lilliwashere Opublikowano 8 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 8 Października 2015 Dziś zacząłem: Parametry podaje jak wyszło 1. 0,6 kg łopatki wołowej2. 2,6 kg karkówki3. 0,9 kg szynki myszki Do peklowania - sól mieszanka soli peklującej i zwykłej - razem na tą ilość 100 gr (proporcje ok 35/65 - nie chciało mi się liczyć dokładnie) Wywar z przypraw - 3 ząbki czosnku (praska), łyżeczka białej gorczycy, 3 papryczki pepperoni (suszone), kilka liści laurowych, kilka ziaren ziela, łyżeczka cząbru, malutka łyżeczka kminu rzymskiego (jak kto lubi) - ok 0,5 wywaru (ostudzony, schłodzony w lodówce do 5 stopni). Pozostałe przyprawy - duża łyżka majeranku, tyle samo ziół prowansalskich, mała łyżeczka gorczycy białej, mała łyżeczka kolendry (ziarna), kilka ziaren pieprzu czarnego (zmielone na proszek). Pozostałe przyprawy - pieprz czarny ziarnisty, utłuczony na grubo w moździerzu. Robimy farsz: 1. łopatka mielona 2 razy na sitku 2mm, dodany schłodzony wywar, wymieszane do jednolitej kleistej substancji2. okrawki z karkówki (kawałki mięsa z błonkami, tłuszczem itp.) mielone 2 razy na sitku 4 mm3. pozostała część karkówki mielona 1 raz na sitku 8 mm4. Szynka myszka pokrojona w kostkę ok 2x2 cm Wszystko razem wymieszane przyprawy dodane poza grubym pieprzem. Dodatek zimnej wody w czasie wyrabiania - tyle jak to mówią ile weźmie - do uzyskania kleistości. Chłodzenie w lodówce (5 stopni) 24 h. Jutro dodam grubego pieprzu i będę nadziewał. Potem znowu do lodówki na 24 h. Dam znać jak idzie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 8 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 8 Października 2015 Peklujemy na sucho, przyprawy i inne buliony dodajemy przed nadziewaniem. Dlaczego robisz inaczej?Mielimy również przed nadziewaniem.Będziesz parzyć kiełbasę czy piec? Ponad 24 g soli na kg przy pieczeniu będzie mocno slone. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lilliwashere Opublikowano 8 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 8 Października 2015 Zawsze tak robiłem i wychodziło.Parzę. Ilość soli zmniejszyłem w porównaniu z moim poprzednim razem, bo niektórzy twierdzili, że troszkę słone, ale jak dla mnie było ok (poprzednio dawałem 30 gr na kilo. Skończę produkcję w niedzielę, to wrzucę foty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 8 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 8 Października 2015 Jutro dodam grubego pieprzu i będę nadziewał Obawiam sie ze przy taaaakiej ilosci i rodzajach przypraw, kielbacha bedzie niezjadliwa. Sama kolendra to max. 0,5 - 0,7 grama na 1 kg. a Ty podales jej mala lyzeczke..A dlaczego pieprzu nie dodales odrazu, no i w jakie oslonki bedziesz nadziewal farsz..?Jestem naprawde ciekaw co z tego wyjdzie wiec zycze powodzenia.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 8 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 8 Października 2015 Zawsze tak robiłem i wychodziło.Nie twierdzę, że nie wyjdzie ale jesteśmy tu po to, żeby uczyć się prawidłowego procesu produkcji, przynajmniej większość. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lilliwashere Opublikowano 8 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 8 Października 2015 Eksperymentowanie nie zaszkodzi, bo w końcu (nie podważając uznanych sposobów) jakoś do tych metod (obecnie uznawanych za prawidłowe) się doszło w drodze eksperymentów.Bo co znaczy prawidłowy ? Przez wieki uznawana była fizyka jakaś tam, botem Newton, potem Einstein - do czasu aż ktoś odkryje coś nowego Ale skoro mamy się trzymać prawidłowych metod - proszę nie stosować tej metody. Tylko oczywiście najpierw peklować, potem rozdrabniać, mieszać, przyprawiać itd. Gretom - już tak dawałem i dla mnie (oraz rodziny, kolegów itd. było OK). Jelita wieprzowe, 30-32 mm. A pieprzu nie dałem od razu bo .... zapomniałem Ale i tak po napełnieniu będzie jeszcze 24 h w lodówce A tak jeszcze w kwestii prawidłowych metod - w poradniku dla początkujących jest podobnie w dziale kiełbas trwałych i półtrwałych w temacie "kiełbasa swojska" dodanym przez administratora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewidencja Opublikowano 8 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 8 Października 2015 Jeśli można, mięso na kiełbachę peklujemy na sucho - 20 g/kg peklosoli. Twoja będzie za słona. Po co ma się osadzać aż 24 godziny? Co do przypraw - jest OK. Cytuj Chcesz zbudować wędzarnię? http://wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/budowa-wedzarni/1416-od-projektu-do-wedzonek-czyli-jak-wojtek-minor-budowal-wedzarnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 8 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 8 Października 2015 No tak - jak wyszło - ja wyrobu wędlinki w tej formie nie polecam początkującym i nikomu zresztą, soli - jak do salami, przyprawy, powiadają - każdy robi jak lubi, ale ilość i ilość to masakra jakaś, rozdrobnienie surowca - nieciekawe, dobór surowca - będzie niezła zważywszy, że wywaru 0,5 litra i jeszcze dodatek zimnej wody ile weźmie.... Tak - to prawdziwy eksperyment.... gratuluję pomysłowości i czekam na fotę gotowego wyrobu, smaku niestety nie w stanie sobie wyobrazić..... Prawdziwa swojska kiełbasa..... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filemonek Opublikowano 9 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 9 Października 2015 Bardzo egzotyczna musi być z taką ilością przypraw Cytuj Filemonek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lilliwashere Opublikowano 9 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 9 Października 2015 Poprzednio dawałem 3 gramy i dla mnie była OK, ale niektórzy konsumenci stwierdzili, że ciut za słona, więc teraz dałem mniej - wychodzi, że 2,2 dla samego mięsa i 2 gr dla mieszanki Może jak podeschnie faktycznie będzie ciut słonawa, ale nigdy nie miała szans na podeschnięcie zbyt długo. Generalnie - w kwestii ilości soli, przypraw itp.Jeśli przypraw dałem za dużo, czy za dużo soli to uważam, że stali bywalcy powinni złożyć wniosek do administratora o zmianę przepisów w dziale dla poczatkujących: np. kiełbasa polska wieprzowa (proporcje podane na kilogram) - sól - 3 gr, przyprawy - 3-4 gr pieprzu czarnego, 2 gr majeranku, ząbek czosnku; np. kiełbasa swojska - ilość przypraw na 5,5 kg wsadu - 15 gr pieprzu, 15 gr ziela angielskiego, 12-15 ząbków czosnku..... W porównaniu z przepisami dla poczatkujących moja powinna być niedosolona i słabo przyprawiona chyba ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 9 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 9 Października 2015 (edytowane) Poprzednio dawałem 3 gramy soli???np. kiełbasa polska wieprzowa W kiełbasie tej podane jest 30 g soli na 2 kg mięsa plus saletra 4 g (choć pewnie to za dużo) to wychodzi 17g na kg, czyli raczej mało słona 3-4 g pieprzu na 2 kg, więc 1,5-2g na kg, to normalnie. Edytowane 9 Października 2015 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lilliwashere Opublikowano 9 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 9 Października 2015 Przepraszam, już się poprawiam - oczywiście 30 gram. I w przepisie na kiełbasę polską wieprzową też jest 30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 9 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 9 Października 2015 (edytowane) I w przepisie na kiełbasę polską wieprzową też jest 30 Czytaj post wyżej. No i oczywiście czytaj dokladnie przepisy, wtedy pójdzie jak należy. Poza tym to są przepisy autorskie. Trzeba mieć tego świadomość. Przeczytaj akademię DZIADKA. Edytowane 9 Października 2015 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lilliwashere Opublikowano 10 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 10 Października 2015 To ja przepraszam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 17 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 17 Października 2015 To ja przepraszam.Hej.. Jak Twoja kielbasa..? Zyjesz.? Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 18 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 18 Października 2015 Hej.. Jak Twoja kielbasa..? Zyjesz.? Może ją zjadł. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.