Maxell Opublikowano 29 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 29 Marca 2011 Miło mi bardzo zakomunikować Państwu, iż w dniach 03-05.06.2011 r. w Bukowinie Tatrzańskiej, w naszej nowej Filii Szkoły Domowego Masarstwa, http://www.willawarszawianka.pl/ odbędzie się I Kurs Specjalistyczny z zakresu Serowarstwa i Maselnictwa. Jak wspominałem, zajęcia poprowadzi Koleżanka EAnna z pomocą Kolegi AndrzejaK. Liczba miejsc ograniczona i wynosi 26 + 2 miejsca dla prowadzących. O licznych, wspaniałych atrakcjach mogą Państwo przeczytać sobie w temacie zlotu regionalnego w Bukowinie Tatrzańskiej. Tutaj z kolei, można się już zapisywać. 1 - 5. Ujastek + 4 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. Dwa ostatnie miejsca - rezerwacja dla prowadzących. Koszt kursu utrzymujemy na poziomie 410,00 zł od osoby (może zmienić się na niższy - wszystko zależy od ostatecznej kalkulacji, która jet właśnie przeprowadzana). Serdecznie Państwa zapraszam do zapisów, gdyż naprawde warto. Więcej informacji napiszę później. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qbson3 Opublikowano 29 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 29 Marca 2011 W końcu!!! :grin: :grin: 1 - 5. Ujastek + 4 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. [ Dodano: Wto 29 Mar, 2011 16:17 ] No i z tej radości zapomniałem się dopisać!! 6. qbson3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 29 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 29 Marca 2011 Lista chętnych do uczestnictwa w I Specjalistycznym Kursie Serowarstwa i Maselnictwa w Bukowinie Tatrzańskiej 03-05.06.2011 r.: 1 - 5. Ujastek + 4 6. qbson3 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. Rezerwacja 28. Rezerwacja Dwa ostatnie miejsca - rezerwacja dla prowadzących. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Miło mi przedstawić Państwu szczegółowy program I Specjalistycznego Kursu Serowarstwa w Bukowinie Tatrzańskiej. Program został opracowany przez Koleżankę EAnnę, która będzie prowadziła zajęcia na kursie: Program warsztatów serowarskich: W ramach warsztatów planuje się wykonanie: - serków wędzonych a’la oscypek - sera ziołowego a’la koryciński - serków ziarnistych wiejskich - sera twarogowego - ricotty - pozyskanie śmietany i śmietanki - masła domowego Piątek: Godz. 16:00 1. Omówienie podstawowego składu mleka 2. Omówienie głównych grup serów 3. Nastawienie mleka na twaróg kwasowy Godz. 17:00 4. Wykonanie próby podpuszczki w 20 st.C dla 20h 5. Zaprawienie mleka do serka ziarnistego wiejskiego Godz. 18:00 do kolacji 1. Wykonanie próby podpuszczki dla oscypków 2. Zaprawienie mleka 3. Omówienie technologii serów wędzonych a’la oscypki z mleka krowiego 4. Obróbka skrzepu 5. Formowanie serków 6. Solenie serków i ociekanie Sobota: Godz. 9:00 1. Rozpoczęcie wędzenia serków 2. Pozyskiwanie śmietany podstojowe i wirówką 3. Próba podpuszczki dla skrzepu świeżego, naturalnego (buntz) 4. Zaprawienie mleka na ser a’la koryciński 5. Omówienie technologii serów podpuszczkowych naturalnych świeżych 6. Obróbka skrzepu 7. Formowanie serów z ziołami i ociekanie 8. Pielęgnacja serów Godz. 12:00 1. Podgrzewanie serwatki na ser ricotta 2. Omówienie technologii wytrącania precypitatu 3. Schłodzenie serwatki Godz. 15:00 1. Obróbka skrzepu na serek ziarnisty wiejski (po 20h) 2. Płukanie skrzepu i hartowanie 3. Porcjowanie serków Godz. 16:30 1. Podgrzewanie skrzepu kwasowego na twaróg 2. Wyrób masła domowego 3. Omówienie warunków optymalnego zmaślania 4. Wady masła Godz. 18:00 1. Obróbka skrzepu twarogowego 2. Prasowanie twarogu w warunkach domowych Niedziela: Godz. 9:00 1. Degustacja 2. Omówienie rezultatów warsztatów; przyczyn ew. niepowodzeń 3. Namnażanie zakwasów mezo- i termofilnych 4. Wpływ pH mleka na konsystencję sera 5. Jogurt; zasady produkcji 6. Biologia różnych gatunków serów; co decyduje o tym jaki gatunek sera uzyskamy Uwaga: Kolejność czynności wynika z czasów technologicznych poszczególnych wyrobów i może jeszcze ulec zmianie ze względu na czas dostarczenia poszczególnych partii mleka. Na przykład śmietankę odwirować można tylko z bardzo świeżego mleka po jego podgrzaniu do 45 -50 st.C., zaś np. skrzep na serek ziarnisty robi się 20h. itd. Wszelkie ewentualne zmiany będą na bieżąco nanoszone. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tur100 Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Lista chętnych do uczestnictwa w I Specjalistycznym Kursie Serowarstwa i Maselnictwa w Bukowinie Tatrzańskiej: 1 - 5. Ujastek + 4 6. Jakub Pacek (qbson3) 7. Dorota Karpiel 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. Rezerwacja 28. Rezerwacja Witam. W rodzinie jest podział ról. Tata robi wędliny, a córka sery. Zapisałem córkę i mam nadzieję, że wreszcie będę miał moje ulubione oscypki na codzień a nie od święta. Cytuj tur100 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Już na stronie www.szkoladomowegomasarstwa.pl zakładka Oferta szkoleń, umieściłem kurs serowarski w Bukowinie T. Proszę wszystkie zapisane tutaj osoby, be dokonały rezerwacji przez wskazany adres. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Zapowiada się fantastycznie i mam nadzieje ze nie będzie to tylko jeden kurs, bo sama chętnie wzięłabym w nim udział, a niestety w tym terminie nie mogę. Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Lista chętnych do uczestnictwa w I Specjalistycznym Kursie Serowarstwa i Maselnictwa w Bukowinie Tatrzańskiej 03-05.06.2011 r.: 1 - 5. Ujastek + 4 6. Jakub Pacek (qbson3) 7. Dorota Karpiel 8. Włodzimierz Boroch 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. Rezerwacja 28. Rezerwacja Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mazurzak Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 7 Kwietnia 2011 termin pewny na 95%-może się przesunąć w dół Czy termin osiągnął już 100% pewności czy może przesunie się w dół ? Cytuj Mazurzak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Decyzja zapadła. I Specjalistyczny Kurs Serowarstwa i Maselnictwa odbędzie się w dniach 03-05 czerwca 2011 r. w naszej filii SDM w Bukowinie Tatrzańskiej. Termin jest ostateczny. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Lista chętnych do uczestnictwa w I Specjalistycznym Kursie Serowarstwa i Maselnictwa w Bukowinie Tatrzańskiej 03-05.06.2011 r.: 1 - 5. Ujastek + 4 6. Jakub Pacek (qbson3) 7. Dorota Karpiel 8. Włodzimierz Boroch 9. Jacek Soczyński 10. Jacek Ciepluch 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. Rezerwacja 28. Rezerwacja Kolor zielony - pełna opłata za kurs Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Lista chętnych do uczestnictwa w I Specjalistycznym Kursie Serowarstwa i Maselnictwa w Bukowinie Tatrzańskiej 03-05.06.2011 r.: 1 - 5. Ujastek + 4 6. Jakub Pacek (qbson3) 7. Dorota Karpiel 8. Włodzimierz Boroch 9. Jacek Soczyński 10. Jacek Ciepluch 11. Szemis Andrzej (?) 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. Rezerwacja 28. Rezerwacja Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qbson3 Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Lista chętnych do uczestnictwa w I Specjalistycznym Kursie Serowarstwa i Maselnictwa w Bukowinie Tatrzańskiej 03-05.06.2011 r.: Dopisuję jeszcze jedną osobę.1 - 5. Ujastek + 46. Jakub Pacek (qbson3)7. Dorota Karpiel8. Włodzimierz Boroch9. Jacek Soczyński10. Jacek Ciepluch11. Szemis Andrzej (?)12. Piotr Biernacki (pebe)13.14.15.16.17.18.19.20.21.22.23.24.25.26.27. Rezerwacja28. Rezerwacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Z wielką przyjemnością chciałbym Państwa poinformować, iż całość nowego, specjalistycznego sprzętu niezbędnego do prowadzenia kursów serowarstwa i maselnictwa, za sumę 5.200,00 zł., zasponsorował Fundacji (czyli nam wszystkim) Kolega Ujastek. Wielkie Dzięki Andrzeju. :clap: :clap: :clap: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 5 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 5 Maja 2011 :clap: :clap: :clap: ukłony i wyrazy szacunku Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekC Opublikowano 5 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 5 Maja 2011 Dzięki Ujastek , dzięki Tobie nauczymy sie robić sery PROFESJONALNIE. :clap: :clap: :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 5 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 5 Maja 2011 nauczymy sie robić sery PROFESJONALNIETo za dużo powiedziane Nauczymy się robić pyszne sery i masełko z maślanką w warunkach domowych. Przyznam się, że mam wielką tremę :blush: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 5 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 5 Maja 2011 no myślę ,że domowe może być też profesjonalne . klaskałem za darowiznę , bo uznałem to za wkład dla warsztatów dla kilku osób . gdybym miał zainwestować taką kasę we własny warsztacik pewnie zrezygnowałbym z warsztatów w Bukowinie :grin: Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 8 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 8 Maja 2011 Lista chętnych do uczestnictwa w I Specjalistycznym Kursie Serowarstwa i Maselnictwa w Bukowinie Tatrzańskiej 03-05.06.2011 r.: 1 - 5. Ujastek + 4 6. Jakub Pacek (qbson3) 7. Dorota Karpiel 8. Włodzimierz Boroch 9. Jacek Soczyński 10. Jacek Ciepluch 11. Szemis Andrzej (?) 12. Piotr Biernacki 13. Leszek Jakimowicz 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. Rezerwacja 28. Rezerwacja Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 17 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 17 Maja 2011 Lista chętnych do uczestnictwa w I Specjalistycznym Kursie Serowarstwa i Maselnictwa w Bukowinie Tatrzańskiej 03-05.06.2011 r.: 1 - 5. Ujastek + 4 6. Jakub Pacek (qbson3) 7. Dorota Karpiel 8. Włodzimierz Boroch 9. Jacek Soczyński 10. Jacek Ciepluch 11. Szemis Andrzej (?) 12. Piotr Biernacki 13. Leszek Jakimowicz 14. Bożena Bartoszek 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. Rezerwacja 28. Rezerwacja Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 26 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 26 Maja 2011 Lista chętnych do uczestnictwa w I Specjalistycznym Kursie Serowarstwa i Maselnictwa w Bukowinie Tatrzańskiej 03-05.06.2011 r.: 1 - 5. Ujastek + 4 6. Jakub Pacek (qbson3) 7. Dorota Karpiel 8. Włodzimierz Boroch 9. Jacek Soczyński 10. Jacek Ciepluch 11. Szemis Andrzej (?) 12. Piotr Biernacki 13. Leszek Jakimowicz 14. Bożena Bartoszek 15. Piotr Dębiński 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. Rezerwacja 28. Rezerwacja Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ujastek Opublikowano 29 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 29 Maja 2011 Lista chętnych do uczestnictwa w I Specjalistycznym Kursie Serowarstwa i Maselnictwa w Bukowinie Tatrzańskiej 03-05.06.2011 r.: 1 - 8. Ujastek + 79. Jakub Pacek (qbson3) 10. Dorota Karpiel 11. Włodzimierz Boroch 12. Jacek Soczyński 13. Jacek Ciepluch 14. Szemis Andrzej (?) 15. Piotr Biernacki 16. Leszek Jakimowicz 17. Bożena Bartoszek 18. Piotr Dębiński 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. Rezerwacja 28. Rezerwacja Cytuj andrzej m. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 29 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 29 Maja 2011 Do pierwszego, inauguracyjnego kursu serowarstwa dołaczyły nowe osoby z Krakowa. Ale się będzie działo :grin: Jak Radek zdoła zwieźć takie ilości mleka :lol: Planowane: czwartek - wieczorowe 40l piątek - poranne 40l piątek - wieczorowe 60l sobota - poranne 40l Co Pan Radek na to? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 29 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 29 Maja 2011 Jak Radek zdoła zwieźć takie ilości mleka :lol: Tak się zastanawiam , że jakby się nadało takie mleko przywiezione 500 km bez lodówki to mogę 30 l z sobą zabrać . Chyba że zatopię w nim butelki zmrożone z wodą . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 29 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 29 Maja 2011 Co Pan Radek na to? :grin: :grin: :grin: Jutro będę gadał z krówkami :wink: mogę 30 l z sobą zabrać .Na pewno się przyda . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.