Skocz do zawartości

Sposoby pakowania miesa vac czy map


harnas9900

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

 

Panowie, ktory sposob jest lepszy pakowania miesa w dzisiejszych czasach, w jakim opakowaniu mieso bedzie dluzej swieze?

Z tego co slyszalem to map jest na topie a w vac nie powinno sie kupowac miesa. Podobno ta krew w vac kwasnieje i to zaczyna smierdziec.

Ile jest w tym prawdy nie wiem, ale kupilem wiele razy karkowke i lopatke w vac i musze przyznac ze cos w tym jest, miesko bylo malo swieze.

Natomiast w map nigdy sie z tym nie spotkalem.

Co wy o tym myslicie ciekawy jestem waszego zdania.

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam,

 

Panowie, ktory sposob jest lepszy pakowania miesa w dzisiejszych czasach

Bracie Harnas, to jest bardzo ciekawe zagadnienie!  :thumbsup: 

 

Myślę, że najlepiej, to najszybciej po uboju

obniżyć temperaturę w atmosferze gazu obojętnego.

Następnie szybko zamrozić.  :D

 

BTW

Najszybciej i stosunkowo niedrogo, to chyba w ciekłym azocie. :)

.

"Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly)
:cool:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sądzę, że w zastosowaniach domowych MAP jest "ciężki" (o ile nie niemożliwy) do uzyskania ze względu na koszty i pozostaje nam jedynie VAC (powszechne pakowarki próżniowe).

Natomiast jeżeli chodzi o produkcję masową to jak w każdej dziedzinie decydującym elementem jest tzw "CCC" -czyli Cena Czyni Cuda i nie wierzę, że producent pakuje w droższy system ze względu na dobro klienta, to jest tylko informacja reklamowa -głównie chodzi o koszty i pomimo, że np. produkt jest pakowany w droższym systemie to pewnie dlatego, aby np. transport odbywał się raz na tydzień, a nie 2x, przez co w ogólnym rozliczeniu wychodzi, że jednak jest taniej.

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Okresy przydatności do spożycia są porównywalne .W Vac jest wyciągniecie powietrza i zamknięcie W  Map podobnie - wyciągnięcie powietrza i w to miejsce wpuszczenie odpowiedniej ilości mieszanki gazów i zamkniecie poprzez zgrzanie brzegów foli. Mięso,  wędliny w vac są obciśnięte folią przez co są większe wycieki osocza .W map tego nie ma, mięso i wędliny nie są obciśnięte , łądniej wyglądają i są dużo mniejsze wycieki osocza . Tylko ten zapach na początku, przy otwieraniu .

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.