rademar Opublikowano 29 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 29 Listopada 2015 (edytowane) Miesiąc temu zaliczyłem pierwsze wędzenie - trwało 5-6 godzin ( bliżej 6 ) w temp. ok. 50-60 st. i wyszło ok.Wczoraj drugie wędzenie. Tym razem temp. nieco niższa 40-50 st. Po 6-ciu godzinach wędlinki wciąż wydawały nam się blade. Dociągnęliśmy do 8-miu godzin bo dopiero wtedy kolor wydał nam się dobry. Potem parzenie, wędlinki na kij do piwnicy i spać. Dziś stwierdzam, że ewidentnie kolorem za mocny i należało skończyć wcześniej. Gdzie tkwi "myk", który powodował, że wędliny wydawały nam się blade, a wyszły nieco przewędzone ? Jakieś złudzenie optyczne czy na jakimś etapie jest nagły skok kolorystyki ? Wiem, że typowy czas wędzenia to 4-5 godzin ale po tym czasie wszystko było jasne jak wyjęte z solanki. Edytowane 29 Listopada 2015 przez rademar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 29 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 29 Listopada 2015 W trakcie parzenia wędliny ciemnieją.Nie wspomnę też o wspomagaczach wędzarniczych, które również mogą powodować błędny odbiór koloru.... Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rademar Opublikowano 29 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 29 Listopada 2015 Było nas dwóch, w każdym z nas inna krew.... Słowa piosenki oddają kwestie wspomagaczy . Ja byłem lekuchno nafaszerowany ale kolega wcale. I obu nam wciąż wędlinki jawiły się blado. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 29 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 29 Listopada 2015 Pokaż fotkę wędzarni i napisz jak opalałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rademar Opublikowano 29 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 29 Listopada 2015 To ta wędzarnia https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10849-najpierw-powoli-jak-żółw-ociężale-czyli-ruszamy-z-budową/A jak opalałem ? Hmmm,.. wsadziłem drewno do paleniska,.. zapaliłem,.. i był dym Sorry,.. a możesz sprecyzować o co pytasz w zakresie opalania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 29 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 29 Listopada 2015 :D :D Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rademar Opublikowano 30 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 30 Listopada 2015 (edytowane) Nie będę zakładał osobnego wątku,.. zapytam jeszcze tu. Moje wędlinki wszyły dobre, soczyste. Wędlinki kolegi - suche. Np. szynki z piersi indyka kupione razem, ja peklowałem swoje on swoje. Razem wędzone i razem parzone. I moje ko, a jego suche. Jaka przyczyna ? On miał wsadzone w ciasniejsze siatki (?) Edytowane 30 Listopada 2015 przez rademar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 30 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 30 Listopada 2015 Tak samo peklowane ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rademar Opublikowano 30 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 30 Listopada 2015 Tyle samo czasu. On chyba wspominał, że dał peklosól zmieszaną z solą ja samą peklosól. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 1 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 1 Grudnia 2015 Skoro mięso było z tego samego źródła, to czymś musiał różnić się cały proces od Twojego.Peklował sam i nie wiemy czy na mokro, czy na sucho ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rademar Opublikowano 1 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 1 Grudnia 2015 Peklowaliśmy na mokro tyle samo czasu. On mógł mieć inną temp. przy peklowaniu bo trzymał w garażu w kanale, a ja w lodówce. Jak pisałem wyżej wspominał, że dodał soli ( a zmniejszył peklosól ). Miał bardziej ściśnięte wędliny bo miał ciaśniejsze siatki i jego wisiały na drążku bliżej drzwi w komorze, a moje głębiej w środku. To chyba wszystkie różnice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 1 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 1 Grudnia 2015 Może fałszywy trop jak parzyliście to Jego było na spodzie a Twoje na wierzchu ??(tym samym różne temperatury ) Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 1 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 1 Grudnia 2015 Każdy trop jest dobry.Siatka nie miała tu wpływu na soczystość, a jeśli wszystko było podobne to jedynie pech że mięso kolegi trafiło się akurat jakieś felerne.Raczej nie było z tej samej sztuki indyka. Ja bym jednak dopytał kolegi czy przez przypadek nie peklował na sucho.A jak tak, to nie mam pojęcia gdzie jeszcze może być przyczyna "inności ". Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rademar Opublikowano 1 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 1 Grudnia 2015 Indyki kupione razem, ale szynki osobno. I zarówno szynki jak i indyki jemu wyszły sucho. Parzyłem w 3-ech garach. Jego mocniej ściśnięte były cieńsze i termometr najpierw wbiłem w jego indyka. Jak osiągnął 72 st. przerzucałem termometr do następnych wedlin w.g. grubości. Kilka moich wędli, które nie zmieściły się do garów musiało poczekać i trafiły do parzenia w drugiej kolejności. Nie wiem czego się czepić.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.