Aksamit97 Opublikowano 13 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 13 Marca 2015 Zdrowy, ale kaloryczny A co w tym złego, że kaloryczny? Ser jest zdrowym produktem. Tłuszcze są dla nas lepszym paliwem, aniżeli cukry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 13 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 13 Marca 2015 Akmis. Z tego co się orientuję to Tobie nadwaga akurat nie grozi. Ja przez plecy i problemy z nimi związane podjadam czy to wędliny czy to sery. I jakoś nie chudnę. A powinienem 7 kg zgubić. Sery są zdrowe ale także potrafią nieźle przytuczyć..... Kto może więc sobie pozwolić na tłuszcze ten...... Szczęśliwy człowiek.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 13 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 13 Marca 2015 Ty też nie należysz do osób przy kości. Od tłuszczu się nie tyje, jeśli ograniczy się węglowodany, ponieważ tłuszcz hamuje apetyt po najedzeniu się. Poczytaj trochę dyskusyjny klub zdrowia. To węglowodany są przyczyn większości chorób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 13 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 13 Marca 2015 A skąd wiesz, że nie jestem przy kości ???? jestem jestem. Jak ważyłem 8 kg mniej to było ok a teraz się nie mieszczę w spodnie. Ja wiem co robić by mieć dobrą wagę. Zdrowe jedzenie, posiłki o tych samych porach w małych ilościach ale urozmaicone. Nie podjadanie, ograniczenie piwa , które lubię. I ruch - a z tym gorzej przez mój nieszczęsny kręgosłup. Jak nie miałem z nim problemów to moja waga była wzorcowa, 2-3 razy w tygodniu jeździłem konno, raz w tygodniu basen, rower itp. A potem wszystko szlag trafił Ale może mnie w tym roku naprawią czyjeś sprawne rączki i jakiś ostry skalpel..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 13 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 13 Marca 2015 Widać na zdjęciach na koniu, że nie jesteś przy kości jakoś strasznie mocno. Ze zdrowym jedzeniem masz rację, ale poco urozmaicać? Przecież jak masz takie jajko na przykład, to ono ma wszystko oprócz witaminy C, mięso tak samo. Znaczy ta witamina jest w małych ilościach. Posiłki tak jak mówisz powinny być małe, ale za sprawą ograniczenia węglowodanów. Cukry wyrządzają w organizmie nieodwracalne szkody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 13 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 13 Marca 2015 Po co urozmaicać ???? odpowiedź jest banalna - jedzenie ma być smaczne, ma wyglądać, ja uwielbiam różne smaki, różne kuchnie.Jak masz ochotę jeść tylko sery i jajka to proszę Cię bardzo. Ale ja lubię gotować (oprócz wędzenie i serowarstwa) i lubię poznawać nowe smaki, nowe przepisy.A dodatkowo daje organizmowi podobne może składniki ale w innej postaci.Bez witaminy C bodajże szkorbut był jeżeli dobrze pamiętam.Na zdjęciu na koniu kolego miałem szczytową formę - 83 kg przy 185 cm wzrostu. Teraz niestety cały czas w okolicy 92 kg. Może to przez piguły które czasami muszę "żreć" przez ten zakichany "słupek". A Ty przytyj trochę hehhehe bo się Heniek martwił o Ciebie jak niosłeś 10 litrów mleka - że nie podołasz ))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 13 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 13 Marca 2015 No, no widzę produkcja pełną parą Ja niedawno zrobiłam ricottę wg twojego przepisu, teraz stygnie na zewnątrz w garnku 40 litrowym (miałam około 15 litrów serwatki, ale garnki na mleko mam tylko takie wielkie, bo to w sumie udój z rana i wieczora się do jednego mieszczą)Jak tam Ricotta ????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CheNelly Opublikowano 13 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 13 Marca 2015 (edytowane) akmis978 zacytuję tylko klasyk "Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, bo tylko dawka czyni truciznę" i nie chodzi o to, że kaloryczne równa się nie zdrowe, ale smakując serów łatwo zachwiać sobie bilans kaloryczny po prostu Ricotta wyszła dobra, ale "ziarno" była dużo mniejsze niż powinno być (powinny być spore kulki, a jedząc ją czuło się hm... coś jak kuleczki kaszy manny), trochę za słodka jak na ricottę przystało, ale ogólnie dobra Będę jeszcze kombinować z zakwaszeniem kwaskiem cytrynowym i może mniejsza temperatura, żeby ziarno było większe.. Zobaczymy co będzie wychodzić Nie zdążyłam zrobić zdjęcia, bo przy kolacji została zjedzona z pieczonymi ziemniakami przez męża i teścia A przepisy z serami to na pewno ravioli z ricottą i szpinakiem, albo ricottą i orzechami włoskimi, polane odrobiną masła i ziołami (zwłaszcza z świeżymi listkami szałwi) . Jak masz dobrej jakości parmezan i oliwę to pasta al bianco - włoski makaron polany tylko odrobiną oliwy i startym serem. Mega proste, ale i mega pyszne Wiadomo, makaron z ricottą też można robić w różnych konfiguracjach Szpinak z parmezanem też jest pycha.Jak lubisz polentę to polenta z różnymi serami, ja akurat nie przepadam za polentą, ale ogólnie taką z serami lubię, można jeść samą, albo z jakimś królikiem albo soczystym kurczakiem. Pizza Quattro Formaggi, czyli Cztery Sery to też danie serowe w końcu i chyba jedna z niewielu rodzajów pizzy, gdzie może być inny ser oprócz mozzarelli. Bo dla nich ser na pizzy to tylko mozzarella no i jeszcze często np. pizza z salami i wiórkami grana padano (bardzo zacna). Jak możesz znaleźć to makaron z stracchino i groszkiem. Albo po prostu zwykły kawałek chleba i kawałek taleggio (w Biedronce ostatnio go widuję dobrego jakościowo, można tez próbować samemu robić, ponoć z kawałka kupnego można zrobić swój, żeby zaszczepić bakterie, widziałam gdzieś włoski przepis) i masz niebo w gębie Ogólnie co kto lubi, przepisów z serem jest masa, dlatego u nas tak szybko schodzi. Edytowane 13 Marca 2015 przez CheNelly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 13 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 13 Marca 2015 Tylko skąd u nas wziąć taka prawdziwą oliwę -zieloną w kolorze i lekko piekącą w smaku Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CheNelly Opublikowano 13 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 13 Marca 2015 Sprowadzić z Włoch Zresztą teraz w sklepach wybór jest coraz większy, pod względem włoskich rzeczy zaskakują mnie coraz częściej Biedronka i Lidl, bo mają przyzwoitą ofertę i całkiem dobrych firm. Ale ja oliwy nie kupowałam tam jeszcze, bo raz do roku szwagierka mi przywozi dwa kanisterki po 5 litrów hehe to mamy zapas na cały rok, albo i więcej, przelewam sobie na bieżąco co mi potrzeba do mniejszej butelki, a reszta siedzi w ciemnej szafce Z tym zielonym to nie do końca prawda, bo to też zależy od czasu zbiorów Zresztą lepiej wg mnie kupić trochę bardziej żółtą oliwę, bo wtedy wiadomo, że nic nie dodano do niej, a ta zielona... często jest po prostu barwiona chemią Oszuści są w każdym sektorze niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 13 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 13 Marca 2015 (edytowane) No ja nie mam zielonego pojęcia jaka powinna być prawdziwa Ricotta ale u mnie za duże ziarno było i mi żona miksowała ją blenderem z dodatkiem śmietany. Bo ja lubię gładki ser.Ale kombinuj i daj znać. Ja tej z wczoraj jeszcze nie testowałem. Na razie "podniecam" się ostatnim wykonaniem oscypiorów. Nawet na zimno skrzypią a na ciepło to prawie jak oryginały. Ja mniej słone je robię bo nie lubię czuć tylko smaku soli.Część rzeczy które podałaś nie znam - wy-googluje żeby być mądrzejszy. To teraz ja dam zarąbisty przepis : ŁOSOŚ WĘDZONY Z MAKARONEM ala PERSZINGSkładniki:Łosoś wędzony - skrawki żeby było taniej (czy też zwany sałatkowy) - ilość na okoŚmietanka słodka 30-36%Makaron - ja lubię wstążki - ugotowany bardzo aldenteCebulaCzosnekOliwaSer lub sery - najlepiej własnej produkcji (pleśniak, parmezan etc.) - takie które się nie ciągną tylko rozpuszczają zagęszczając sosŚwieża i sucha bazyliaŚwieżo mielony pieprz Oliwa na patelnie i do zimniej oliwy dodajemy ząbek czosnku posiekany oraz cebulkę także drobno posiekaną (nie za dużo). I delikatnie zaczynamy podgrzewać. Uważamy żeby nie przypalić czosnku. Dodajemy posiekanego łososia. Lekko podsmażamy. Dolewamy śmietankę i doprawiamy pieprzem i suchą bazylią. Po chwili dorzucamy makaron aldente i mieszamy. Dodajemy sery i dalej mieszamy aż makaron nieco "zabierze" sosu i wszystko się ładnie zagęści. Broń Panie Boże od dodawania soli. Ani trochę !!!!! bo będzie niezjadliwe. Na talerz. Posypujemy posiekaną świeżą bazylią i podajemy z dobrym, białym winem półwytrawnym. Kto spróbuje tego przepisu będzie to na bank co jakiś czas robił.THE ENDUWAGA UWAGA - ostatnio w Biedronce był tydzień portugalski. Dla hecy kupiłem 1l oliwy za 10 zł. Czy jakoś tak. Pomyślałem, że będzie do smażenia.Aż tu wącham ją, próbuje i normalnie genialna. Jadę na drugi dzień do 1 Biedry, drugiej i trzeciej. I nigdzie już nie ma tej oliwy.Ale naprawdę niezła. Polałem sobie na talerz, posypałem świeżą solą morską i pieprzem i maczałem w tym bagietkę. Jak tylko znowu będzie to kupuje ze 3 flaszki. Edytowane 13 Marca 2015 przez Perszing37 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 13 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 13 Marca 2015 Ale w sklepach niestety nie kupi się takiej domowej oliwy Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 13 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 13 Marca 2015 (edytowane) I tu się zdziwisz. Kupisz kupisz. Kiedyś znajoma z pracy, która na stałe mieszka we Włoszech przywiozła mi kanisterek takiej oliwy od prywatnego rolnika. Bez żadnej chemii, lekko gryząca itp. Jak dobrze poszukasz i wydasz nieco więcej pieniążka to naprawdę coś bardzo zbliżonego można kupić. Ja się ostatnio zdziwiłem w SELGROSIE jaki tam był wybór oliw. Ale na razie poluję na tą portugalską, która obecnie jest niedostępna w Biedronkach obok mnie. Edytowane 13 Marca 2015 przez Perszing37 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 13 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 13 Marca 2015 Perszing na razie udaje mi się przywozić sobie taka oliwę z południa Europy ale skoro zachwalasz tę z Biedry to jak trafię to też kupię Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 13 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 13 Marca 2015 Dziwna sprawa z tym jest. Bo plakat dalej był o produktach portugalskich, część produktów z niego dostępna a część nie.Nic to - będziemy dalej polować. Ale ja wam coś jeszcze polecę - szczególnie do smażenia naleśników, pancakes, racuszków i kurczaka. Olej kokosowy - ale jeden konkretny bo ma piękny aromat i nawet chleb można tym smarować zamiast masła. ORGANIC COCONUT OIL VIRGIN z firmy BIOPLANETE. 1 kg kosztuje nie mało bo 64 zł ale bardzo wydajny. Nie nadaje się do smażenia innych mięs bo ma aromat kokosowy. Do innych mięs jak schabowe itp. stosuje tańszy bezzapachowy. Wszystko wychodzi bardzo soczyste. Polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 13 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 13 Marca 2015 Olej kokosowy to mamy akurat od kuzyna ( chyba ma taniej ) ale ja dodaje go również do smażenia kotletów schabowych - w połączeniu ze smalcem, do zupy dyniowej , do grzanek ,które robię do zup typu krem. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camelki Opublikowano 13 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 13 Marca 2015 Ale ja wam coś jeszcze polecę - szczególnie do smażenia naleśników, pancakes, racuszków i kurczaka. Olej kokosowy - ale jeden konkretny bo ma piękny aromat i nawet chleb można tym smarować zamiast masła. ORGANIC COCONUT OIL VIRGIN z firmy BIOPLANETE. 1 kg kosztuje nie mało bo 64 zł ale bardzo wydajny. Nie nadaje się do smażenia innych mięs bo ma aromat kokosowy. Do innych mięs jak schabowe itp. stosuje tańszy bezzapachowy. Wszystko wychodzi bardzo soczyste. Polecam. dobry jest tez firmy KLF - mają w ofercie zarowno rafinowany (bezzapachowy) i nierafinowanyJa lubie tez smazyc na masle ghee Cytuj ______________________________________________________________________________________________________"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare) Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polakai blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 13 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 13 Marca 2015 camelki: a co Ty robisz w Arabii Saudyjskiej ???? Chyba nie sery ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camelki Opublikowano 13 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 13 Marca 2015 (edytowane) teraz jestem w Polsce, wiec nadrabiam zaleglosci kulinarne.W Arabii zajmuje sie szeroko rozumianym bezpieczenstwem (od bezpieczenstwa pozarowego po ogolnie rozumiane bezpieczenstwo pracy) Edytowane 13 Marca 2015 przez camelki Cytuj ______________________________________________________________________________________________________"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare) Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polakai blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CheNelly Opublikowano 14 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 14 Marca 2015 Ale w sklepach niestety nie kupi się takiej domowej oliwy Taką domową to chyba trzeba samemu sobie posadzić drzewko hehe Ale dobre jakościowo można też kupić Zresztą ja jestem też fanką oleju rzepakowanego nierafinowanego, Włosi też nim się zachwycają do sałatek i dziwią, że ten rzepak taki smaczny, bo u nich z tego oleju nie sprzedają A olej kokosowy znam i stosuję do smażenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 14 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 14 Marca 2015 Olej rzepakowy idealnie się nadaje do robienia serów w zalewach z ziołami. Tylko zalewamy zioła zimnym a nie rozgrzanym. Raz rozgrzanym zalałem i się zrobił mętny. W Bieszczadach można takie słoiczki z serami zakupić w 2 wersjach : ziołowy i na ostro.Ja zawsze w lodówce mam jeden słoiczek który wykorzystuje albo do sałatek albo jako zakąski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camelki Opublikowano 14 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 14 Marca 2015 (edytowane) Olej rzepakowy idealnie się nadaje do robienia serów w zalewach z ziołami. A na to nie wpadłem. Do kulek z sera z ziołami zawsze lałem oliwę, ale do następnych wleję olej rzepakowy. ps. jakie sery robisz w oliwie ? Edytowane 14 Marca 2015 przez camelki Cytuj ______________________________________________________________________________________________________"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare) Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polakai blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 14 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 14 Marca 2015 (edytowane) W oliwę kiedyś dałem tylko korycina ale jakoś mi nie pasował posmak. Więc teraz zalewam tylko dobrym olejem rzepakowym.Generalnie to wolę sobie robić tzw. talerz rozmaitości. Kupiłem takie talerze do fondue z przegródkami.I sobie dajemy do różnych przegródek po troszkę serów, wędlinek, kapary, sosiki, oliwki itp. itd. Sumarycznie żarełka nie jest dużo ale za to kakofonia smaków. Do tego bagietka albo flat breads wg Jamiego Olivera z tymże z jedną modyfikacją - nie smażone na patelni a w piekarniku. Niech stracę i sprzedam wam tajemny mój przepis. Genialne na świeżo jako zakąska - na drugi dzień już gorsze. FLAT BREADS wg Jamie Oliver ALA PERSZING Składniki:350 gram mąki350 gram jogurtu naturalnegozioła suche: oregano i bazyliapół łyżeczki soliłyżeczka proszku do pieczenia opcjonalnie: swojej roboty ser żółty, mozarella itp. masło czosnkowe: masło, czosnek wg uznania, sól Mąkę mieszamy z jogurtem, proszkiem do pieczenia i ziołami i solą. Wyrabiamy szybko ciasto. Jak się klei to podsypujemy mąką. Rozwałkowujemy na ok. 0,5 cm placek. Wykrawamy dużą szklanką okrągłe placuszki. Kładziemy na blachę na papier do pieczenia i przykrywamy ściereczką na 30 min. Przed włożeniem do piekarnika nacinamy je lekko nożem w krateczkę albo podłużne paski. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Wkładamy blaszki z krążkami. Pieczemy do lekkiego zarumienienia. Na koniec jak ktoś ma wenę to może dorzucić na górę startego SWOJEGO sera. Wyciągamy i zajadamy się ze smakiem. NAJLEPSZE Z MASŁEM CZOSNKOWYM. Dzieci bardzo je lubią.SMACZNEGOTHE END Edytowane 14 Marca 2015 przez Perszing37 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camelki Opublikowano 14 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 14 Marca 2015 Dzięki za przepis, takie przepisy ta prawdziwy skarb.To w rewanżu nasz przepis na labneh i kuliki serowe w zalewie - przepis jest tutaj Cytuj ______________________________________________________________________________________________________"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare) Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polakai blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 14 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 14 Marca 2015 Takie kulki serowe mozna tez panierowac i podawac z sosami np pomidorowym Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.