Skocz do zawartości

Kiełbasa Świąteczna Halusi


@halusia@

Rekomendowane odpowiedzi

Kiełbasa Świąteczna Halusi

 

 

-szynka 2.5 kg__szarpak

- łopatka 1.5 kg__ 13 fi

- boczek 2.5 kg__ 10 fi

- wp. kl III - 0.8 kg__5 fi

 

 

Peklowanie na sucho 48 godz. 18g peklosoli na kg

 

 

Przyprawy na kg mięsa:

-pieprz -2g

-gałka - 0,5 do 1g

-cukier - 2g

-czosnek- 2g

- jałowiec parę ziarenek (zmielić)

- gorczyca

Do zmielonego mięsa dodać wszystkie przyprawy i wyrabiać aż mięso będzie się kleić.

Napełnić jelita i osadzić przez noc w chłodnym miejscu.

. Osuszyć i wędzić przez 20-30 min. temp 40-50stopni, wędzenie właściwe gęstym dymem przez dwie godziny w temp 50-60 stopni i na koniec pieczenie 80-90 stopni przez pół godziny.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 56
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

  • 5 miesięcy temu...

Halusia,

tego jałowca to ile proponujesz (na 1kg wyrobu), tak samo z gorczycą, a co z nią, też zmielić?

Z jałowcem nie przesadzam... na 5 kg wsadu daję z 10 ziarenek jałowca i mielę go wraz z pieprzem.

Co do gorczycy to ona pozostaje w całości.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z jałowcem nie przesadzam... na 5 kg wsadu daję z 10 ziarenek jałowca

10 ziaren jałowca waży 1,1g co daje ok 0,2g/kg.Dla mnie strasznie mało.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

10 ziaren jałowca waży 1,1g co daje ok 0,2g/kg.Dla mnie strasznie mało.

No widzisz Arkadiuszu a ja się zawsze bałam że przesadzę.. z tym że mi taka ilość wystarczy.

Nie mów że teraz ważyłeś te 10 ziaren :wink: :grin:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie mów że teraz ważyłeś te 10 ziaren

A zszedłem do masarni i zważyłem.Ja ostatnio dałem 1,5g /kg mielonego jałowca i to wcale nie tak za dużo jak dla mnie.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A zszedłem do masarni i zważyłem.Ja ostatnio dałem 1,5g /kg mielonego jałowca i to wcale nie tak za dużo jak dla mnie.

Wiedziałam :grin:

Skoro tak mówisz to następnym razem dam więcej... :wink: chyba :grin:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasa Świąteczna Halusi

No to juz wiem co będe robił niedługo... zrobię "jałowcową" halusi :) W sumie juz ostatnio miałem coś w tym temacie robić... ziarna jałowca zakupione czekają... :)

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ziarna jałowca zakupione czekają...

To zanim je zmielisz to je trochę wysusz bo mogą się kiepsko mielić.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To zanim je zmielisz to je trochę wysusz bo mogą się kiepsko mielić.

_________________

Arkadiuszu jak do tej pory nie miałam problemów ale dziękuję za radę :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie mów że teraz ważyłeś te 10 ziaren

A zszedłem do masarni i zważyłem.Ja ostatnio dałem 1,5g /kg mielonego jałowca i to wcale nie tak za dużo jak dla mnie.

 

Faktycznie 0,2g może być mało. Wg tabeli przypraw norm branżowych na 1 kg jest 1-1,2g.

 

Kurcze, gdybym miał w domu sitka "szarpak" i 13mm to bym zrobił tę kiełbaskę, ale musze dokupić bo mam największe 8mm, później 3 i 1,5mm:(

A tego przepisu z tymi sitkami to chyba nie wyjdzie:(

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie mów że teraz ważyłeś te 10 ziaren

A zszedłem do masarni i zważyłem.Ja ostatnio dałem 1,5g /kg mielonego jałowca i to wcale nie tak za dużo jak dla mnie.

 

Faktycznie 0,2g może być mało. Wg tabeli przypraw norm branżowych na 1 kg jest 1-1,2g.

 

Kurcze, gdybym miał w domu sitka "szarpak" i 13mm to bym zrobił tę kiełbaskę, ale musze dokupić bo mam największe 8mm, później 3 i 1,5mm:(

A tego przepisu z tymi sitkami to chyba nie wyjdzie:(

Nóż do ręki i szarpak gotowy oraz 13-stka, chyba że duże ilości mięsa idą. Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 lata później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.