
- Przegląd
- Wędzonki Halusi
- Halusiowa produkcja wędlin
- Wyroby Halusi z szynkowarki i nie tylko
- Halusi słodkie wariacje
- Sery, serki ...
- Chleby i bułeczki spod ręki Halusi
- Sałatki i desery
- Halusiowe trunki domowe
- Kuracje... domowe sposoby
- Wafle przekładane masą kakaową
- Nowy sprzęt
- Przetwory na zimę
- Przetwory na zimę.
- Buraczki na zimę.
- Suszone pomidory.
- Mapa użytkowników

Przegląd
O tym Klubie
- Co nowego w tym klubie
-
Metamorfoza mojej ŵędzarni
Dawidk1 odpowiedział(a) na @halusia@ temat w Rozmaitości kulinarne Halusi Halusiowa produkcja wędlin
Super fajnie mieć takie miejsce. I cieszę się że z wami jestem. Bo to super społeczność 🙂 -
Metamorfoza mojej ŵędzarni
Muski odpowiedział(a) na @halusia@ temat w Rozmaitości kulinarne Halusi Halusiowa produkcja wędlin
Wysoko. u mnie wszyscy wolą delikatniejsze. Czasami dzicze wychodzi ciemne 😁 -
Metamorfoza mojej ŵędzarni
jer56 odpowiedział(a) na @halusia@ temat w Rozmaitości kulinarne Halusi Halusiowa produkcja wędlin
Arkadiusz napisałeś że " Po drugie w dużej mierze to nie ilość dymu decyduje o długości wędzenia tylko temperatura" Ja wędzę w temperaturze 60 do 70 stopni około 6 godzin , później kiełbasę parzę przez około 20 minut szynki do osiągnięcia temperatury w środku 68 do 70 stopni. Myślę że po dołożeniu dymogeneratora skróciłbym czas wędzenia i bardziej miał kontrolę nad wędzeniem. obecnie dokładając drewna mam więcej dymu ale automatycznie rośnie mi temperatura. Wędzę tylko drewnem olchowym suchym. Nie chcę moczyć drewna lub dodawać namoczonych zrębków , ponieważ wtedy mamy tylko więcej pary a nie dymu. -
Metamorfoza mojej ŵędzarni
jer56 odpowiedział(a) na @halusia@ temat w Rozmaitości kulinarne Halusi Halusiowa produkcja wędlin
Gdybym chciał wędzić w temp.50-55 stopni to w mojej tradycyjnej wędzarni wędziłbym chyba cały dzień. poza tym utrzymać taką temperaturę buło by bardzo trudno -
Metamorfoza mojej ŵędzarni
@halusia@ odpowiedział(a) na @halusia@ temat w Rozmaitości kulinarne Halusi Halusiowa produkcja wędlin
Zdecydowanie za wysoka temp wędzenia. Optymalną to 50-55 stopni I wedzisz do koloru, potem obróbka. Jestem ciekawa jak wygląda kiełbasa , wrzuć fotkę jak możesz. -
Metamorfoza mojej ŵędzarni
jer56 odpowiedział(a) na @halusia@ temat w Rozmaitości kulinarne Halusi Halusiowa produkcja wędlin
Arkadiusz napisałeś że " Po drugie w dużej mierze to nie ilość dymu decyduje o długości wędzenia tylko temperatura" Ja wędzę w temperaturze 60 do 70 stopni około 6 godzin , później kiełbasę parzę przez około 20 minut szynki do osiągnięcia temperatury w środku 68 do 70 stopni. Myślę że po dołożeniu dymogeneratora skróciłbym czas wędzenia i bardziej miał kontrolę nad wędzeniem. obecnie dokładając drewna mam więcej dymu ale automatycznie rośnie mi temperatura. Wędzę tylko drewnem olchowym suchym. Nie chcę moczyć drewna lub dodawać namoczonych zrębków , ponieważ wtedy mamy tylko więcej pary a nie dymu. -
Metamorfoza mojej ŵędzarni
Henry82 odpowiedział(a) na @halusia@ temat w Rozmaitości kulinarne Halusi Halusiowa produkcja wędlin
Tylko pogratulować tego naśmiewania się z nowicjuszy na forum. Nie po to się suszy dwa lata drewno do wędzenia by później je moczyć , lepiej zamienić na inny gatunek który bardziej dymi jak grab czy dąb ewentualnie drzewa owocowe takie jak wiśnia , śliwa. -
Metamorfoza mojej ŵędzarni
BazylWidzew odpowiedział(a) na @halusia@ temat w Rozmaitości kulinarne Halusi Halusiowa produkcja wędlin
Ewentualnie kawałek papy🤣 -
Metamorfoza mojej ŵędzarni
arkadiusz odpowiedział(a) na @halusia@ temat w Rozmaitości kulinarne Halusi Halusiowa produkcja wędlin
I chyba nigdzie nie znajdziesz. Spotkałem się z wędzarniami z dymogeneratorem a dla utrzymania temperatury jest palnik i butla gazowa, ale takiej hybrydy o jakiej piszesz jeszcze nie widziałem. Po drugie w dużej mierze to nie ilość dymu decyduje o długości wędzenia tylko temperatura. Do wędzenia nie potrzeba dużo dymu. Wędzarnia to nie lokomotywa.Coś Ci doradzę.Chcesz mieć więcej dymu to jedną szczapkę namocz w gorącej wodzie i dołóż do suchego. -
Metamorfoza mojej ŵędzarni
@halusia@ odpowiedział(a) na @halusia@ temat w Rozmaitości kulinarne Halusi Halusiowa produkcja wędlin
Spokojnie...nic się nie stało. Co do pomocy poczekaj chwilę, może ktoś z forumowiczów Ci pomoże. Forum działa nieco na innych prawach niż FB...czasami trzeba chwilę poczekać. -
Metamorfoza mojej ŵędzarni
jer56 odpowiedział(a) na @halusia@ temat w Rozmaitości kulinarne Halusi Halusiowa produkcja wędlin
O.K. Jak widzicie jestem nowy na forum. Dlatego proszę o wyrozumiałość. Mam rozumieć, że nikt nie spotkał się z takim wynalazkiem. Obiecuję że już nie będę zaśmiecał forum. Pozdrawiam wszystkich i życzę miłego dnia. -
Metamorfoza mojej ŵędzarni
Azizi odpowiedział(a) na @halusia@ temat w Rozmaitości kulinarne Halusi Halusiowa produkcja wędlin
Kolego jer56 przecież masz już założony wątek na ten temat ,wiec pisz w nim ,nie powielaj pytań w innych watkach. -
Metamorfoza mojej ŵędzarni
@halusia@ odpowiedział(a) na @halusia@ temat w Rozmaitości kulinarne Halusi Halusiowa produkcja wędlin
Dziękuję 😊 Dzięki. Mój mąż to taki pomysłowy Dobromir. Poza tym nie toleruje bylejakości. Dodam jeszcze 2 fotki bo dzisiaj firanki " zawisły" i półeczka pod wieszakami. -
Metamorfoza mojej ŵędzarni
jer56 odpowiedział(a) na @halusia@ temat w Rozmaitości kulinarne Halusi Halusiowa produkcja wędlin
Chciałem uprzedzić pytania typu : A po co ci to itp. Otóż człowiek jest coraz starszy i robi się wygodny , poza tym jak zaczynałem wędzić to nikt nie słyszał o dymogeneratorach. Poza tym wędząc tylko drewnem suchym( olcha) mam mało dymu i myślę że dodając dymogenerator to mógłbym skrócić czas wędzenia. Wiem , że wędzenie to nie wyścigi , ale jeżeli jest taka możliwość to dlaczego nie mógłbym poeksperymentować. Może znajdzie się ktoś na grupie kto w taki sposób wędzi. -
Metamorfoza mojej ŵędzarni
jer56 odpowiedział(a) na @halusia@ temat w Rozmaitości kulinarne Halusi Halusiowa produkcja wędlin
Witam wszystkich przeglądam to forum od dosyć dłuższego czasu i nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi . Otóż wpadł mi do głowy taki oto pomysł. Wędzę w wędzarni tradycyjnej od 20 lat. Chciałbym teraz to tej wędzarni dołożyć dymogenerator. Otóż mój zamysł jest taki, temperaturę w wędzarni dalej utrzymywałbym z paleniska i spalania w nim drewna a dodatkowo chciałem dołożyć dymogenerator. Słyszałem o takich pomysłach, ale nigdzie nie mogę znaleźć informacji, jak taka hybryda by się sprawdzała. Mam wędzarnię drewnianą z desek o grubości 50mm. Wymiary komory 1000x1500x1500mm(bxlxh), palenisko oddalone od wędzarni 1500mm. Proszę ewentualnie o podanie : jaki dymogenerator byłby odpowiedni -
Metamorfoza mojej ŵędzarni
BazylWidzew odpowiedział(a) na @halusia@ temat w Rozmaitości kulinarne Halusi Halusiowa produkcja wędlin
Piękna sprawa👍 Ale drzwi wędzarni najpiękniejsze, widać że mąż Cię kocha serce w nie włożył -
Metamorfoza mojej ŵędzarni
mamuśka odpowiedział(a) na @halusia@ temat w Rozmaitości kulinarne Halusi Halusiowa produkcja wędlin
Piękna robota, piękna wędzarnia i do tego zdolny, pracowity Andrzej. -
Metamorfoza mojej ŵędzarni
@halusia@ odpowiedział(a) na @halusia@ temat w Rozmaitości kulinarne Halusi Halusiowa produkcja wędlin
Dziękuję 😊 -
Metamorfoza mojej ŵędzarni
Wirus odpowiedział(a) na @halusia@ temat w Rozmaitości kulinarne Halusi Halusiowa produkcja wędlin
Pogratulować warsztatu i przede wszystkim ..... Andrzeja 👍. Με εκτίμηση από τη Ρόδο. -
Metamorfoza mojej ŵędzarni
@halusia@ odpowiedział(a) na @halusia@ temat w Rozmaitości kulinarne Halusi Halusiowa produkcja wędlin
Literówka...Już poprawiłam. No nie tylko to.....a rower...kosa 😁 -
Metamorfoza mojej ŵędzarni
szrekPL odpowiedział(a) na @halusia@ temat w Rozmaitości kulinarne Halusi Halusiowa produkcja wędlin
Pewnie chodziło o ,,wikt" zwykła literówka, lepiej napisać że chłopinie 2 rzeczy do szczęścia potrzebne.... -
Metamorfoza mojej ŵędzarni
dyzio odpowiedział(a) na @halusia@ temat w Rozmaitości kulinarne Halusi Halusiowa produkcja wędlin
Co to jest wicht? -
Metamorfoza mojej ŵędzarni
@halusia@ odpowiedział(a) na @halusia@ temat w Rozmaitości kulinarne Halusi Halusiowa produkcja wędlin
Dziękuję bardzo. Majster włożył dużo pracy, dobrze że wszystko robìl w ramach wikt i opierunku 😁 -
Metamorfoza mojej ŵędzarni
MariuszB odpowiedział(a) na @halusia@ temat w Rozmaitości kulinarne Halusi Halusiowa produkcja wędlin
Super kącik wraz z wędzarnią pod nosem.... zazdraszczam 😉 zarazem gratuluję 👍🙂 -
Metamorfoza mojej ŵędzarni
karolszymczak odpowiedział(a) na @halusia@ temat w Rozmaitości kulinarne Halusi Halusiowa produkcja wędlin
Bardzo piękny gabinet na spełnianie swojej pasji. Gratuluję pomysłu i szacunek dla fachowca.Pozdrawiam.