@halusia@ Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Kiełbasa Świąteczna Halusi -szynka 2.5 kg__szarpak - łopatka 1.5 kg__ 13 fi - boczek 2.5 kg__ 10 fi - wp. kl III - 0.8 kg__5 fi Peklowanie na sucho 48 godz. 18g peklosoli na kg Przyprawy na kg mięsa: -pieprz -2g -gałka - 0,5 do 1g -cukier - 2g -czosnek- 2g - jałowiec parę ziarenek (zmielić) - gorczyca Do zmielonego mięsa dodać wszystkie przyprawy i wyrabiać aż mięso będzie się kleić. Napełnić jelita i osadzić przez noc w chłodnym miejscu. . Osuszyć i wędzić przez 20-30 min. temp 40-50stopni, wędzenie właściwe gęstym dymem przez dwie godziny w temp 50-60 stopni i na koniec pieczenie 80-90 stopni przez pół godziny. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 17 Kwietnia 2011 To jest mój faworyt świąteczny :clap: 3,5 kg łopatki3,5 kg boczku się pekluje :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 17 Kwietnia 2011 1*g peklosoli na kg Znaczy 18g :rolleyes: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Kiełbasa Świąteczna HalusiTo i Święta czas już zacząć :thumbsup: :thumbsup: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 17 Kwietnia 2011 bardzo apetyczna ta kiełbaska :clap: Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 17 Kwietnia 2011 W przekroju bardzo ładna i apetycznie wygląda :clap: :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Kiełbasa Świąteczna Halusi Halinko niezłe cudeńko wyprodukowałaś :thumbsup: :clap: :clap: Jeszcze do tego kopa jajec i można świętować :grin: Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Witam wygląda rewelacyjnie :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :clap: :clap: :clap: zapewne tak też smakuje pozdrawiam :lol: Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Kiełbasa Świąteczna Halusi Halusiu , zauważyłem że robisz coraz tłuściejsze kiełbaski , :smile: to mnie cieszy :thumbsup: :clap: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agga Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 17 Kwietnia 2011 dla mnie super - w sam raz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krisk Opublikowano 25 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 25 Września 2011 Kiełbasa Świąteczna Halusi - jałowiec parę ziarenek (zmielić) - gorczyca Halusia, tego jałowca to ile proponujesz (na 1kg wyrobu), tak samo z gorczycą, a co z nią, też zmielić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 25 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 25 Września 2011 Halusia, tego jałowca to ile proponujesz (na 1kg wyrobu), tak samo z gorczycą, a co z nią, też zmielić?Z jałowcem nie przesadzam... na 5 kg wsadu daję z 10 ziarenek jałowca i mielę go wraz z pieprzem. Co do gorczycy to ona pozostaje w całości. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 25 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 25 Września 2011 Z jałowcem nie przesadzam... na 5 kg wsadu daję z 10 ziarenek jałowca 10 ziaren jałowca waży 1,1g co daje ok 0,2g/kg.Dla mnie strasznie mało. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 25 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 25 Września 2011 10 ziaren jałowca waży 1,1g co daje ok 0,2g/kg.Dla mnie strasznie mało.No widzisz Arkadiuszu a ja się zawsze bałam że przesadzę.. z tym że mi taka ilość wystarczy. Nie mów że teraz ważyłeś te 10 ziaren :wink: :grin: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 25 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 25 Września 2011 Nie mów że teraz ważyłeś te 10 ziaren A zszedłem do masarni i zważyłem.Ja ostatnio dałem 1,5g /kg mielonego jałowca i to wcale nie tak za dużo jak dla mnie. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 25 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 25 Września 2011 A zszedłem do masarni i zważyłem.Ja ostatnio dałem 1,5g /kg mielonego jałowca i to wcale nie tak za dużo jak dla mnie.Wiedziałam :grin: Skoro tak mówisz to następnym razem dam więcej... :wink: chyba :grin: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 25 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 25 Września 2011 Kiełbasa Świąteczna HalusiNo to juz wiem co będe robił niedługo... zrobię "jałowcową" halusi W sumie juz ostatnio miałem coś w tym temacie robić... ziarna jałowca zakupione czekają... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 26 Września 2011 ziarna jałowca zakupione czekają... To zanim je zmielisz to je trochę wysusz bo mogą się kiepsko mielić. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 26 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 26 Września 2011 :grin: rozbijam je w możdzierzu i po rozbiciu w dłoniach rozcieram nad mięsem :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 26 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 26 Września 2011 To zanim je zmielisz to je trochę wysusz bo mogą się kiepsko mielić. _________________Arkadiuszu jak do tej pory nie miałam problemów ale dziękuję za radę :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krisk Opublikowano 26 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 26 Września 2011 Nie mów że teraz ważyłeś te 10 ziaren A zszedłem do masarni i zważyłem.Ja ostatnio dałem 1,5g /kg mielonego jałowca i to wcale nie tak za dużo jak dla mnie. Faktycznie 0,2g może być mało. Wg tabeli przypraw norm branżowych na 1 kg jest 1-1,2g. Kurcze, gdybym miał w domu sitka "szarpak" i 13mm to bym zrobił tę kiełbaskę, ale musze dokupić bo mam największe 8mm, później 3 i 1,5mm:( A tego przepisu z tymi sitkami to chyba nie wyjdzie:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
federn Opublikowano 1 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 1 Października 2011 Nie mów że teraz ważyłeś te 10 ziaren A zszedłem do masarni i zważyłem.Ja ostatnio dałem 1,5g /kg mielonego jałowca i to wcale nie tak za dużo jak dla mnie. Faktycznie 0,2g może być mało. Wg tabeli przypraw norm branżowych na 1 kg jest 1-1,2g. Kurcze, gdybym miał w domu sitka "szarpak" i 13mm to bym zrobił tę kiełbaskę, ale musze dokupić bo mam największe 8mm, później 3 i 1,5mm:( A tego przepisu z tymi sitkami to chyba nie wyjdzie:( Nóż do ręki i szarpak gotowy oraz 13-stka, chyba że duże ilości mięsa idą. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zenza Opublikowano 29 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 29 Stycznia 2015 (edytowane) Zamiast podpiekania można sparzyć? Czy będzie różnica w smaku, kruchości, konsystencji itp? Edytowane 29 Stycznia 2015 przez zenza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzech25 Opublikowano 30 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 30 Stycznia 2015 Zawsze jest różnica w smaku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 30 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 30 Stycznia 2015 Koledzy Wy posiadacie kalendarze? Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.