Skocz do zawartości

i co dalej..


marek.b

Rekomendowane odpowiedzi

witam !

 

       wymurowałem to  arcydzieło.. - moja pierwsza budowla btw.  miałem już kanał wstawiać ale znalazłem to forum.. w sumie przeczytałem cały topik odnośnie budowy dymiarki i postanowiłem zapytać co robić..

 

zdobyłem fajną grubościenną rurę 110 mm - ale taka chyba się nie nadaje? a gdyby dać podwójnie bo mam długi odcinek tej rury..

 

odległość paleniska od komory wędzenia     może warto byłoby prawą burtę paleniska poszerzyć o jedną cegłę.

 

 

 

na ten moment koncentruję  się na kanale dymnym z czego i jak zrobić to.. najlepiej byłoby . z góry dziękuję z pomoc. pozdrawiam

 

post-67069-0-84852300-1409254496_thumb.jpg

post-67069-0-73755300-1409254527_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pole przekroju jest w kwadracie .Więc aby uzyskać przekrój tożsamy z rurą  20 cm musiałbyś zastosować 4 rury 10 cm (dwa razy większy przekrój  4 większe pole). Ale przepływ i tak nie byłby tożsamy z rurą 20 cm (w małych rurach są większe opory). Reasumują zastosuj jedną rurę co tak na moje oko o średnicy 250 mm, będzie taniej, skuteczniej, estetyczniej . Przynajmniej ja bym tak zrobił 


Z czego , rura stalowa  ocieplona , raczej bym obsypał keramzytem niż owinął wełną


Chyba ze rura nie będzie obudowana to wtedy wełna i obróbka blacharska (jak rury c.o napowietrzne) ale dla mnie wygląda to kiepsko

Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Najpierw zadaj sobie zasadnicze pytanie.

 

1. W jakim celu budujesz kanał ?

2. Co chcesz osiągnąć budując kanał ?

3. Chcesz wędzić czy raczej palić jak w piecu.

 

Zanim sobie odpowiesz na nurtujące cię pytania, poczytaj sobie najpierw co na ten temat mówi ktoś kto o wędzeniu wie prawie wszystko.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8606-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@marek.b, Witaj wśród Nas projekt nie powiem ambitny, zrób tak jak pisze Jarek a potem no cóż decyzja Twoja. Na tym forum są zarówno przeciwnicy budowli kanałowych jak i zwolennicy i jak to w życiu bywa każda pliszka swój ogonek chwali. Nie ujmując i nie dodając nikomu z obydwu rodzajów wędzarni wychodzą wyroby super i nie bo wszak to zależy od tego kto czyli WĘDZORZA. Ja powoli ale stanowczo zmierzam do elektryki jednak gdybym miał teraz wybierać wybrałbym tą z paleniskiem bezpośrednim i z drewnianą górą oczywiście. 3 maj się  :)

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

dzięki Panowie za szybką odpowiedz,

 

temat odnośnie budowy wędzrni jak i wędzenia przeczytałem drugi raz i napewno nie ostatni.. wydaje mi się ,że wiem o co chodzi i jednak zostanę przy kanale dymnym..

 

w projekcie Andyandy'ego napisane jest, że max dł. kanału to 1,5 m . u mnie ( o ile niczego nie zmienię ) to licząc od wew. ściany paleńiska do ujśćia dymu w k.w. będzie 1.8m.

 

mogę przesunąć prawą ścianę paleniska w stronę k.w. zminiejszając długość kanału . tym samym zwiększając moce przerobowe fabryki dymu.. jak sądzicie??? bo wiadomo ,żę drewna do paleniska na kupę nie można wrzucać ;)

rura będzie zdecydowanie obmurowana

 
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

spróbuję jeszcze raz zapytać konkretnie chodzi mi o odległość paleniska od komory wędzenia . załóżmy, że wszystko uda mi się zrobić dobrze czyli zastosować rurę fi 250 , ocieplić ją jaki i komorę wędzenia, deflektor , szyber z regulacją , powiercić dziurki w drzwiczkach paleniska;)  itd.  to czy ta odległość paleniska od komory wędzenia "wyda" ??

 

nadmienię tylko jeszcze ,że zdecydowanie będę chciał nauczyć się wędzić na zimno, konkretnie rybki . jadłem jakiś czas temu świeżą wędzoną sielawę i to jest chyba motyw mojego działania..

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

,że zdecydowanie będę chciał nauczyć się wędzić na zimno, konkretnie rybki . jadłem jakiś czas temu świeżą wędzoną sielawę i to jest chyba motyw mojego działania..

Czy to na pewno była sielawa wędzona na zimno a nie na ciepło ??

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przyznam szczerze że ani sielawy ani siei wedzonej na zimno w życiu nie jadłem i nawet do głowy mi nie przyszło żeby tak taką rybę zrobić :(

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

witam.. na dzień dzisiejszy wygląda to tak

 

 

 

 

rura 250 ! tak jak kazał MaciekzBrzegu   ;)

 

 

wymiary komory wędzenia:     wys: 1010    szer: 580   gł: 800 ( będzie zmniejszona do 700 po założeniu drzwiczek )

 

 

chciałbym zapytać o materiał do wnętrza  komory wędzenia . wędzarka stoi 10 m o lasu i w miejscu tym panuje wieczna wilgoć, dlatego na pewno rezygnuję z cegły szamotowej..

 

drewno??  w brew pozorom komora wyszła dość wąska, nie wiem czy zawężać bardziej?

 

 

wydaje mi się ,że najlepszy był by jakiś tynk albo lepik, który łapał by temperaturę dość szybko i nie reagował. tylko czy takie coś w ogóle istnieje.

 

 

 

 

z góry dziękuję za pomoc.

post-67069-0-42501600-1413896552_thumb.jpg

post-67069-0-23290300-1413896564_thumb.jpg

post-67069-0-79067900-1413896572_thumb.jpg

Edytowane przez marek.b
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

chciałbym zapytać o materiał do wnętrza  komory wędzenia . wędzarka stoi 10 m o lasu i w miejscu tym panuje wieczna wilgoć, dlatego na pewno rezygnuję z cegły szamotowej..

Piszesz, że przeczytałeś temat budowy wędzarni, ja też go przeczytałem, bo jestem tu nowy i przyszedłem po naukę, ale jeśli odstępujesz od szamotu bo wilgotno to hmmm, może czytaliśmy co innego  :cry:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Taaa lepik to jest pomysł że też nikt na to wcześniej nie wpadł to cud Boski :(

Do tego zamiast szamotu zastosuj koc azbestowy a dach zamiast deskowania zrób z eternitu ...

Będzie "swojsko zdrowo i domowo" ;)

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

niezły trolling..  te pozostałe 3293 postów to chyba bardziej konstruktywne uwagi ;)    

 

no nie mów że nic Ci to nie dało do myślenia :facepalm:

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Może zastanów się czy troling, czy lekka szczypta ironii. W sumie to twoja wędzarnia i Ty będziesz jadł to co wyprodukujesz i w czym. Naprawdę na tym forum, jest taka ilość wiedzy, że gdybyś chociaż pobieżnie to przeczytał, nie zadawał byś takich pytań. Osobiście za skrajną nieodpowiedzialność uważam branie się za inwestycję nie mając na nią pomysłu i nie wiedząc jak prawidłowo ma być zrealizowana. Mnie było by szkoda pieniędzy i czasu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

tak jak widać na zdjęciach coś tam się wymurowało czyli jakiś tam pomysł był. jeśli chodzi o czas i pieniądze to nie szkoda mi, dobrą zabawę  miałem i mam nadal.  na temat budowy wędzarni przeczytałem tutaj sporo, wyczerpujący topik Andyandye'go kilka razy.

co do szamotu to obmurowałem nim rurę półtora miesiąca temu . pomimo kilkugodzinnego wypalania efekt jest taki ,że od strony komory wędzenia w dalszym ciągu gdzieniegdzie  jest glina ,którą regularnie podmywa deszcz.. 

jeśli chodzi o ten nieszczęsny lepik to miałem namyśli coś innego.. budowlańcem nie jestem..

 

myślałem o jakimś tynku ,który odizolowałby cegłę i jednocześnie szybko się nagrzewał.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

chciałbym zapytać o materiał do wnętrza  komory wędzenia

 

Drewno, drewno i jeszcze raz drewno..... kolega Adam wrzucił Ci link do mojej realizacji..... szerokość wędzarni mamy podobną ;)  znajdź jakąś boazerię na pióro i wpust i zrób tak jak ja mam a na pewno będziesz zadowolony i dużo miejsca nie stracisz wewnątrz komory!

 

Z Dymnym pozdrowieniem..... 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

i jeszcze mięso..

 

 

co do wędzarki to jeszcze nie koniec, nad paleniskiem będzie grill a nad rurą stolik. rura jest już ocieplona i obrobiona blachą czarną powlekaną.

 

 

 

co do mięsa to mam nadzieję,że jadalne. wędziłem w 55 C przez 2.5h + 1h osuszania. parzyłem do 66 C 

 

 

 

 

 

 

dziękuję wszystkim za pomoc! trochę powędzę i zacznę dorzucać swoje 3 grosze na tym forum.

 

z dymnym podwędzeniem;).

 

 

post-67069-0-23088900-1416424840_thumb.jpg

post-67069-0-57479200-1416424979_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość ArkoGdynia

Bardzo fajnie ocieplona komora! mam nadzieję że o ociepleniu drzwi do komory nie zapomniałeś  :rolleyes:

Pierwsze koty za płoty, a teraz do roboty  :laugh:

 

Powodzenia w dymieniu i czekamy na dalsze sukcesy!

 

Z Dymnym pozdrowieniem..... 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.