Skocz do zawartości

Cała aktywność

Kanał aktualizowany automatycznie

  1. Dzisiaj
  2. Mam ten sam problem, bo jestem świeżym posiadaczem autoklawu. Czy już ogarnąłeś temat?
  3. Dawidk1

    Wyroby Dawida

    O to super. Jutro pochwalę się efektem.
  4. chudziak

    Wyroby Dawida

    Na pewno się nie zmarnuje 😊
  5. Tak przez skórę czułem , że Mirek potrzebuje czasu. Mirku ZDRÓWKA.
  6. Dawidk1

    Wyroby Dawida

    Hej jutro wędzenie kiełbaski. Miała być wiejska Halusi. Ale rodzice stwierdzili podgardle im nie pasuje i polędwica bo droga i szkoda może do kiełbasy. Więc za radą taty co pamiętał z młodości daliśmy zamiast podgardla i polędwicy karkówkę i słoninę. Reszta jak w przepisie czyli szynka, boczek, łopatka gdzieś każde po 2kg. W sumie będzie 10 kg kiełbasy i na te 10kg daliśmy karkówka 2,7kg i 1kg słoniny. Zobaczymy co wyjdzie. Mam nadzieję że nie pokombinowane za dużo i nie zmarnuje się 10 kg mięsa. Dziś już osadzanie i od rana wędzenie.
  7. Negocjacje zapewne trwają , bo jak Szef Maxell napisał : Będzie informacja na ten temat w odpowiednim czasie.
  8. Nie dziwna, tylko Mirek nad wszystkim panuje dajcie Mu jakiś czas na powrót do zdrowia
  9. To nie moja technologia ani mój wymysł tylko tak zalecają ogólnie przyjęte przepisy. W warunkach domowych nie ma innej metody na szybkie obniżenie temperatury po obróbce termicznej. Duże zakłady używają komory szokowego obniżania temperatury a małe na ogół deszczownice .Ma to wpływ na przedłużenie trwałości a także na zachowanie właściwości sensorycznych i mikrobiologicznych żywności. I bardzo dobrze tylko, że to nie są jakieś nowinki. Wiedza znana i stosowana od lat.
  10. Tylko że ja w bardzo krótkim czasie nie schładzam wędzonek do 12 stopni trzymając je w wodzie. Tak jak twoja technologia to zaleca. A polędwiczki gdy wkładam do tej samej wody co inne wędzonki to na samym końcu jak woda już jest letnia. Nigdy do lodowatej na pierwszy rzut. Nowinków się nie uczę bo nie pracuję w przetwórstwie mięsnym. Tego co się nauczyłem dawno temu, to mi w zupełności wystarczy przy produkcji wędlin na własne potrzeby. Forum traktuję jako przypomnienie wiedzy. Pozdrawiam.
  11. Dziękuję mistrzu...Piękna ci ona
  12. Też jestem ciekaw czy już coś wiadomo gdyż chciałbym kupić kolejnego 😁
  13. Ot to parówka super lubię. A białe złoto mega uwielbiam. Szkoda że ciężko grubą kupić..
  14. Tak zimno pod koniec 30C żeby "troszkę puściły" lepiej papryka przylega😋.
  15. To ja mam dla Ciebie inną bardziej realną propozycję. To zrób tak .Do komory w zlewie nalej zimnej wody i włóż do niej kilka kawałków wędzonki wyjętej z gara o temp. wody 80-82 C i zmierz po 2-3 min jaką ta woda ma temperaturę. Wtedy nawet wędzonek nie będziesz musiał pytać jak się czują bo im będzie ciepło.😄a wszystko zależy od kilku czynników a mianowicie temperatury wody w kranie , ilości tej wody , ilości materiału do chłodzenia, temperatury tego materiału przed włożeniem i czasu. Wszystko trzeba robić z głową i umysłem jak spadochron. Najlepiej działa jak jest otwarty. Jak znasz lepszy sposób w warunkach domowych na szybkie schłodzenie po obróbce termicznej to się podziel tym sposobem tak ,żeby w bardzo krótkim czasie osiągnąć minimum 12 C temperatury wędzonek bo tak zaleca technologia
  16. Hej, odnowiłem starą alfe 32 i dodałem do niej silnik od wspomagania, możną ją zasilać na baterie od wkrętaki z kontrolą obrotów, zapraszam na filmik
  17. Dziś kopalna złota😋.
  18. Czyli w rachubę wchodzi tylko pokarm mocno rozdrobniony, np. parówka 😉 😁
  19. Jakaś dziwna cisza.
  20. U mnie prywatne ząbki. Na nfz by ciężko było. Bo mam kiepski fatalny zgryz i uzębienie. Ale jeszcze czekam aż zrobią bo leczenie trwa😀
  21. Chyba że ma takie jak z nie pamiętam z której części Bonda Richard Kiel, sławny,, Szczęki"😁
  22. Odważny 👍. Chyba czegoś nie wiem🤔, czyżby 3x urosły 😂. Jeśli nie 3 to tych państwowych szkoda na kości bo nawet nimin orzeszka nie rozłupiesz🙃.
  23. To może ja się odważe i przy okazji przetestuje nowe zęby 😀
  24. Nie ma odważnego, który by posmakował😉. Każdy boi się o swoje zęby jak usłyszy o żebrowskich kabanach🤣.
  25. Wczoraj
  26. Ciekaw jestem jak byś się czuł jakbym zaczął Cię zraszać zraszaczem do kwiatków zimną wodą. A jak by to wyglądało gdybym Cię zanurzył gwałtownie w pełnej wannie z wodą o temperaturze ( 4°C ) stopni Celsjusza i ponurkowałbyś tak z 5 minut. Taka u mnie leci z kranu, to nie znaczy że pod kranem ją schładzam, nawet latem nie przekracza 6°C. Może wtedy zrozumiesz że to nie to samo.😂
  1. Pokaż więcej elementów aktywności
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.