karpik Opublikowano 12 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 12 Listopada 2008 to jest salcesonik ktory robilem pierwszy raz z przepisu Kruszynki bardzo dobry to jest pierwsza szyneczka oraz kotlecik wedzony a to :devil: to :devil: jest moja nieszczesna zywiecka i chyba przestane robic te grobe kielbasy bo wydaje mi sie ze nie umie ich porzadnie nabic bo flak jest miejscami pusty :devil: Pozdrawiam karpik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 12 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 12 Listopada 2008 Witam.Karpik nie załamuj się.Czym nadziewasz krakowską? Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karpik Opublikowano 12 Listopada 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 12 Listopada 2008 mam nadziewarke ale nie mam takiego lejka do krakowskoej wiec mniejszym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 12 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 12 Listopada 2008 Witam. Karpik, ja też nadziewam mniejszym lejkiem. Osłonkę jak naciągnę na lejek, ściskam w miarę mocno na lejku i kręcę nadziewarką, że mięso aż się"odbija" od zawiązanego końca i przechodzi nawet do połowy po zewnętrznej stronie lejka. Wtedy popuszczam ręką osłonkę i znowu ściskam aż mięsko zostanie wypchnięte na zewnatrz lejka. Raz jak za mocno ścisnąłem to pękła osłonka. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karpik Opublikowano 12 Listopada 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 12 Listopada 2008 no wlasnie ja tak samo robilem wczoraj i terz i pekla a pomimo to sa po brzegach troche puste i jak chce pokroic to to nieladnie wyglada smakowo sa ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 12 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 12 Listopada 2008 Wżne jest też początkowe napychanie aż koniec/początek przy suple(zawiązaniu) tzn.osłonka się rozprostuje ze "zmarszczek" i zrobi półokrągły - właśnie na początku trzeba najmocniej napychać.Ja nadziewam lejkiem 22mm i zawsze wychodzi ścisła i bez powietrza.Nakuwasz osłonkę w czasie osadzania? Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 12 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 12 Listopada 2008 a to to jest moja nieszczesna zywiecka i chyba przestane robic te grobe kielbasy bo wydaje mi sie ze nie umie ich porzadnie nabic bo flak jest miejscami pusty Salceson widzę, "kotlet" (czyli schab) widzę, nawet szyneczka jest, ale gdzie ta żywiecka :question: Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karpik Opublikowano 12 Listopada 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 12 Listopada 2008 oslonek nie nakuwam a to kielbasa to ja nie wiem czemu jej nie ma ale zaraz ja podesle i oto ona a tak w przekroju i jeszcze taka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 12 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 12 Listopada 2008 Kiepsko widać na tych zdjęciach, zwłaszcza przekrój.Z tego co zauważyłem to chyba nie powietrze jest problemem a słabe wiązanie farszu. Tak mi się wydaje. :rolleyes: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 12 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 12 Listopada 2008 Chyba masz racje, ta kiełbasa się "rozciągła" i dlatego zluzowała się oslonka i zały warsz sie rozszedł, ale i swoja drogą powinno się nakluwać PRZED zaciągnięciem węzla, tak żeby powietrze podczas wiązania 'zaciskania" moglo sie wydostawać. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 12 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 12 Listopada 2008 kARPIK! Ja osłonki białkowe nadziewałem małą butelką z "pepsi" podobny efekt! to nic pomyśl troszkę jak powietrze zablokować. Ja wkładam troszkę farszu i ubijam - prymitywne, ale skuteczne i na moje potrzeby wystarczy. :grin: to są osłonki więc myślę o tz. kolektorze do nadziewania pod lekkim ciśnieniem bez powietrza??? mam już sposób, ale jak go powielę bez uwag to zrobię fotki.Ps. na fotkach masz luzem związane kiełbaski, więc problem jest dużo wiekszy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.