Cała aktywność
Kanał aktualizowany automatycznie
- Z ostatniej godziny
-
Tak przez skórę czułem , że Mirek potrzebuje czasu. Mirku ZDRÓWKA.
- Dzisiaj
-
Hej jutro wędzenie kiełbaski. Miała być wiejska Halusi. Ale rodzice stwierdzili podgardle im nie pasuje i polędwica bo droga i szkoda może do kiełbasy. Więc za radą taty co pamiętał z młodości daliśmy zamiast podgardla i polędwicy karkówkę i słoninę. Reszta jak w przepisie czyli szynka, boczek, łopatka gdzieś każde po 2kg. W sumie będzie 10 kg kiełbasy i na te 10kg daliśmy karkówka 2,7kg i 1kg słoniny. Zobaczymy co wyjdzie. Mam nadzieję że nie pokombinowane za dużo i nie zmarnuje się 10 kg mięsa. Dziś już osadzanie i od rana wędzenie.
-
Rabaty dla Wędzarniczej Braci
Muski odpowiedział(a) na Muski temat w Zakup - oferta i dane techniczne
Negocjacje zapewne trwają , bo jak Szef Maxell napisał : Będzie informacja na ten temat w odpowiednim czasie. -
Dołączył do społeczności: rokita69
-
Nie dziwna, tylko Mirek nad wszystkim panuje dajcie Mu jakiś czas na powrót do zdrowia
-
Dołączył do społeczności: elpom
-
Dołączył do społeczności: Dominik112
-
Dołączył do społeczności: osteogenon
-
Dołączył do społeczności: andrzejnadia
-
Co powiecie o takim sposobie wędzenia kiełbasy
arkadiusz odpowiedział(a) na adam_wado temat w Pierwsze pytania
To nie moja technologia ani mój wymysł tylko tak zalecają ogólnie przyjęte przepisy. W warunkach domowych nie ma innej metody na szybkie obniżenie temperatury po obróbce termicznej. Duże zakłady używają komory szokowego obniżania temperatury a małe na ogół deszczownice .Ma to wpływ na przedłużenie trwałości a także na zachowanie właściwości sensorycznych i mikrobiologicznych żywności. I bardzo dobrze tylko, że to nie są jakieś nowinki. Wiedza znana i stosowana od lat. -
Co powiecie o takim sposobie wędzenia kiełbasy
Staszek7 odpowiedział(a) na adam_wado temat w Pierwsze pytania
Tylko że ja w bardzo krótkim czasie nie schładzam wędzonek do 12 stopni trzymając je w wodzie. Tak jak twoja technologia to zaleca. A polędwiczki gdy wkładam do tej samej wody co inne wędzonki to na samym końcu jak woda już jest letnia. Nigdy do lodowatej na pierwszy rzut. Nowinków się nie uczę bo nie pracuję w przetwórstwie mięsnym. Tego co się nauczyłem dawno temu, to mi w zupełności wystarczy przy produkcji wędlin na własne potrzeby. Forum traktuję jako przypomnienie wiedzy. Pozdrawiam. -
Smaki Agi i Grzewloda
szrekPL odpowiedział(a) na Grzewlod temat w Smaki Agi i Grzewloda Smaki Agi i Grzewłoda
Dziękuję mistrzu...Piękna ci ona -
bernii obserwuje zawartość Rabaty dla Wędzarniczej Braci
-
Rabaty dla Wędzarniczej Braci
bernii odpowiedział(a) na Muski temat w Zakup - oferta i dane techniczne
Też jestem ciekaw czy już coś wiadomo gdyż chciałbym kupić kolejnego 😁 -
Smaki Agi i Grzewloda
Dawidk1 odpowiedział(a) na Grzewlod temat w Smaki Agi i Grzewloda Smaki Agi i Grzewłoda
Ot to parówka super lubię. A białe złoto mega uwielbiam. Szkoda że ciężko grubą kupić.. -
Smaki Agi i Grzewloda
Grzewlod odpowiedział(a) na Grzewlod temat w Smaki Agi i Grzewloda Smaki Agi i Grzewłoda
-
Co powiecie o takim sposobie wędzenia kiełbasy
arkadiusz odpowiedział(a) na adam_wado temat w Pierwsze pytania
To ja mam dla Ciebie inną bardziej realną propozycję. To zrób tak .Do komory w zlewie nalej zimnej wody i włóż do niej kilka kawałków wędzonki wyjętej z gara o temp. wody 80-82 C i zmierz po 2-3 min jaką ta woda ma temperaturę. Wtedy nawet wędzonek nie będziesz musiał pytać jak się czują bo im będzie ciepło.😄a wszystko zależy od kilku czynników a mianowicie temperatury wody w kranie , ilości tej wody , ilości materiału do chłodzenia, temperatury tego materiału przed włożeniem i czasu. Wszystko trzeba robić z głową i umysłem jak spadochron. Najlepiej działa jak jest otwarty. Jak znasz lepszy sposób w warunkach domowych na szybkie schłodzenie po obróbce termicznej to się podziel tym sposobem tak ,żeby w bardzo krótkim czasie osiągnąć minimum 12 C temperatury wędzonek bo tak zaleca technologia -
Smaki Agi i Grzewloda
szrekPL odpowiedział(a) na Grzewlod temat w Smaki Agi i Grzewloda Smaki Agi i Grzewłoda
Zimno dmuchane? -
Hej, odnowiłem starą alfe 32 i dodałem do niej silnik od wspomagania, możną ją zasilać na baterie od wkrętaki z kontrolą obrotów, zapraszam na filmik
-
Smaki Agi i Grzewloda
Grzewlod odpowiedział(a) na Grzewlod temat w Smaki Agi i Grzewloda Smaki Agi i Grzewłoda
-
Smaki Agi i Grzewloda
MariuszB odpowiedział(a) na Grzewlod temat w Smaki Agi i Grzewloda Smaki Agi i Grzewłoda
Czyli w rachubę wchodzi tylko pokarm mocno rozdrobniony, np. parówka 😉 😁 -
Jakaś dziwna cisza.
-
Dołączył do społeczności: Robert Witek
-
Smaki Agi i Grzewloda
Dawidk1 odpowiedział(a) na Grzewlod temat w Smaki Agi i Grzewloda Smaki Agi i Grzewłoda
U mnie prywatne ząbki. Na nfz by ciężko było. Bo mam kiepski fatalny zgryz i uzębienie. Ale jeszcze czekam aż zrobią bo leczenie trwa😀 -
Dołączył do społeczności: Areks11
-
Dołączył do społeczności: Zbigniew 54
-
Dołączył do społeczności: Henryk Griese
-
Dołączył do społeczności: 514937282
-
Smaki Agi i Grzewloda
szrekPL odpowiedział(a) na Grzewlod temat w Smaki Agi i Grzewloda Smaki Agi i Grzewłoda
-
Smaki Agi i Grzewloda
Grzewlod odpowiedział(a) na Grzewlod temat w Smaki Agi i Grzewloda Smaki Agi i Grzewłoda
Odważny 👍. Chyba czegoś nie wiem🤔, czyżby 3x urosły 😂. Jeśli nie 3 to tych państwowych szkoda na kości bo nawet nimin orzeszka nie rozłupiesz🙃. -
Smaki Agi i Grzewloda
Dawidk1 odpowiedział(a) na Grzewlod temat w Smaki Agi i Grzewloda Smaki Agi i Grzewłoda
To może ja się odważe i przy okazji przetestuje nowe zęby 😀 -
Smaki Agi i Grzewloda
Grzewlod odpowiedział(a) na Grzewlod temat w Smaki Agi i Grzewloda Smaki Agi i Grzewłoda
Nie ma odważnego, który by posmakował😉. Każdy boi się o swoje zęby jak usłyszy o żebrowskich kabanach🤣. - Wczoraj
-
Co powiecie o takim sposobie wędzenia kiełbasy
Staszek7 odpowiedział(a) na adam_wado temat w Pierwsze pytania
Ciekaw jestem jak byś się czuł jakbym zaczął Cię zraszać zraszaczem do kwiatków zimną wodą. A jak by to wyglądało gdybym Cię zanurzył gwałtownie w pełnej wannie z wodą o temperaturze ( 4°C ) stopni Celsjusza i ponurkowałbyś tak z 5 minut. Taka u mnie leci z kranu, to nie znaczy że pod kranem ją schładzam, nawet latem nie przekracza 6°C. Może wtedy zrozumiesz że to nie to samo.😂 -
Smaki Agi i Grzewloda
chudziak odpowiedział(a) na Grzewlod temat w Smaki Agi i Grzewloda Smaki Agi i Grzewłoda
albo wyglądem 🤪 -
Co powiecie o takim sposobie wędzenia kiełbasy
arkadiusz odpowiedział(a) na adam_wado temat w Pierwsze pytania
A jak włożysz po parzeniu z 10 wędzonek do niewielkiej ilości zimnej wody takiej jak leci z kranu to ta woda już nie będzie taka zimna jak z kranu a wręcz zrobi się letnia jak nie ciepła. Wszystko zależy od ilości wędzonek i ilości wody. W małych masarniach mają deszczownie i zaraz po parzeniu wszystko trafia pod zimną wodę bo zasada jest taka ,że trzeba szybko schłodzić A na pewno delikatnych polędwiczek nie poddaję żadnej obróbce termicznej. Samo wędzenie w zupełności jak dla mnie wystarcza. To ciekawość mnie zżera jak sobie wyobrażasz szybkie schłodzenie wyrobu po parzeniu w warunkach domowych bo chyba nie zaprzeczysz ,że trzeba taki wyrób szybko schłodzić. Chyba ,że uważasz ,że nasz główny technolog nie zna się na rzeczy bo zaleca taki sposób na szybkie chłodzenie . Trzeba to tylko robić z głową i nie wrzucać jednego pętka kiełbasy do wanny wypełnionej zimną wodą z kranu i wilk będzie syty i owca cała tzn. kiełbasa schłodzona i jelito nie skamienieje bo tak to się chyba nazywa😉. -
Smaki Agi i Grzewloda
szrekPL odpowiedział(a) na Grzewlod temat w Smaki Agi i Grzewloda Smaki Agi i Grzewłoda
Może obronią się smakiem...😋😁
