harnas9900 Opublikowano 1 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 1 Lipca 2016 Witam, Panowie, ktory sposob jest lepszy pakowania miesa w dzisiejszych czasach, w jakim opakowaniu mieso bedzie dluzej swieze?Z tego co slyszalem to map jest na topie a w vac nie powinno sie kupowac miesa. Podobno ta krew w vac kwasnieje i to zaczyna smierdziec.Ile jest w tym prawdy nie wiem, ale kupilem wiele razy karkowke i lopatke w vac i musze przyznac ze cos w tym jest, miesko bylo malo swieze.Natomiast w map nigdy sie z tym nie spotkalem.Co wy o tym myslicie ciekawy jestem waszego zdania. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 1 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 1 Lipca 2016 Witam, Panowie, ktory sposob jest lepszy pakowania miesa w dzisiejszych czasachBracie Harnas, to jest bardzo ciekawe zagadnienie! Myślę, że najlepiej, to najszybciej po uboju, obniżyć temperaturę w atmosferze gazu obojętnego.Następnie szybko zamrozić. BTWNajszybciej i stosunkowo niedrogo, to chyba w ciekłym azocie. . Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viszna Opublikowano 2 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 2 Lipca 2016 Sądzę, że w zastosowaniach domowych MAP jest "ciężki" (o ile nie niemożliwy) do uzyskania ze względu na koszty i pozostaje nam jedynie VAC (powszechne pakowarki próżniowe).Natomiast jeżeli chodzi o produkcję masową to jak w każdej dziedzinie decydującym elementem jest tzw "CCC" -czyli Cena Czyni Cuda i nie wierzę, że producent pakuje w droższy system ze względu na dobro klienta, to jest tylko informacja reklamowa -głównie chodzi o koszty i pomimo, że np. produkt jest pakowany w droższym systemie to pewnie dlatego, aby np. transport odbywał się raz na tydzień, a nie 2x, przez co w ogólnym rozliczeniu wychodzi, że jednak jest taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 2 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 2 Lipca 2016 Okresy przydatności do spożycia są porównywalne .W Vac jest wyciągniecie powietrza i zamknięcie W Map podobnie - wyciągnięcie powietrza i w to miejsce wpuszczenie odpowiedniej ilości mieszanki gazów i zamkniecie poprzez zgrzanie brzegów foli. Mięso, wędliny w vac są obciśnięte folią przez co są większe wycieki osocza .W map tego nie ma, mięso i wędliny nie są obciśnięte , łądniej wyglądają i są dużo mniejsze wycieki osocza . Tylko ten zapach na początku, przy otwieraniu . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.