że wszystko uda mi się zrobić dobrze czyli zastosować rurę fi 250 , ocieplić ją jaki i komorę wędzenia, deflektor , szyber z regulacją , powiercić dziurki w drzwiczkach paleniska;) itd. to czy ta odległość paleniska od komory wędzenia "wyda" ?? nadmienię tylko jeszcze ,że zdecydowanie będę chciał nauczyć się wędzić na zimno, konkretnie rybki . jadłem jakiś czas temu świeżą wędzoną sielawę i to jest chyba motyw mojego działania.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 30 Sierpnia 2014 ,że zdecydowanie będę chciał nauczyć się wędzić na zimno, konkretnie rybki . jadłem jakiś czas temu świeżą wędzoną sielawę i to jest chyba motyw mojego działania.. Czy to na pewno była sielawa wędzona na zimno a nie na ciepło ?? Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Przyznam szczerze że ani sielawy ani siei wedzonej na zimno w życiu nie jadłem i nawet do głowy mi nie przyszło żeby tak taką rybę zrobić Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skarus Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 30 Sierpnia 2014 nadmienię tylko jeszcze ,że zdecydowanie będę chciał nauczyć się wędzić na zimno Na zimno wędzi się ryby by potem móc je plasterkować. Płaty, filety dużych tłustych ryb.Sielawę wędziłem w ciepłym dymie (około 600 C) przez 1 godzinę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek.b Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 30 Sierpnia 2014 no to babaola strzeliłem.. myślałem że wszystkie ryby wędzi się na zimno.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek.b Opublikowano 21 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 21 Października 2014 (edytowane) witam.. na dzień dzisiejszy wygląda to tak rura 250 ! tak jak kazał MaciekzBrzegu wymiary komory wędzenia: wys: 1010 szer: 580 gł: 800 ( będzie zmniejszona do 700 po założeniu drzwiczek ) chciałbym zapytać o materiał do wnętrza komory wędzenia . wędzarka stoi 10 m o lasu i w miejscu tym panuje wieczna wilgoć, dlatego na pewno rezygnuję z cegły szamotowej.. drewno?? w brew pozorom komora wyszła dość wąska, nie wiem czy zawężać bardziej? wydaje mi się ,że najlepszy był by jakiś tynk albo lepik, który łapał by temperaturę dość szybko i nie reagował. tylko czy takie coś w ogóle istnieje. z góry dziękuję za pomoc. Edytowane 21 Października 2014 przez marek.b Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemi5 Opublikowano 21 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 21 Października 2014 chciałbym zapytać o materiał do wnętrza komory wędzenia . wędzarka stoi 10 m o lasu i w miejscu tym panuje wieczna wilgoć, dlatego na pewno rezygnuję z cegły szamotowej..Piszesz, że przeczytałeś temat budowy wędzarni, ja też go przeczytałem, bo jestem tu nowy i przyszedłem po naukę, ale jeśli odstępujesz od szamotu bo wilgotno to hmmm, może czytaliśmy co innego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 21 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 21 Października 2014 Taaa lepik to jest pomysł że też nikt na to wcześniej nie wpadł to cud Boski Do tego zamiast szamotu zastosuj koc azbestowy a dach zamiast deskowania zrób z eternitu ...Będzie "swojsko zdrowo i domowo" Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek.b Opublikowano 21 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 21 Października 2014 niezły trolling.. te pozostałe 3293 postów to chyba bardziej konstruktywne uwagi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 21 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 21 Października 2014 niezły trolling.. te pozostałe 3293 postów to chyba bardziej konstruktywne uwagi no nie mów że nic Ci to nie dało do myślenia Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemi5 Opublikowano 21 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 21 Października 2014 Może zastanów się czy troling, czy lekka szczypta ironii. W sumie to twoja wędzarnia i Ty będziesz jadł to co wyprodukujesz i w czym. Naprawdę na tym forum, jest taka ilość wiedzy, że gdybyś chociaż pobieżnie to przeczytał, nie zadawał byś takich pytań. Osobiście za skrajną nieodpowiedzialność uważam branie się za inwestycję nie mając na nią pomysłu i nie wiedząc jak prawidłowo ma być zrealizowana. Mnie było by szkoda pieniędzy i czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek.b Opublikowano 21 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 21 Października 2014 tak jak widać na zdjęciach coś tam się wymurowało czyli jakiś tam pomysł był. jeśli chodzi o czas i pieniądze to nie szkoda mi, dobrą zabawę miałem i mam nadal. na temat budowy wędzarni przeczytałem tutaj sporo, wyczerpujący topik Andyandye'go kilka razy.co do szamotu to obmurowałem nim rurę półtora miesiąca temu . pomimo kilkugodzinnego wypalania efekt jest taki ,że od strony komory wędzenia w dalszym ciągu gdzieniegdzie jest glina ,którą regularnie podmywa deszcz.. jeśli chodzi o ten nieszczęsny lepik to miałem namyśli coś innego.. budowlańcem nie jestem.. myślałem o jakimś tynku ,który odizolowałby cegłę i jednocześnie szybko się nagrzewał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam74 Opublikowano 22 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 22 Października 2014 Najlepsze będą dechy https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9837-moja-pierwsza-w%C4%99dzarnio-grill-arkogdynia/page-9 Zajrzyj tu jak to wykonać aby mocno nie zwęzić komory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 22 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 22 Października 2014 chciałbym zapytać o materiał do wnętrza komory wędzenia Drewno, drewno i jeszcze raz drewno..... kolega Adam wrzucił Ci link do mojej realizacji..... szerokość wędzarni mamy podobną znajdź jakąś boazerię na pióro i wpust i zrób tak jak ja mam a na pewno będziesz zadowolony i dużo miejsca nie stracisz wewnątrz komory! Z Dymnym pozdrowieniem..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek.b Opublikowano 22 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 22 Października 2014 Na taką podpowiedz właśnie czekałem.. dzięki panowie. niech dym będzie z wami.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek.b Opublikowano 19 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 19 Listopada 2014 (edytowane) witam i pozdrawiam.. Edytowane 19 Listopada 2014 przez marek.b Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek.b Opublikowano 19 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 19 Listopada 2014 i jeszcze mięso.. co do wędzarki to jeszcze nie koniec, nad paleniskiem będzie grill a nad rurą stolik. rura jest już ocieplona i obrobiona blachą czarną powlekaną. co do mięsa to mam nadzieję,że jadalne. wędziłem w 55 C przez 2.5h + 1h osuszania. parzyłem do 66 C dziękuję wszystkim za pomoc! trochę powędzę i zacznę dorzucać swoje 3 grosze na tym forum. z dymnym podwędzeniem;). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 20 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 20 Listopada 2014 Bardzo fajnie ocieplona komora! mam nadzieję że o ociepleniu drzwi do komory nie zapomniałeś Pierwsze koty za płoty, a teraz do roboty Powodzenia w dymieniu i czekamy na dalsze sukcesy! Z Dymnym pozdrowieniem..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek.b Opublikowano 21 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 21 Listopada 2014 drzwi rzecz jasna ocieplone.. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.