SZCZEPAN Opublikowano 6 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 6 Maja 2007 SKŁADNIKI Kasza Jęczmienna 1,5kg Krew 0,5l Wątroba wieprzowa 1 kg Skóry wieprzowe 2kg Płuca wieprzowe 0,8 kg Podgardle lub pachwina 2kg PRZYPRAWY Sól kuchenna 0,20kg Majeranek 0,05kg Pieprz 0,02kg Cebula 2szt (średnie) SPOSÓB WYKONANIA 1 Skórki, płuca, podgardle myjemy i gotujemy do stanu miękkiego. 2 Kasze zalewamy rosołem 3 l rosołu (1-2) i dokładnie mieszamy po tej czynności wstawiamy do naczynia, w którym gotujemy mięso i parujemy kasze do miękkości ok. 1,5h 3 Zaparzamy wątrobę i kroimy w kostkę 1cm na 1cm 4 Cebulę kroimy i smażymy do złotego koloru 5 Mięso ugotowane mielimy przez sitko5mm wraz z cebulą dodajemy kasze i pokrojoną wątrobę dolewamy krew,przyprawy i mieszamy. 6 Napełnianie w jelita 7 Parzenie- kaszankę wrzucamy na wrzącą wodę i obniżamy temp wody do 85stC Parzymy 15-20minut Cytuj Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zemat Opublikowano 7 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 7 Maja 2007 Szczepciu pachwina to chyba bez skóry? Krew gotujesz czy idzie na surowo? Osocze z plazmą? Ale tylko podgardle i pachwinę rozdrabniamy a resztę mieszamy? Tak?Bo po co kroić wątrobę jak idzie na piątkę Cytuj Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego, Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iretaci Opublikowano 7 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 7 Maja 2007 Bo po co kroić wątrobę jak idzie na piątkę Czepiasz się zemat. Bo przecież w przepisie Szczepcia jest to wyraźnie napisane w punkcie 5 Mięso ugotowane mielimy przez sitko 5 mm wraz z cebulą dodajemy kasze i pokrojoną wątrobę dolewamy krew,przyprawy i mieszamy. A więc nie idzie wątroba na piątkę tylko pokrojoną dodajemy do zmielonego przez sitko 5 mm ugotowanego mięska. Ja laik to rozumiem, a Ty podobno masz kilkunastoletnią praktykę... Ale z tego co widzę i czytam w innych postach chciałeś po prostu dopiec Szczepciowi i coś Mu tam udowodnić. Tylko co? Chyba się nie mylę. Mam rację Szczepciu? Pytanie do Szczepana dotyczy oczywiście sposobu postępowania z pokrojoną wątrobą. Cytuj Ludzi coraz więcej a człowieka coraz mniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zemat Opublikowano 7 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 7 Maja 2007 nikomu nie chcę dopiec :idea: lubie Szczepcia :grin: się kurcze zapytać nie można :question: Jak znasz recepturę to iretaci powiedz:A co z krwią? parzona czy nie?a skóra z pachwiny będzie widoczna na przekroju :mellow: czy bez skóry idzie? Cytuj Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego, Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 7 Maja 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 7 Maja 2007 . WitamZemat nie chcę cię urazić, ale odnoszę wrażenie jak byś był oczytany a w praktyce???? Krew dodaję na surowo a wątrobę zaparzamy osobno i kroimy w kostkę dla kogoś, kto ma rozeznanie to jest bardzo proste Zemat mięsa gotowanego nie schładzam i gorąca kasza mieszam dolewając krwi, która się zaparza Pozdrawiam Cytuj Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 7 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 7 Maja 2007 We wszystkich recepturach wyrobów podrobowych jakie znam i posiadam podgardle i pachwina użyte w recepturze zawsze są ze skórą i tak jest to przyjęte chociaż to nie jest zaznaczone, ponieważ są to elementy z rozbioru zasadniczego i każdy wie jak one wyglądają Wyjątkiem jest podgardle które gdy krojone jest w kostkę wyraźnie zaznaczone jest -podgardle b/s lub skórowane. W tym przypadku pachwina ze skórą czy bez skóry nie ma znaczenia bo wszystko jest zmielone. przez siatkę 5 mm Pytanie dziwne ponieważ jak mogą być widoczne skórki z pachwiny zmielonej przez siatkę razem z innymi skórkami. A tak swoją stroną skąd temat o pachwinie jak Szczepan wyraźnie pisze ze tym razem gotuje podgardle.Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iretaci Opublikowano 7 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 7 Maja 2007 Witam, Proszę wybaczyć zemat, ale odniosłem zupełnie inne wrażenie. Ja zostanę przy swoim i Ty zapewne też. Co do przepisu to niestety muszę Cię zmartwić: jestem dopiero po "zadymiarskim" poczęciu, na razie rozwijam się w łonie, czytam artykuły zawarte na stronce i uczę się, jak czegoś nie rozumiem, szukam, sprawdzam aż zrozumiem. Tak więc nie mogę odpowiedzieć na Twoje pytania bo odpowiedzi po prostu nie znam. Zresztą Szczepan i Dziadek już Tobie odpowiedzieli. Pozdrawiam Cytuj Ludzi coraz więcej a człowieka coraz mniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 8 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 8 Maja 2007 Iretaci, i własnie takie osoby jak Ty (i ja, i dziesiątki na tym forum) wkurzają Zemata.Facet całe życie uczył się fachu, ciężko pracował, czytał literaturę, eksperymentował. W końcu doszedł do poziomu profesjonalnego. A teraz się okazuje, że żółtodzioby, totalni amatorzy tacy jak my, bez większego wysiłku mogą robić wędliny smaczne i zdrowe - takie same jak on. W dodatku poznają tajniki zawodu masarza i z powodzeniem stosują je w praktyce. Facet jest rozgoryczony, upokorzony, ma do nas pretensje i żal, czuje że to niesprawiedliwe. Stąd się bierze agresja i złośliwości. Upatrzył sobie jako ofiarę Szczepana i próbuje w ten przykry sposób wykazać jednak swoją przewagę. Smutne to, że dorosły facet nie potrafi sobie poradzić z emocjami, i w dodatku odrzuca życzliwość ludzi na forum. Obawiam się, że bez ostrej interwencji administratora, nie uda się przywrócić porządku na forum. Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anetka Opublikowano 8 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 8 Maja 2007 Podpisuję sie pod Twim postem Maad tylko może te uwagi na temat Zemata Admin przeniesie na Bla bla bo zaczynamy zasmiecać tematy chyba też przez szanownego Zemata, który zaczął wprowadzac bałagan w postach. Mam nałogowy zwyczaj czytac posty codziennie i jak widzę post Pana Zemata to już widomo że nic to nie wnosi a wręcz przeciwnie tylko wprowadza zgrztyt :devil: może wreszcie dotrze do niego, że musi zmienić ton jak chce "zaistnieć na forum" :grin:pozdrawiam Zemat psuje mi humor na pół dnia :???: Cytuj Pozdrawiam Anetka :lol: To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 8 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 8 Maja 2007 Nie jest tak źle ,. Zemat po prostu jest zaskoczony wiedzą jaka jest na tym i trudno przebić się z nowymi pomysłami .Do tego może pracuje w takim otoczeniu a często to się zdarza ze w nie wielkich grupach pracownicy są bardzo kąśliwi wobec siebie. i to może udzielać się jemu na forum Tak ogólnie wcale nie jest taki zły, problem w tym ze chyba nie spodziewając sie tego trochę w nie zamierzony sposób sam na to zapracował. POZDRAWIAM Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 8 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 8 Maja 2007 Masz rację Dziadku. To jest dobry chłopak, jesli tak moge z racji wieku napisać. Po prostu trzeba mu podnieśc poprzeczkę, gdyż ma potężny zasób wiedzy i doświadczenia.Pytanie: dlaczego nie można grillować wędlin i wędzonek, w których mięso podczas obróbki technologicznej było peklowane solą z dodatkiem azotanu lub azotynu? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ignatius Opublikowano 29 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 29 Kwietnia 2008 Kaszanka Wielkopolska Szczepana jest wysmienita wiem bo jadlem :tongue: Uklony dla Mistrza!!!A teraz sam robie :grin: co prawda nie tak samo ale tez jest niezla . A wszytsko co wiem i umiem ... Cytuj Vive valeque (Horacy) Żyj i bądź zdrów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.