Wiedźmin Opublikowano 9 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 9 Września 2015 Witam. Przepraszam za może naiwne pytanie ale czytając forum nie znalazłem (nie natrafiłem) na moje wątpliwości odnośnie kątnic wieprzowych. W związku, że zachciało mi się eksperymentów chciałem zrobić coś (salceson,kiełbasę) w kątnicy. Na rynku zakupiłem od znajomego rzeźnika 3 kątnice. Waliło z nich jak to flakami.. więc zacząłem płukanie, przewracanie...oczywiście z dużą ilością soli. Ogólnie cały czas coś tam "czuć" i stąd moje rozterki. A jeszcze ktoś mi podpowiedział, że to co nadziewamy do środka powinno być nadziane w kątnicę "przewróconą" na drugą stronę. Czyli właściwa strona do wewnątrz. Wydaje się mi to logiczne bo niby wiadomo, że kątnica gorzej "pachnie" wewnątrz a dym (przy kiełbasie) mógłby to zniwelować ale już nic nie wiem.. proszę o pomoc jak te kątnicę do ładu doprowadzić i jak prawidłowo nadziać.. Przepraszam za pytania może naiwne ale nie robiłem jeszcze ani salcesonu ani nic w kątnicy. Z góry dzięki za ewentualne wskazówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 9 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 9 Września 2015 (edytowane) Jelita zasypuję solą a potem "piorę" jak skarpetki, tylko trochę lżej trę Następnie płuczę i powtarzam czynność jak potrzeba.Zasada jest taka: ta strona jelita, która stykała się z treścią pokarmową musi być przy napełnianiu na zewnątrz. Ja jelit grubych i katnic uzywam do kaszanki i kiszki ziemniaczanej.Jedno i drugie pieczone w piekarniku, więc zapaszek znika Edytowane 9 Września 2015 przez Gonzo Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiedźmin Opublikowano 9 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 9 Września 2015 dzięki...tak też zrobię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotunia Opublikowano 11 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 11 Września 2015 Ale salceson najlepiej smakuje z kątnicy lub żołądka, a dobrze wyczyszczone jelito to jak dopieszczona kobieta tez lepiej smakuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 11 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 11 Września 2015 Noooo... Kotunia... Piękne porównanie Ps. O kurna... 1500 postów mam na ''koncie'' Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 11 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 11 Września 2015 1500 postów mam na ''koncie'' Najlepszego z okazji "jubileuszu" ..... oby takich więcej A co do salcesonu to na ostatniej Kaszubskiej Spółdzielni Smaku robiliśmy salceson biały w sztucznym ubranku... wyszedł przepyszny Z Dymnym pozdrowieniem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 11 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 11 Września 2015 Ale salceson najlepiej smakuje z kątnicy lub żołądka, a dobrze wyczyszczone jelito to jak dopieszczona kobieta tez lepiej smakuje. Czy pozwolisz na użyczenie tego wpisu ?Dodam do opisu przygotowania jelit ...... Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 11 Września 2015 salceson najlepiej smakuje z kątnicy lub żołądka, a dobrze wyczyszczone jelito to jak dopieszczona kobieta tez lepiej smakuje. No jasne Nie ma to jak naturalna skórka Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotunia Opublikowano 12 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 12 Września 2015 Miro Anna Ci już dała zgodę, to cóż ja biedny żuczek mogę powiedzieć? tak. (będziesz o mnie pamiętał przy zakupach w sklepie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.