Skocz do zawartości

Oficjalne uruchomienie OGWD w dniu 02 maja 2016 r. o godz. 12.00


Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 87
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

W jednej ze scen „Wilka z Wall Street” Jordan Belfort (Leonardo DiCaprio) pokazuje swoim ludziom, w jaki sposób skutecznie sprzedać produkt.

 

„Sprzedaj mi ten długopis. Możesz sprzedać wszystko, prawda? Sprzedaj to. Brad, pokaż im, jak to się robi”.

 

– Dobrze, czy mógłbym cię o coś prosić? Napisz swoje imię i nazwisko na tej serwetce. 
– Nie mam długopisu. 
– Widzicie? On tworzy potrzebę.

 

W walce między sercem a mózgiem zwycięża w końcu żołądek.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W jednej ze scen „Wilka z Wall Street” Jordan Belfort (Leonardo DiCaprio)

pokazuje swoim ludziom, w jaki sposób skutecznie sprzedać produkt.

Zbyszku, świetny przykład!  :clap:

 

Własnie o to chodzi "recepta na sukces".

I to jest najcenniejsze.  :cool:

.

"Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly)
:cool:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Może kogoś zainteresuje , Źródło http://kik.inforlex.pl/aktualnosci/338456,Od-czerwca-ulatwienia-w-sprzedazy-zywnosci.html?pozycja=3&utm_source=InforOrganizer&utm_medium=wersja2.0&utm_campaign=getNews&utm_content=organizerilkik4&infwcfttoken=ff79e6e80cec4b9ba94ca898418263

 

 

Od czerwca ułatwienia w sprzedaży żywności

Z początkiem czerwca br. weszły w życie przepisy rozporządzenia ministra rolnictwa określające warunki sprzedaży produktów żywnościowych, w tym mięsa, którą to sprzedaż można uznać za marginalną, lokalną i ograniczoną. Chodzi o ułatwienie produkcji i sprzedaży na małą skalę żywności przez mikroprzedsiębiorców np. konsumentom, do sklepów, restauracji czy stołówek.

Zobacz porady z działu Rolnictwo i rybołówstwo>>>

Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z 21 marca 2016 r. w sprawie szczegółowych warunków uznania działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej weszło życie 1 czerwca 2016 r. uchylając dotychczasowe przepisy w tym zakresie z 2010 r. Określa ono m.in. ile rolnik może sprzedać produktów do handlu detalicznego, a także wymagania weterynaryjne, jakie powinny być spełnione przy prowadzeniu takiej działalności.

Wcześniejsze przepisy były dość rygorystyczne co do wymagań sanitarnych prowadzenia produkcji, co zniechęcało wielu rolników do podejmowania takiej działalności. Ideą takiej działalności jest wytwarzanie specyficznych wyrobów na rynek lokalny takich jak np. produkcja swojskiej kiełbasy.

Nowe przepisy wprowadzają szereg ułatwień dla rolników czy małych przedsiębiorców zainteresowanych produkcją żywności w stosunku do wymagań wcześniej obowiązujących.

Rozszerzony został katalog produktów pochodzenia zwierzęcego, które mogą być przetwarzane m.in. o jaja, produkty mleczne czy gotowe posiłki (potrawy) przygotowane z produktów mięsnych. Zwiększony został limit dostaw dla niektórych rodzajów produktów oraz zwiększony obszar, na którym może być prowadzona tego rodzaju działalność. Wyroby te można sprzedawać np. podczas targów i festynów, a nie tylko na terenie województwa, w którym prowadzona jest produkcja.

W ramach działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej można produkować i sprzedawać m.in. produkty mleczne, przetworzone produkty rybołówstwa, surowe wyroby mięsne, mięso mielone, produkty mięsne, produkty jajeczne z gotowanych jaj, gotowe posiłki (potrawy). Możliwy jest również rozbiór i sprzedaż świeżego mięsa wołowego, wieprzowego, baraniego, koziego, końskiego, drobiowego lub zajęczaków, zwierząt łownych oraz zwierząt dzikich utrzymywanych w warunkach fermowych.

Produkty wytwarzane w ramach działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej mogą być sprzedawane konsumentowi końcowemu oraz do innych zakładów prowadzących handel detaliczny np. sklepów detalicznych, restauracji czy stołówek. Sprzedaż konsumentom końcowym nie jest ograniczona ilościowo i może odbywać się, np. w miejscu sprzedaży przylegającym do miejsca produkcji, z obiektów ruchomych m.in. ze środków transportu, jak również wysyłkowo, w tym przez internet.

Natomiast wielkość dostaw do innych zakładów prowadzących handel detaliczny tj. do miejsc usytuowanych na stałe poza posesją, na której znajduje się budynek, w którym odbywa się produkcja żywności, jest ograniczona ilościowo i obowiązują limity dostaw. Np. dostawy produktów mięsnych nie mogą przekraczać wagowo 1,5 tony tygodniowo.

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam. jestem nowym użytkownikiem portalu, mam maleńką rodzinną masarnie działającą na zasadach MOLa. Chciałabym zarejestrować się na portalu Ogólnopolskiej Giełdy Wyrobów Domowych. Bardzo proszę o instrukcje jak to zrobić. Z góry dziękuję p.Pozdrawiam

https://www.gieldawd.pl/rejestracja

tu się rejestrujesz :)

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Oficjalnie nowe przepisy w sprawie sprzedaży bezpośredniej mają wejść 1 stycznia 2017 r. 


Informacja techniczna: na dzień dzisiejszy mamy na Giełdzie zarejestrowanych 189 osób.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Oficjalnie nowe przepisy w sprawie sprzedaży bezpośredniej mają wejść 1 stycznia 2017 r. 

 

Niedoceniany, ale ważny aspekt, to właśnie tzw. "przepisy".

Chciałoby się powiedzieć,

że w odniesieniu do tzw. "urzędników/przepisów" w naszym Nieszczęśliwym Kraju,

to trafne będzie powiedzenie:

"...Tak krawiec kraje, jak materii staje...".  :cool:

 

Może nie wszyscy maja z tym problem,

ale wielu ludzi codziennie zmaga się z tym "zjawiskiem".  :facepalm:

 

Moim zdaniem Ojciec Założyciel,

radzi sobie z tym fenomenem Doskonale!  :clap:

 

BTW

Reszta to tak zwany "mały pikuś".  :D

.

"Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly)
:cool:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak już pisałem, grafik przygotowuje materiał reklamowy OGWD w formacie A-4 dla drukarni, ale z opcją własnego wydruku domowego. Po otrzymaniu reklamówki, umieszczę ją tutaj do pobrania tak, aby każdy, kto będzie chciał, mógł ją sobie sam wydrukować. Oryginał powędruje do drukarni i postaram się wydrukować kilka tysięcy sztuk. O dystrybucji gotowców porozmawiamy później, chyba, że ktoś ma już jakieś propozycje.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A jest szansa żeby druknąć w lepszej grafice z 500 szt dla mnie?

Wrzucę do każdego zamówienia.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To mój adres znasz. :D

Mam możliwość wykonania nalepek/etykiet.

Mamy drukarnię fleksograficzną,  ale nie wiem gdzie by je nalepiać?

Się zrobi po kosztach, albo za free......zależy ile skrzynek piwa postawisz..... :tongue:

Edytowane przez miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Maxell zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.