zielik93 Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Witam. Mam 22 lata i zaczynam przygodę z wedzenie i wyrobem swoich wędlin. Dziś kupiłem 2 kawałki szynki dwie polędwiczki ,boczek,baleron . Chce wszystko razem zapeklowac wg kalkulatora dziadka z tej strony i dodam przyprawy pieprz czosnek liść laurowy i coś tam jeszcze co mam i chce zapeklowac na mokro z 3 dni. Może tak być czy proponujecie coś innego jakieś przepisy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 28 Sierpnia 2015 (edytowane) Chce wszystko razem zapeklowac wg kalkulatora dziadka z tej strony i dodam przyprawy pieprz czosnek liść laurowy i coś tam jeszcze co mam i chce zapeklowac na mokro z 3 dni. Może tak być czy proponujecie coś innego jakieś przepisy? Witaj.Jak zapeklujesz wszystko razem z przyprawami to zatracisz smak mięsa.Każdy kawałek będzie smakował tak samo czyli przyprawami.Peklowanie trzy dniowe jest peklowaniem ekspresowym.Ja nie polecam.Proponuję solankę 8 % dla polędwiczek i 10% dla reszty.Czas peklowania 8-10 dni.Ilość solanki 0,4-0,5 l /kg mięsa.O wędzeniu możemy pogadać później. Edytowane 28 Sierpnia 2015 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielik93 Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Wiec mówisz żeby nie używać żadnych przypraw tylko sól perłowa ? Mój dziadek ś p był masażem i zawsze pęklowal z liściem czosnkiem i pieprzem , na strzykiwal i na drugi dzień wedzil , ale wszystkie receptury zabrał do grobu . To wiem ze 0,5 l wody na kg mięsa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 28 Sierpnia 2015 awsze pęklowal z liściem czosnkiem i pieprzem Raz zrób bez przypraw i dopiero wtedy poznasz prawdziwy smak wędzonek. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielik93 Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Znam też gościa który wodę gotował wodę z przyprawami i dawał tez marchewkę pietruszkę i fajny smak to miało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 28 Sierpnia 2015 No to czas już abyś spróbował czegoś innego. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielik93 Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Czyli co na 1kg mięsa wziąć 0,5l wody i 45g soli?Aha i czy jak dzisiaj zakupiłem mięso to lepiej zapeklować dzisiaj, czy mogę zapeklować jutro ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 28 Sierpnia 2015 (edytowane) Kiedy chcesz wędzić ? Ta solanka to około 7-10 dni w zależności od nastrzyku Tapniete z GT-I9500 Edytowane 28 Sierpnia 2015 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Czyli co na 1kg mięsa wziąć 0,5l wody i 45g soli? Przeczytaj uważnie mój pierwszy post. Tam masz wszystko napisane, ale musisz wziąć pod uwagę czas peklowania 8-10 dni i to, że polędwiczki peklujemy w nieco słabszej solance.Na 0,5 l wody proponuję 50 g peklosoli dla solanki ok.10% i na 0,5l proponuję 40g peklosoli dla soloanki ok.8% @zielik93, Aha i czy jak dzisiaj zakupiłem mięso to lepiej zapeklować dzisiaj, czy mogę zapeklować jutro ? Możesz dzisiaj, ale możesz i jutro tylko mięso trzymaj w lodówce i dzisiaj zrób sobie solankę i też ją należało by schłodzić do 4ºC. i taką jutro zalać mięso. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielik93 Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Chciałbym tak żeby poleżało z 3-4 dni w solance i wędzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Jak 3-4 dni kolego ti na pierwszy raz za krótko Klient nasz Pan naprawdę duży nastrzyk +masowanie proponuję Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielik93 Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 28 Sierpnia 2015 to jak mam dwie polędwiczki wazą razem 75dag to 0,5l wody starczy do zapeklowania mówicie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Chciałbym tak żeby poleżało z 3-4 dni w solance i wędzić Pośpiech jest wskazany przy łapaniu pcheł a nie przy wyrobie wędlin.Życzę smacznego nitrytu. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 28 Sierpnia 2015 to jak mam dwie polędwiczki wazą razem 75dag to 0,5l wody starczy do zapeklowania mówicie ? wystarczy 375 ml wody. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielik93 Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 28 Sierpnia 2015 A czy w tym kalkulatorze dziadka z tego forum , jak wpisuje że ma się peklowac 5 dni to wyskakuje mi jakiś błąd i mage zaznaczyć że tylko na 3 dni .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Tak jak wyżej było pisane zrób solankę 10%, a kalkulator odłóż na bok. W takiej solance możesz peklować 2-3-4 dni albo nawet 10 to kwestia indywidualna - ja preferuję min 7-10 dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielik93 Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Czyli 2,5l wody i 250g peklosoli i w tedy będzie solanka 10% dobrze rozumuję ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 29 Sierpnia 2015 (edytowane) Czyli 2,5l wody i 250g peklosoli i w tedy będzie solanka 10% dobrze rozumuję ? Dobrze rozumujesz. Z matematycznego punktu widzenia nie będzie to 10%, ale przyjęliśmy na tym forum dla uproszczenia, że tak będzie dobrze. W takiej solance możesz peklować 2-3-4 dni Peklować to może tylko jaki efekt uzyska. Peklowanie to wypadkowa funkcji czasu peklowania, temperatury, stężenia solanki i jej ilości.Zmiana jakiegokolwiek z tych czterech czynników da nam zupełnie inny efekt.Dlatego należy przy peklowaniu brać pod uwagę efekt końcowy i do tego dostosować te cztery czynniki Edytowane 29 Sierpnia 2015 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Tu się zgadzam z Arkiem, oczywiście zdarzało mi się działać 2-3 dniowo awaryjnie ale wtedy gęsty nastrzyk ile wlezie i masowanie i tak kilka razy Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 29 Sierpnia 2015 oczywiście zdarzało mi się działać 2-3 dniowo awaryjnie ale wtedy gęsty nastrzyk ile wlezie i masowanie i tak kilka razy Chyba sam tego nie jadłeś. A jak smakował nieprzerobiony nitryt.? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Szczepan podaje.Przy tych stężeniach i czasach peklowania ja osobiście preferowałbym temperatury bliżej 6-8 *C . To jest peklowanie w/g mnie awaryjne i raczej stosowane rzadko w domowej produkcji dlatego i ten nitryt od czasu do czasu się przyda PEKLOWANIE SZYNEK NA MOKROPEKLOWANIE 1 DNIOWE /24hWskazana temperatura 4-8stC1kg mięsa (szynka)1 litr solanki o st 10% ( 0,10kg peklosoli)-nastrzyk w pierwszek fazie peklowania 10% drugi nastrzyk w końcowej fazie peklowania 10% ( wskazane masowanie)PEKLOWANIE 3 DNIOWE /72/hWskazana temperatura 4-8stC1 kg mięsa1 litr solanki o st 8% ( 0,08 kg peklosoli)-nastrzyk tak samo jak w pierwszym przypadkuPEKLOWANIE 6 DNI / 144hWskazana temperatura 4-8stC1 kg mięsa1 litr solanki o st 7 % (0,07kg peklosoli)1nastrzyk w pierwszej fazie peklowania 10%PEKLOWANIE SZYNEK NA SUCHOWskazana temperatura 4-8stCPeklowanie na sucho stosujemy od 7 do 14 dniNa 1kg mięsa 3,5 dkg. Peklosoli Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Arek Ty wiesz ile ja nitrytu używam ... ; )Był "przerobiony" wyroby wyszły jak zawsze smaczne poziom słoności akceptowalny termin przydatności ... no cóż nieakceptowalny jak dla mnie wolę troszkę inaczej Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ona1981 Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Witajcie. Jesteśmy już po 2 wędzeniu Wyszło lepiej niż 1 Pierwszy raz wędziliśmy baleron. Później parzyłam wg info znalezionych na forum. Jednak coś nam tam chrzęściło przy jedzeniu - więc postanowiłam jeszcze raz wrzucić do gorącej wody (tym razem zapominając o czasie i termometrze). Wędlinka wyszła super - ale (jako, że to 2 parzenie) trochę "zmył się" zapach wędzonki... Stąd moje pytanie - czy można odwrócić proces, tzn. najpierw parzenie, później wędzenie? Jeszcze nie natrafiłam na taki przepis (chociaż gdzieś tu z miesiąc temu widziałam przepis na boczek? najpierw parzony, później wędzony), dlatego pytam Za tydzień kolejne wędzenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Zamiast kombinować to po parzeniu wrzuć raz jeszcze do wędzarni na zimne wędzenie które dodatkowo utrwali wędliny i wzmocni aromat wędzonki. Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Jednak coś nam tam chrzęściło przy jedzeniu Pamiętaj zawsze o bardzo dokładnym przygotowaniu mięsa na wędzonki. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.