Skocz do zawartości

I Specjalistyczny Kurs Serowarstwa w Bukowinie T.


Maxell

Rekomendowane odpowiedzi

Miło mi bardzo zakomunikować Państwu, iż w dniach 03-05.06.2011 r. w Bukowinie Tatrzańskiej, w naszej nowej Filii Szkoły Domowego Masarstwa, http://www.willawarszawianka.pl/ odbędzie się I Kurs Specjalistyczny z zakresu Serowarstwa i Maselnictwa.

Jak wspominałem, zajęcia poprowadzi Koleżanka EAnna z pomocą Kolegi AndrzejaK.

Liczba miejsc ograniczona i wynosi 26 + 2 miejsca dla prowadzących.

O licznych, wspaniałych atrakcjach mogą Państwo przeczytać sobie w temacie zlotu regionalnego w Bukowinie Tatrzańskiej.

Tutaj z kolei, można się już zapisywać.

 

1 - 5. Ujastek + 4

6.

7.

8.

9.

10.

11.

12.

13.

14.

15.

16.

17.

18.

19.

20.

21.

22.

23.

24.

25.

26.

27.

28.

 

Dwa ostatnie miejsca - rezerwacja dla prowadzących.

Koszt kursu utrzymujemy na poziomie 410,00 zł od osoby (może zmienić się na niższy - wszystko zależy od ostatecznej kalkulacji, która jet właśnie przeprowadzana).

Serdecznie Państwa zapraszam do zapisów, gdyż naprawde warto.

Więcej informacji napiszę później.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 71
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Lista chętnych do uczestnictwa w I Specjalistycznym Kursie Serowarstwa i Maselnictwa w Bukowinie Tatrzańskiej 03-05.06.2011 r.:

 

1 - 5. Ujastek + 4

6. qbson3

7.

8.

9.

10.

11.

12.

13.

14.

15.

16.

17.

18.

19.

20.

21.

22.

23.

24.

25.

26.

27. Rezerwacja

28. Rezerwacja

 

Dwa ostatnie miejsca - rezerwacja dla prowadzących.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Miło mi przedstawić Państwu szczegółowy program I Specjalistycznego Kursu Serowarstwa w Bukowinie Tatrzańskiej.

Program został opracowany przez Koleżankę EAnnę, która będzie prowadziła zajęcia na kursie:

 

Program warsztatów serowarskich:

 

W ramach warsztatów planuje się wykonanie:

- serków wędzonych a’la oscypek

- sera ziołowego a’la koryciński

- serków ziarnistych wiejskich

- sera twarogowego

- ricotty

- pozyskanie śmietany i śmietanki

- masła domowego

 

Piątek:

Godz. 16:00

1. Omówienie podstawowego składu mleka

2. Omówienie głównych grup serów

3. Nastawienie mleka na twaróg kwasowy

 

Godz. 17:00

4. Wykonanie próby podpuszczki w 20 st.C dla 20h

5. Zaprawienie mleka do serka ziarnistego wiejskiego

 

Godz. 18:00 do kolacji

1. Wykonanie próby podpuszczki dla oscypków

2. Zaprawienie mleka

3. Omówienie technologii serów wędzonych a’la oscypki z mleka krowiego

4. Obróbka skrzepu

5. Formowanie serków

6. Solenie serków i ociekanie

 

Sobota:

Godz. 9:00

1. Rozpoczęcie wędzenia serków

2. Pozyskiwanie śmietany podstojowe i wirówką

3. Próba podpuszczki dla skrzepu świeżego, naturalnego (buntz)

4. Zaprawienie mleka na ser a’la koryciński

5. Omówienie technologii serów podpuszczkowych naturalnych świeżych

6. Obróbka skrzepu

7. Formowanie serów z ziołami i ociekanie

8. Pielęgnacja serów

 

Godz. 12:00

1. Podgrzewanie serwatki na ser ricotta

2. Omówienie technologii wytrącania precypitatu

3. Schłodzenie serwatki

 

Godz. 15:00

1. Obróbka skrzepu na serek ziarnisty wiejski (po 20h)

2. Płukanie skrzepu i hartowanie

3. Porcjowanie serków

 

Godz. 16:30

1. Podgrzewanie skrzepu kwasowego na twaróg

2. Wyrób masła domowego

3. Omówienie warunków optymalnego zmaślania

4. Wady masła

 

Godz. 18:00

1. Obróbka skrzepu twarogowego

2. Prasowanie twarogu w warunkach domowych

 

Niedziela:

 

Godz. 9:00

1. Degustacja

2. Omówienie rezultatów warsztatów; przyczyn ew. niepowodzeń

3. Namnażanie zakwasów mezo- i termofilnych

4. Wpływ pH mleka na konsystencję sera

5. Jogurt; zasady produkcji

6. Biologia różnych gatunków serów; co decyduje o tym jaki gatunek sera uzyskamy

 

Uwaga:

 

Kolejność czynności wynika z czasów technologicznych poszczególnych wyrobów i może jeszcze ulec zmianie ze względu na czas dostarczenia poszczególnych partii mleka.

Na przykład śmietankę odwirować można tylko z bardzo świeżego mleka po jego podgrzaniu do 45 -50 st.C., zaś np. skrzep na serek ziarnisty robi się 20h. itd.

Wszelkie ewentualne zmiany będą na bieżąco nanoszone.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Lista chętnych do uczestnictwa w I Specjalistycznym Kursie Serowarstwa i Maselnictwa w Bukowinie Tatrzańskiej:

 

1 - 5. Ujastek + 4

6. Jakub Pacek (qbson3)

7. Dorota Karpiel

8.

9.

10.

11.

12.

13.

14.

15.

16.

17.

18.

19.

20.

21.

22.

23.

24.

25.

26.

27. Rezerwacja

28. Rezerwacja

 

Witam.

W rodzinie jest podział ról. Tata robi wędliny, a córka sery. Zapisałem córkę i mam nadzieję, że wreszcie będę miał moje ulubione oscypki na codzień a nie od święta.

tur100
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Już na stronie www.szkoladomowegomasarstwa.pl zakładka Oferta szkoleń, umieściłem kurs serowarski w Bukowinie T. Proszę wszystkie zapisane tutaj osoby, be dokonały rezerwacji przez wskazany adres.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zapowiada się fantastycznie i mam nadzieje ze nie będzie to tylko jeden kurs, bo sama chętnie wzięłabym w nim udział, a niestety w tym terminie nie mogę.

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Lista chętnych do uczestnictwa w I Specjalistycznym Kursie Serowarstwa i Maselnictwa w Bukowinie Tatrzańskiej 03-05.06.2011 r.:

 

1 - 5. Ujastek + 4

6. Jakub Pacek (qbson3)

7. Dorota Karpiel

8. Włodzimierz Boroch

9.

10.

11.

12.

13.

14.

15.

16.

17.

18.

19.

20.

21.

22.

23.

24.

25.

26.

27. Rezerwacja

28. Rezerwacja

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Decyzja zapadła. I Specjalistyczny Kurs Serowarstwa i Maselnictwa odbędzie się w dniach 03-05 czerwca 2011 r. w naszej filii SDM w Bukowinie Tatrzańskiej.

Termin jest ostateczny.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Lista chętnych do uczestnictwa w I Specjalistycznym Kursie Serowarstwa i Maselnictwa w Bukowinie Tatrzańskiej 03-05.06.2011 r.:

 

1 - 5. Ujastek + 4

6. Jakub Pacek (qbson3)

7. Dorota Karpiel

8. Włodzimierz Boroch

9. Jacek Soczyński

10. Jacek Ciepluch

11.

12.

13.

14.

15.

16.

17.

18.

19.

20.

21.

22.

23.

24.

25.

26.

27. Rezerwacja

28. Rezerwacja

 

Kolor zielony - pełna opłata za kurs

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Lista chętnych do uczestnictwa w I Specjalistycznym Kursie Serowarstwa i Maselnictwa w Bukowinie Tatrzańskiej 03-05.06.2011 r.:

 

1 - 5. Ujastek + 4

6. Jakub Pacek (qbson3)

7. Dorota Karpiel

8. Włodzimierz Boroch

9. Jacek Soczyński

10. Jacek Ciepluch

11. Szemis Andrzej (?)

12.

13.

14.

15.

16.

17.

18.

19.

20.

21.

22.

23.

24.

25.

26.

27. Rezerwacja

28. Rezerwacja

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Lista chętnych do uczestnictwa w I Specjalistycznym Kursie Serowarstwa i Maselnictwa w Bukowinie Tatrzańskiej 03-05.06.2011 r.:

 

Dopisuję jeszcze jedną osobę.

1 - 5. Ujastek + 4

6. Jakub Pacek (qbson3)

7. Dorota Karpiel

8. Włodzimierz Boroch

9. Jacek Soczyński

10. Jacek Ciepluch

11. Szemis Andrzej (?)

12. Piotr Biernacki (pebe)

13.

14.

15.

16.

17.

18.

19.

20.

21.

22.

23.

24.

25.

26.

27. Rezerwacja

28. Rezerwacja

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
Z wielką przyjemnością chciałbym Państwa poinformować, iż całość nowego, specjalistycznego sprzętu niezbędnego do prowadzenia kursów serowarstwa i maselnictwa, za sumę 5.200,00 zł., zasponsorował Fundacji (czyli nam wszystkim) Kolega Ujastek. Wielkie Dzięki Andrzeju. :clap: :clap: :clap:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

nauczymy sie robić sery PROFESJONALNIE

To za dużo powiedziane :cool:

Nauczymy się robić pyszne sery i masełko z maślanką w warunkach domowych.

Przyznam się, że mam wielką tremę :blush:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

no myślę ,że domowe może być też profesjonalne . klaskałem za darowiznę , bo uznałem to za wkład dla warsztatów dla kilku osób . gdybym miał zainwestować taką kasę we własny warsztacik pewnie zrezygnowałbym z warsztatów w Bukowinie :grin:

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Lista chętnych do uczestnictwa w I Specjalistycznym Kursie Serowarstwa i Maselnictwa w Bukowinie Tatrzańskiej 03-05.06.2011 r.:

 

1 - 5. Ujastek + 4

6. Jakub Pacek (qbson3)

7. Dorota Karpiel

8. Włodzimierz Boroch

9. Jacek Soczyński

10. Jacek Ciepluch

11. Szemis Andrzej (?)

12. Piotr Biernacki

13. Leszek Jakimowicz

14.

15.

16.

17.

18.

19.

20.

21.

22.

23.

24.

25.

26.

27. Rezerwacja

28. Rezerwacja

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Lista chętnych do uczestnictwa w I Specjalistycznym Kursie Serowarstwa i Maselnictwa w Bukowinie Tatrzańskiej 03-05.06.2011 r.:

 

1 - 5. Ujastek + 4

6. Jakub Pacek (qbson3)

7. Dorota Karpiel

8. Włodzimierz Boroch

9. Jacek Soczyński

10. Jacek Ciepluch

11. Szemis Andrzej (?)

12. Piotr Biernacki

13. Leszek Jakimowicz

14. Bożena Bartoszek

15.

16.

17.

18.

19.

20.

21.

22.

23.

24.

25.

26.

27. Rezerwacja

28. Rezerwacja

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Lista chętnych do uczestnictwa w I Specjalistycznym Kursie Serowarstwa i Maselnictwa w Bukowinie Tatrzańskiej 03-05.06.2011 r.:

 

1 - 5. Ujastek + 4

6. Jakub Pacek (qbson3)

7. Dorota Karpiel

8. Włodzimierz Boroch

9. Jacek Soczyński

10. Jacek Ciepluch

11. Szemis Andrzej (?)

12. Piotr Biernacki

13. Leszek Jakimowicz

14. Bożena Bartoszek

15. Piotr Dębiński

16.

17.

18.

19.

20.

21.

22.

23.

24.

25.

26.

27. Rezerwacja

28. Rezerwacja

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Lista chętnych do uczestnictwa w I Specjalistycznym Kursie Serowarstwa i Maselnictwa w Bukowinie Tatrzańskiej 03-05.06.2011 r.:

 

1 - 8. Ujastek + 7

9. Jakub Pacek (qbson3)

10. Dorota Karpiel

11. Włodzimierz Boroch

12. Jacek Soczyński

13. Jacek Ciepluch

14. Szemis Andrzej (?)

15. Piotr Biernacki

16. Leszek Jakimowicz

17. Bożena Bartoszek

18. Piotr Dębiński

19.

20.

21.

22.

23.

24.

25.

26.

27. Rezerwacja

28. Rezerwacja

andrzej m.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Do pierwszego, inauguracyjnego kursu serowarstwa dołaczyły nowe osoby z Krakowa.

Ale się będzie działo :grin:

Jak Radek zdoła zwieźć takie ilości mleka :lol:

Planowane:

czwartek - wieczorowe 40l

piątek - poranne 40l

piątek - wieczorowe 60l

sobota - poranne 40l

Co Pan Radek na to?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak Radek zdoła zwieźć takie ilości mleka :lol:

 

Tak się zastanawiam , że jakby się nadało takie mleko przywiezione 500 km bez lodówki to mogę 30 l z sobą zabrać . Chyba że zatopię w nim butelki zmrożone z wodą .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Co Pan Radek na to?

:grin: :grin: :grin: Jutro będę gadał z krówkami :wink:

 

mogę 30 l z sobą zabrać .

Na pewno się przyda .

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.