Cała aktywność
Kanał aktualizowany automatycznie
- Dzisiaj
-
bartek2729 obserwuje zawartość kabanosy z muflona
-
Witam serdecznie. W czwartek ma mi kolega przywieźć dzika i właśnie muflon i o ile z dzika z wyrobami nie będzie większych problemów o tyle z muflona nie bardzo wiem co i jak przygotować oprócz tych kabanosów. Macie może jeszcze jakieś pomysły albo sprawdzone przepisy? Za wszystkie dobre rady będę bardzo wdzięczny.
-
Przelew poszedł
-
Projekt wędzarni drewnianej - oceńcie
szrekPL odpowiedział(a) na Noever temat w Wędzarnie. Budowa i obsługa
W sumie to niczego jeśli odpowiada wytwórcy, ale mając na uwadze że zdjęcie zrobione z lekko żółtym filtrem (biorąc na to poprawkę) wydaję się zbyt mało pokolorowane. Oczywiście to jest moje zdanie, nie ja będę to konsumował. -
Piękno drewna w nowej odsłonie. Dwie piękne deski i tace. Jedna z oliwki. A druga większa z Jawora, z którym pierwszy raz miałem do czynienia. I trzy drobne plasterki z orzecha. I zdjęcie misek które powstają w pracowni. Jak widać wyglądają niepozornie dopiero po obróbce i zabezpieczeniu ukażą swoje piękno. Co widać po deskach. Ubytki wypełnione żywica i zabezpieczone olejem tungowym i woskiem do kontaktu z żywnością.😀
-
Projekt wędzarni drewnianej - oceńcie
Jadwinia - Yerba odpowiedział(a) na Noever temat w Wędzarnie. Budowa i obsługa
Nie bardzo wiem , czego Wy chcecie od tego koloru . Ale jak chcesz być "wczesny Zbój Madej " to smal do oporu 😁 -
Czy ta kiełbasa jest dobra - chorizo
Grzewlod odpowiedział(a) na Budziej temat w Wędliny dojrzewające
Tak. -
Cha cha , smalec to smalec. Smalec czysty, smalec ze skwarkami, czy też przepychota smalcyk/smalczyk z cebulką, jabłkami no i skwareczkami/skwarkami/ spyrkami/ itp
-
Projekt wędzarni drewnianej - oceńcie
Małgo odpowiedział(a) na Noever temat w Wędzarnie. Budowa i obsługa
Oczywiście , tylko nie puszczaj dymu na zimne -
Skoro maxell napisał że wycofał oba projekty to po co jeszcze głosowanie,który był lepszy? Zaczekajmy na nowy projekt
-
Z dwojga złego , ten drugi , ale może rzeczywiście się wysilą 😉
-
Witam, jestem tu nowy. Postanowiłem na święta zrobić chorizo dojrzewające. Kiełbasa zrobiona 23.11 podsuszoną dwa dni i zawinięta w osłonki kolagenowe po czym odłożona do lodówki do dziś. Tak wygląda po rozpakowaniu. Nie wiem co o tym myśleć. Ogólnie nie śmierdzi ale nie wiem czy nadaj się do jedzenia. Nie szczepilem pleśnią tylko dodawałem bakterie do kiełbas dojrzewających. Ma częściowo wilgotną powierzchnię ale nie jest lepka i nie śmierdzi. Pytanie wyrzucić?
-
Dołączył do społeczności: Budziej
-
Projekt wędzarni drewnianej - oceńcie
donio odpowiedział(a) na Noever temat w Wędzarnie. Budowa i obsługa
A czy mogę jeszcze raz z tymi kawałkami jutro sie pobawić? -
Budowa wędzarni ala Cztery pory roku
Tomasz_65 odpowiedział(a) na Tomasz_65 temat w Wędzarnie. Budowa i obsługa
-
Projekt wędzarni drewnianej - oceńcie
Tomasz_65 odpowiedział(a) na Noever temat w Wędzarnie. Budowa i obsługa
Niestety według mnie za mało, jeszcze z dwie godziny wędzenia do zadowalającego koloru, ale jak tobie odpowiada takie muśnięcie dymem to OK -
Muski obserwuje zawartość Projekt wędzarni drewnianej - oceńcie
-
Projekt wędzarni drewnianej - oceńcie
Muski odpowiedział(a) na Noever temat w Wędzarnie. Budowa i obsługa
Wszystko kwestią gustu , zawsze wędzimy do koloru jaki nam odpowiada -
Projekt wędzarni drewnianej - oceńcie
donio odpowiedział(a) na Noever temat w Wędzarnie. Budowa i obsługa
-
Dołączył do społeczności: piotroiotrpiotr
-
Jak pisałem, oba odrzuciłem. Maja się trochę wysilić. W końcu za to płacimy. Dostali wytyczne, jak ma wyglądać.Czekamy.
-
Moim zdaniem , dolny bardziej czytelny. Zmienił bym tylko grafikę za Logo Grupy , na cztery większe zdjęcia wyrobów. Szyneczka ,frankfuterki , kiełbaska i polędwica. Tak se ino myślę 😉
-
Słonina wędzona
szrekPL odpowiedział(a) na mariuszRod temat w Podpowiadamy jak zrobić pierwsze wyroby
I nic o słoninie topionej... -
Słonina wędzona
MariuszB odpowiedział(a) na mariuszRod temat w Podpowiadamy jak zrobić pierwsze wyroby
Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego 2013 t. 68 nr 4 79 Wieprzowe surowce tłuszczowe przeznacza się ponadto do produkcji smalcu. Na rynku spotykamy: smalec wyborowy – do jego produkcji używana jest słonina, tłuszcz drobny, tłuszcz z podgardla, tłuszcz z pachwiny, smalec popularny – produkowany jest z takich samych surowców jak smalec wyborowy oraz z tłuszczu otokowego, tłuszczu solonego, peklowanego, wędzonego oraz tłuszczu ze skór [Olszewski, 2002]
