Skocz do zawartości

Przegląd

O tym Klubie

" Idę wolno, nie cofam się nigdy"
  1. Co nowego w tym klubie
  2. Wczorajszego wieczoru dziewczyny wylatały pełen bak🙊. Halinko powiem Tobie w tajemnicy, że schowałem parę litrów paliwa na nasze wspólne oblatywanie🤣.
  3. Piękny zestaw...czuje pełen bak 😅😋😍
  4. Gites malines 🤣. Wobec tego zatankuję paliwem lotniczym 😋.
  5. Od Szefa koncernu paliwowego, aby nie być pazernym 🤣 biere wszystko 🤣🙃
  6. Zawsze wiedziałem, że można na Tobie polegać😘, dlatego obiecuję oddać pojazd zatankowany pod korek kawiorem😀. Jakim paliwem zatankować Twój pojazd z wątrobą bez, z jęczmiennej czy gryczanej a może kawior mieszany 😋🤣.
  7. Pomimo tego że korzystam z tego pojazdu w wyjątkowych sytuacjach to Ci użyczę Grzesiu...zwrot, pełen bak 🤣🙈
  8. Halinko czy użyczysz mi Twojego pojazdu? Obiecuję, że zwrócę w całości bez zadrapania ale pozwolisz, że bak wylatam do pusta😆😋.
  9. Dziękuję 😊 Będzie mi miło jeśli wypróbujesz mój przepus Aniu 😊 Dziękuję 😊
  10. Jak zawsze petarda aż ślinka cieknie 😃
  11. Wyroby i uśmiechnięta buzia Halusi, to jest to.
  12. Kusi mnie "wiejska" ale spróbuję i pozostałe Nasza pracowita @halusia@. P.S Gorczyca i czosnek - moje klimaty
  13. No faktycznie dawno, ale za to jest komplecik i twórca 😍i dzieło
  14. Ŵedzę systematycznie ale już dawno nic nie wrzucałam. Uwędziłam kiełbasę Wiejską, Kabanosy i kiełbasę w jelicie wołowym. Muszę przyznać że jestem z niej zadowolona , a szczególnie Andrzej bo to On jest pożeraczem moich wyrobów oprócz Rodziny.
  15. 15 - 20 min, należy obserwować gdyż pomidor szybciej się zapieka.
  16. Chce podzielić się z Wami przepisem na sos passata. Próbę zrobiłam w ubiegłym roku, a tego roku zrobiłam z 2 porcji bo bardzo nam smakował. Skladniki: - 5 kg pomidorów Lima - 4 duże czerwone papryki - 2 cukinię - 6 dużych śliwek - czosnek Wykonanie: Po umyciu składników, pomidory, przekrawałam na pół po usunięciu gniazd. Paprykę tym razem dałam mieszaną przekrawałam na 4 części. Obraną cukinię również kroiłam na mniejsze kawałki. Najlepsza taka mniejsza gdyż nie trzeba usuwać środka. Ze śliwek usunąć pestki. Blachę wyłożyć papierem, ułożone produkty zapiekam w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po zapieczeniu ściągam skórę i przekładam na sitko, po odsączeniu przekładam do garnka i blenduje. Dodaję sól do smaku, można dodać bazylię lub inne przeprawy wg gustu. Przekładam do słoików i pasteryzyje 25 min. Sok który został po odsaczeniy, zagotowalam, dodałam sól do smaku i przelałam do słoika.
  17. Super fajnie mieć takie miejsce. I cieszę się że z wami jestem. Bo to super społeczność 🙂
  18. Wysoko. u mnie wszyscy wolą delikatniejsze. Czasami dzicze wychodzi ciemne 😁
  19. Arkadiusz napisałeś że " Po drugie w dużej mierze to nie ilość dymu decyduje o długości wędzenia tylko temperatura" Ja wędzę w temperaturze 60 do 70 stopni około 6 godzin , później kiełbasę parzę przez około 20 minut szynki do osiągnięcia temperatury w środku 68 do 70 stopni. Myślę że po dołożeniu dymogeneratora skróciłbym czas wędzenia i bardziej miał kontrolę nad wędzeniem. obecnie dokładając drewna mam więcej dymu ale automatycznie rośnie mi temperatura. Wędzę tylko drewnem olchowym suchym. Nie chcę moczyć drewna lub dodawać namoczonych zrębków , ponieważ wtedy mamy tylko więcej pary a nie dymu.
  20. Gdybym chciał wędzić w temp.50-55 stopni to w mojej tradycyjnej wędzarni wędziłbym chyba cały dzień. poza tym utrzymać taką temperaturę buło by bardzo trudno
  21. Zdecydowanie za wysoka temp wędzenia. Optymalną to 50-55 stopni I wedzisz do koloru, potem obróbka. Jestem ciekawa jak wygląda kiełbasa , wrzuć fotkę jak możesz.
  22. Arkadiusz napisałeś że " Po drugie w dużej mierze to nie ilość dymu decyduje o długości wędzenia tylko temperatura" Ja wędzę w temperaturze 60 do 70 stopni około 6 godzin , później kiełbasę parzę przez około 20 minut szynki do osiągnięcia temperatury w środku 68 do 70 stopni. Myślę że po dołożeniu dymogeneratora skróciłbym czas wędzenia i bardziej miał kontrolę nad wędzeniem. obecnie dokładając drewna mam więcej dymu ale automatycznie rośnie mi temperatura. Wędzę tylko drewnem olchowym suchym. Nie chcę moczyć drewna lub dodawać namoczonych zrębków , ponieważ wtedy mamy tylko więcej pary a nie dymu.
  23. Tylko pogratulować tego naśmiewania się z nowicjuszy na forum. Nie po to się suszy dwa lata drewno do wędzenia by później je moczyć , lepiej zamienić na inny gatunek który bardziej dymi jak grab czy dąb ewentualnie drzewa owocowe takie jak wiśnia , śliwa.
  24.  
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.