TurkućPodjadek Opublikowano 24 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 24 Września 2016 (edytowane) Pierwsze wędzenie:7,5kg mięsa 300g peklosoli 3,2l wody 11 dni peklowania w lodówce z codziennym przewracaniem mięsawędzenie 5,5h wędziliśmy śliwką węgierką świńskie uszy poszły do kosza Edytowane 24 Września 2016 przez TurkućPodjadek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 24 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 24 Września 2016 Oł oł!! jakbym swoje wędzonki z przed 7 lat widział Czy Ty je osuszałeś?? raczej na pewno nie. Jak temp dymienia była? Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TurkućPodjadek Opublikowano 24 Września 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 24 Września 2016 ok 80 stopni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 24 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 24 Września 2016 A już myślałem, że "wczesnego Zbója" już nie zobaczę na forum No ale spoko ja miałem gorsze wejście na forum Czytałeś Akademię Dziadka?http://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadkaWarto od tej lektury zacząć. Pozdrawiam i powodzenia :D Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TurkućPodjadek Opublikowano 24 Września 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 24 Września 2016 Osuszane były tylko z godzinę bo nie było warunków: muchy osy szerszenie itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 24 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 24 Września 2016 Osuszane były tylko z godzinę Osuszanie nie na czas, a do suchej powierzchni na mięsku, wtedy zapodajesz dym https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-wędzonki-zbója-madeja/?p=83871Masz chęć to poczytaj mój temat. Zacząłem gorzej od Ciebie, ale Akademia Dziadka i pomoc dobrych ludzi na forum dało efekt i jest lepiej Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 24 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 24 Września 2016 Zbójaszek wyciągnie Cię z tego "Wczesnego Zbója". Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TurkućPodjadek Opublikowano 24 Września 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 24 Września 2016 Pomagałem sobie papierowymi ręcznikami hehe jakieś inne uwagi co robić inaczej poza dokładniejszym osuszaniem? mięso nie było nastrzykiwane kolor w baleronie był równomierny w środku kawałki karkówki małe (poniżej 1 kg) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 24 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 24 Września 2016 Wyciągnę wyciągnę, a w sumie to wszyscy Turkucia z tego wyciągniemy Turkuć, może zacznij mniejsze ilości wędzić, kawałki poszczególnych elementów wp mniej więcej o tej samej wadze. Będziesz miał porównanie na sól przy peklowaniu, dymieniu i parzeniu Pomagałem sobie papierowymi ręcznikami hehe I dobrze, ja też tak robię jakieś inne uwagi co robić inaczej poza dokładniejszym osuszaniem? Dobre osuszenie to już 1/3 sukcesu Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TurkućPodjadek Opublikowano 24 Września 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 24 Września 2016 (edytowane) do peklosoli mieliśmy kalkulator: podaliśmy wagę mięsa i podało ilość min i max peklosoli oraz ile wody 200 ml wody odlaliśmy ugotowaliśmy z przyprawami po ostudzeniu i ochłodzeni dolaliśmy do reszty wody + wrzucone 3 ząbki czosnku Wędzonki wyszły(poza uszami niestety) edit: kawałki były o podobnej wadze mniej więcej(co widać na zdjęciach) Edytowane 24 Września 2016 przez TurkućPodjadek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mani3k Opublikowano 24 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 24 Września 2016 (edytowane) Turkuć spróbuj choć raz peklować mięso bez dodatkowych przypraw, aby każdy kawałek miał swój naturalny smak.Będziesz Pan zadowolony Edytowane 24 Września 2016 przez mani3k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jack78 Opublikowano 24 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 24 Września 2016 Wędzenie w takiej wędzarni do prostych nie należy. Temperatura skacze bardzo szybko. Kolejny problem poza osuszanie to drewno. Może miałeś świeże drzewo. Ja używam drewna 3 lata sezonowane, jak miałem świeże drewno, to efekt końcowy był podobny. wysłane z RedMi Note 3 Pro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TurkućPodjadek Opublikowano 25 Września 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 25 Września 2016 (edytowane) Wędzenie w takiej wędzarni do prostych nie należy. Temperatura skacze bardzo szybko.Kolejny problem poza osuszanie to drewno.Może miałeś świeże drzewo. Ja używam drewna 3 lata sezonowane, jak miałem świeże drewno, to efekt końcowy był podobny. wysłane z RedMi Note 3 Pro Chyba trafiłeś - drewno cięte wiosną tego roku(starsze 2-4 letnie mam przywalone) wędzarka ma skoki na +- 10 stopni jak przygasa lub dorzucamrura dłuższa niż normalnie bo ma 150 cm z innej beczki kociołek: karkówka boczek wędzony golonki przednie kapusta ziemniaki przyprawy 1h robienia Edytowane 25 Września 2016 przez TurkućPodjadek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 25 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 25 Września 2016 Łooo chooochooo ... Witam nowego zadymiacza wędziliśmy śliwką węgierką Chyba ''węgieLką '' ale jak na pierwszy strzał spoko Opanujesz... już my tego dopilnujemy Pozdrawiam Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TurkućPodjadek Opublikowano 25 Września 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 25 Września 2016 oj tam oj tam pierwszy raz wędzenie - inni wywalają mięso przed wędzeniem bo im peklowanie nie wychodzi u nas wyszło 0 nastrzykiwania a barwa w środku jednakowa kolor jak kolor jednym pasuje innym nie - popracujemy nad tym przy następnych wędzeniach ale z tego co poczytałem tutaj (dzięki Waszej pomocy) to raczej chodzi o tegoroczne drewno... ps a śliwka pachnie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 25 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 25 Września 2016 11 dni peklowania No to miało czas solanką przejść Ja przeważnie 5-6 dni pekluję... i dla bezpieczności'' robię nastrzyk Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jack78 Opublikowano 25 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 25 Września 2016 Ja na dziś również mam kociołek zaplanowany. wysłane z RedMi Note 3 Pro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TurkućPodjadek Opublikowano 3 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 3 Lutego 2017 (edytowane) pierwsze na kanapki 1,1 kg karkówki2 ząbki czosnkupeklosólpieprzbazyliażelatyna Edytowane 3 Lutego 2017 przez TurkućPodjadek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TurkućPodjadek Opublikowano 5 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 5 Lutego 2017 żeberka+puree+surówka marynata 24h: oliwa musztarda sól pieprz czosnek bazyliapuree: ziemniaki sól masło mleko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 5 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 5 Lutego 2017 Turkuć!!! szkoda zdrowia na dalsze wędzenie w tym "czyms" - producent powinien płacić odszkodowanie. Masz odpowiednie warunki do postawienia dobrej wędzarni i nie zastanawiaj sie. Nawet beczka jest lepsza. Owszem koledzy z forum pomogą i deklarują chęci, ale czy będą konsumować wyroby? Szkoda nerwow, zdrowia, czasu i pieniedzy. Zbuduj prwawdziwą wędzarnię w której otrzymasz dobre wyroby,a samo wędzenie będzie przyjemnoscią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 5 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 5 Lutego 2017 Z dobrych rad jeszcze dodam,że wędzimy generalnie do uzyskania zadawalającego koloru ,a nie na czas.temperaturą w przedziale 50-60 stopni.Już prawie osuszone mięso [wyjęte np. wieczorem z zalewy dobrze obsuszam lnianymi ściereczkami lub papierowymi ręcznikami i zostawiam w lodówce]Rano wyjmuję i zostawiam na trochę by złapało temp. pokojową ,a następnie pakuję do wędzarni do całkowitego osuszenia .Potem robię dym [zamykam szyber] i wędze sobie na jasno-złoty kolor [my nie lubimy mocnozwędzonego,a wędlina długo nie leży to i nie musi być mocno zakonserwowana tym dymem. Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TurkućPodjadek Opublikowano 6 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 6 Lutego 2017 Coś muszę wymyślić z osuszaniem bo w warunkach polowych z tym bardzo ciężko - jak już pisałem wcześniej jak wywiesiłem opłukane mięso wszystko co lata na wsi i ma skrzydła i więcej niż 4 nogi zaczęło się zlatywać hehe. Samo osuszanie ręcznikami to za mało.... Za uszy to się szybko nie weźmiemy bo porażka straszna zamiast uszu nastawimy żeberka. Wędzarnia jak wędzarnia nasza MUSI być przenośna i tak jak na pierwszy raz wyszło smacznie.z minusów to standardzie tylko 2 rury po 50 cm między komorą wędzarniczą a paleniskiem (od razu dokupiliśmy dodatkową rurę) teraz mamy ok 150 cm. Jeszcze raz dzięki Panie i Panowie za rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 6 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 6 Lutego 2017 z minusów to standardzie tylko 2 rury po 50 cm między komorą wędzarniczą a paleniskiem (od razu dokupiliśmy dodatkową rurę) teraz mamy ok 150 cm I wszystko jasne!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TurkućPodjadek Opublikowano 6 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 6 Lutego 2017 z minusów to standardzie tylko 2 rury po 50 cm między komorą wędzarniczą a paleniskiem (od razu dokupiliśmy dodatkową rurę) teraz mamy ok 150 cmI wszystko jasne!!! A dokładniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 6 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 6 Lutego 2017 (od razu dokupiliśmy dodatkową rurę) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.