Skocz do zawartości

Ranking

  1. jpyt

    jpyt

    Użytkownicy


    • Punkty

      2

    • Postów

      47


  2. roger

    roger

    Użytkownicy


    • Punkty

      1

    • Postów

      7 023


  3. Muski

    Muski

    **VIP**


    • Punkty

      1

    • Postów

      12 012


  4. Filiip10

    Filiip10

    Użytkownicy


    • Punkty

      1

    • Postów

      125


Popularna zawartość

Treść z najwyższą reputacją w 20.07.2023 uwzględniając wszystkie działy

  1. Po 10 latach używania Borniaka, ten w końcu odmówił posłuszeństwa, skorodował i generalnie przeszedł w stan "nie szkoda wyrzucić". Przez te 10 lat sporo się nauczyłem, ale też mocno odczułem, że Borniak to dla mnie żadne cudo świata i jednak ta moja "najlepsza" wędzarnia powinna być trochę inaczej zbudowana. No a jako, że na rynku brak takich co spełniałyby w 100% moje potrzeby to trzeba było zbudować samemu. Projekt zrealizowany według moich własnych doświadczeń i oczekiwań, konstrukcyjnie z rzeczami które według mnie działają, a które kulały np. w Borniaku. Ktoś inny może mieć inne doświadczedczenia i własne zdanie bo nie ma Tego jedynego, najlepszego projektu. - Pojemność około 230L (nie robię dużych ilości, ale musi być w wędzarni przestrzeń) - W środku deska olchowa pióro-wpust - Na zewnątrz deska świerkowa pióro-wpust impregnowana kilkukrotnie Remmersem, przed montażem - Wyłożenie grzałki i wkręty: Stal nierdzewna - Najlepsza na świecie izolacja czyli po prostu powietrze - Doprowadzenie świeżego powietrza pod grzałką - Regulacja przepływu powietrza przez wędzarnię tylko poprzez dopływ powietrza bez ograniczania przepływu na wylocie - Odprowadzenie dymu w szczycie komory wędzarniczej - Odprowadzenie kolankiem 89 stopni i z odprowadzeniem skroplin z kanały dymnego poza wędzarnią - Wentylator termoobiegu z piekarnika Beko - Taca ociekowa Borniaka z wędzarni UW150 - Grzałka z DymBox-a - Generator dymu z OLX-a (trochę duży, mógłby obsłużyć zdecydowanie większą wędzarnię ale da się go puszczać delikatnie więc jest ok) - Oświetlenie komory wędzarniczej na zewnątrz wędzarni! - Sterowanie: regulator temperatury REX C100 + sonda PT100 + przekaźnik SSR z radiatorem, regulator PWM 230V do termoobiegu, zasilacz 12V 25W, 2 x regulator PWM do wentylatora nawiewu i wymuszonej wentylacji skrzynki, 1 x Przetwornica step-down do kontroli wentylatora generatora dymu - Termometr mechaniczny dla designu i szybkiego odczytu przechodząc koło wędzarni (w słońcu niestety mało widać na regulatorze Rex C100). - Wędzarnia na podwyższeniu, tak żeby nie obsługiwać jej w kucki Poniżej zdjęcia gotowej i z budowy. Może się komuś przyda.
    1 punkt
  2. Bardzo ładnie wykonana wędzarnia, co prawda nie jestem zwolennikiem wymuszonego przepływu ale poza tym naprawdę duże brawa 👍👍👋👋
    1 punkt
  3. Mistrzu Grzewlod dziękuję za cenne uwagi Czuję że jest moc Idę dalej się uczyć i ulepszać technikę robienia salami
    1 punkt
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.