- Przegląd
- Wędzonki Halusi
- Halusiowa produkcja wędlin
- Wyroby Halusi z szynkowarki i nie tylko
- Halusi słodkie wariacje
- Sery, serki ...
- Chleby i bułeczki spod ręki Halusi
- Sałatki i desery
- Halusiowe trunki domowe
- Kuracje... domowe sposoby
- Wafle przekładane masą kakaową
- Nowy sprzęt
- Przetwory na zimę
- Przetwory na zimę.
- Buraczki na zimę.
- Suszone pomidory.
- Mapa użytkowników
Przegląd
O tym Klubie
- Co nowego w tym klubie
-
Halusiowa produkcja wędlin.
@halusia@ odpowiedział(a) na @halusia@ temat w Rozmaitości kulinarne Halusi Halusiowa produkcja wędlin
To "tłuste" z jakiego zwierzęcia pochodziło? Z czyjej inspiracji zastosowałaś tak dużą ilość przypraw; czy był jakis powód? Jak oceniasz smak kiełbasy w aspekcie przypraw? Jakich mięśni dzika użyłaś do kabanosów? (wygladają pierwsza klasa)? Jak rozdrobniłaś mięso i tłuszcz do kabanosów? Jaką rolę spełnia dodatek cukru w tym zestawie mięs? Juz odpowiadam Aniu. Ponieważ wkradł się błąd i wpadły przyprawy, które nie powinny tam być...idąc na łatwiznę kopiowałam cześć przepisu z innej kiełbasy. Ale już wszystko poprawiłam. 🙈 - tłuste pochodziło z dzika - przyprawy konsultowałam ze Szczepanem . Osoba do której trwfiła ta wędlina prosiła, by był wyczuwalny smak przypraw w kiełbasie stąd te ilości. Poza tym dziczyzna lubi chyba troszkę więcej przypraw. Był to moje drugie zmaganie z tego typu mięsem ( wciąż się uczę) i ten wyrób zdecydowanie ma lepszy smak.. To już opinia osoby do którego trafiła kiełbasa. - Tutaj nie odpowiem gdyż mięso dostałam w paczkach już po klasyfikacji beż szczegółów. - Mięso i tłuszcz - podgarle, po dodaniu przypraw zmieliłam na sitku fi 8. - Cukier przełamuje smak. -
Halusiowa produkcja wędlin.
@halusia@ odpowiedział(a) na @halusia@ temat w Rozmaitości kulinarne Halusi Halusiowa produkcja wędlin
Przeprasza, wkradł się błąd już poprawiłam. -
Halusiowa produkcja wędlin.
Azizi odpowiedział(a) na @halusia@ temat w Rozmaitości kulinarne Halusi Halusiowa produkcja wędlin
W przepisie jest dwa razy pieprz 6 i 3 g/kg ,razem 9 g/kg To pomyłka czy tak ma być? -
Halusiowa produkcja wędlin.
EAnna odpowiedział(a) na @halusia@ temat w Rozmaitości kulinarne Halusi Halusiowa produkcja wędlin
Halusiu, ponieważ interesują mnie wyroby ze zwierzyny to pozwól, że dopytam. To "tłuste" z jakiego zwierzęcia pochodziło? Z czyjej inspiracji zastosowałaś tak dużą ilość przypraw; czy był jakis powód? Jak oceniasz smak kiełbasy w aspekcie przypraw? Jakich mięśni dzika użyłaś do kabanosów? (wygladają pierwsza klasa)? Jak rozdrobniłaś mięso i tłuszcz do kabanosów? Jaką rolę spełnia dodatek cukru w tym zestawie mięs? -
Halusiowa produkcja wędlin.
@halusia@ odpowiedział(a) na @halusia@ temat w Rozmaitości kulinarne Halusi Halusiowa produkcja wędlin
Przysługa po sąsiedzku. Kiełbasa mieszaną dzik- jeleń z dodatkiem wp. Surowiec po klasyfikacji: - kl 1...4.20 kg szarpak - kl 2 .. 4.5 kg sitko fi 8- 10 - kl 3..1.5 kg sitko fi 4 - tłuste..sitko fi 8 Mięso wieprzowe: - wp 1..2 kg ..szarpak - wp 2..1 6 kg...sitko fi 8 - wp 3...0.80 kg sitko fi 4 - boczek 2...0.90 kg..sitko fi 8 Mięso zapeklowane wg klas 18g na kg przez 48 godzin, po czym zmielone na wyżej podanych sitkach. Przyprawy: - Cukier 1g/ kg - Pieprz 6 g/ kg - Ziele angielskie 2g/kg - gałka muszkatałowa 1g/kg - czosnek 6g/kg - jalowiec 2g/ kg - woda 300 ml Ponadto oslonki bialkowe fi 65 i 45 Po zmieleniu do klasy III dodałam wszystkie przyprawy i wodę. Całość dodałam do klasy I razem wyrabiając do kleistości. Na koniec poszła klasa II . Po wyrobieniu farsz nabiłam w osłonki białkowe fi.55 Do części farszu jak sobie życzył sąsiad dorzuciłam płatki chili i ten wsad nabiłam w osłonki fi 45. Osadzenie i częsiowe osuszanie w temp pokojowej 2godziny. Dalsze osuszanie w wędzarni w temp 40- 45 stopni do momentu kiedy na dotyk była sucha i ciepła. Wędzenie w temp 50- 55 stopni do koloru , parzenie woda 75 stopni do uzyskania wewnątrz 70 stopni. Muszę napisać że jestem nawet zadowolona , wcześniej konsultowałam się że Szczepanem , który pomógł mi dobrać przyprawy I udzielił kilku wskazówek...dzięki Krzysiek. Kabanosy : - 70% czystego mięsa z dzika - 30% podgarle -
Halusiowa produkcja wędlin.
Dawidk1 odpowiedział(a) na @halusia@ temat w Rozmaitości kulinarne Halusi Halusiowa produkcja wędlin
Hej mam kilka pytań. Będę robił pierwszy raz wiejska Halusi. I tu pierwsze pytanie w przepisie podane jest jelita 26/28 mogę dać jelita 28/30? I podane jest pieczemy w 120c do zakapania? Do którego momentu aż zacznie kąpać czy ma się jeszcze tłuszcz wytopić i ile? I czy mogę wysuszyć wygrzac w wędzarni i potem podnieść do 120c? I czy przy tym podpiekaniu dymimy czy potem w tych 80-100c? -
Halusiowa produkcja wędlin.
@halusia@ odpowiedział(a) na @halusia@ temat w Rozmaitości kulinarne Halusi Halusiowa produkcja wędlin
Oj tak Karolku. Nie ukrywam że produkcja swojskich wyrobów daje mi dużo przyjemności 😊 -
Halusiowa produkcja wędlin.
karolszymczak odpowiedział(a) na @halusia@ temat w Rozmaitości kulinarne Halusi Halusiowa produkcja wędlin
Halinko z tak wysokiej põłki dostać pochwałę to tylko pozazdroscić.Swiadzcy to o tym że naprawdę Wędzarnicza Brać to Twoja pasja, hobby i zamiłowanie -
Halusiowa produkcja wędlin.
@halusia@ odpowiedział(a) na @halusia@ temat w Rozmaitości kulinarne Halusi Halusiowa produkcja wędlin
Dziękuję pięknie za tak miłe słowa Krzysztof. Staram się dążyć do doskonałości...nie zawsze się da ale bylejakości nie uznaję. Moje motto życiowe " Idę Wolno, ale nie cofam się nigdy". -
Halusiowa produkcja wędlin.
SZCZEPAN odpowiedział(a) na @halusia@ temat w Rozmaitości kulinarne Halusi Halusiowa produkcja wędlin
Halusia, serce rośnie, gdy się patrzy na Twoje podejście! To właśnie taka pokora i chęć ciągłego uczenia się prowadzą do prawdziwego mistrzostwa. Widać, ile serca i pasji wkładasz w wyrób wędlin🫶 to nie tylko umiejętność, to talent, który pięknie pielęgnujesz. Ogromny szacunek! Rób dalej swoje, bo to, co tworzysz, ma w sobie prawdziwą duszę.👋💪 -
Halusiowa produkcja wędlin.
Dawidk1 odpowiedział(a) na @halusia@ temat w Rozmaitości kulinarne Halusi Halusiowa produkcja wędlin
No skosztowałby. Super apetycznie wygląda 😀 -
Halusiowa produkcja wędlin.
@halusia@ odpowiedział(a) na @halusia@ temat w Rozmaitości kulinarne Halusi Halusiowa produkcja wędlin
Dziękuję bardzo choć są jeszcze małe niedoskonałości...no ale wciąż się uczę 😁 -
Dziękuję 😊 Tym razem ozorki miałam mniejsze więc bez nastrzyku , ładnie się zapeklowały. Skórę ściągam jak lekko ostygną ( jeszcze parzą)😅 ale ja mam odporne palce. Współczuję opierać te 8 kg u mnie było 2 kg. Przy takiej ilości proponuje wyciągać partiami i odbierać. Albo zatrudnić więcej rąk do pracy .😁
-
Halusiowa produkcja wędlin.
Woytas odpowiedział(a) na @halusia@ temat w Rozmaitości kulinarne Halusi Halusiowa produkcja wędlin
Bardzo, bardzo ładna. -
Halusiowa produkcja wędlin.
szrekPL odpowiedział(a) na @halusia@ temat w Rozmaitości kulinarne Halusi Halusiowa produkcja wędlin
Bardzo apetyczna... -
Piękny też sobie taki zrobię... Pytanie techniczne. Ozorki...peklujesz na mokro z nastrzykiem czy na sucho? i drugie. Sposób na obieranie...na ciepło jeszcze jak cię mogę ale im zimniejsze tym trudniej a gdzieś wyczytałem że po obgotowaniu można przelać zimną wodą wtedy ponoć łatwiej schodzi skóra. Generalnie to poproszę o poradę jak się z nimi obchodzić..🤔.(ostatnio miałem 8kg)
-
Halusiowa produkcja wędlin.
EAnna odpowiedział(a) na @halusia@ temat w Rozmaitości kulinarne Halusi Halusiowa produkcja wędlin
Przepiękna, przeapetyczna -
Halusiowa produkcja wędlin.
@halusia@ odpowiedział(a) na @halusia@ temat w Rozmaitości kulinarne Halusi Halusiowa produkcja wędlin
-
Halusiowa produkcja wędlin.
@halusia@ odpowiedział(a) na @halusia@ temat w Rozmaitości kulinarne Halusi Halusiowa produkcja wędlin
Cudnie 🤣🙈 -
Halusiowa produkcja wędlin.
Grzewlod odpowiedział(a) na @halusia@ temat w Rozmaitości kulinarne Halusi Halusiowa produkcja wędlin
Wczorajszego wieczoru dziewczyny wylatały pełen bak🙊. Halinko powiem Tobie w tajemnicy, że schowałem parę litrów paliwa na nasze wspólne oblatywanie🤣. -
Halusiowa produkcja wędlin.
@halusia@ odpowiedział(a) na @halusia@ temat w Rozmaitości kulinarne Halusi Halusiowa produkcja wędlin
Piękny zestaw...czuje pełen bak 😅😋😍 -
Halusiowa produkcja wędlin.
Grzewlod odpowiedział(a) na @halusia@ temat w Rozmaitości kulinarne Halusi Halusiowa produkcja wędlin
-
Halusiowa produkcja wędlin.
@halusia@ odpowiedział(a) na @halusia@ temat w Rozmaitości kulinarne Halusi Halusiowa produkcja wędlin
Od Szefa koncernu paliwowego, aby nie być pazernym 🤣 biere wszystko 🤣🙃
