Skocz do zawartości
Aby te święta, a także cały nadchodzący rok upływał w harmonii i zadumie, by nigdy nie zabrakło Wam ciepła drugiej osoby, a każdy dzień był pełen niezapomnianych chwil. Administracja ×
Pamiętajcie, że z naszego forum możecie korzystać bezpłatnie tylko dzięki temu, iż kilkadziesiąt osób klika w reklamy. Może już czas abyś do nich dołączył?

Ranking

Popularna zawartość

Treść z najwyższą reputacją w 13.11.2023 w Odpowiedzi

  1. Przypomniał mi się epizod z przeszłości z antybiotykami i historia była taka, że brałem mleko krowie przez dłuższy czas od takiego jednego rolnika i wszystko było ok. dobra jakość i od pewnego momentu w sfermentowany mleku pod powierzchnią serwatki na skrzepie zaczął się wytrącać śluz (taki gumowaty glut). Rolnik mówił, że krowa się będzie cielić więc pomyślałem, że może to jest przyczyną, i że to chwilowe więc się nie odzywałem. Ale nie było to chwilowe, było tak przez kilka tygodni więc mówię, że z mlekiem coś jest nie tak, pytam czy jest inne jedzenie, nie było, ale się okazało, że krowa ocieliła się przedwcześnie, był weterynarz i dał krowie antybiotyk. I to było prawdopodobnie przyczyną pojawienia się śluzu, ale nic takiego jak kulki powietrza pod powierzchnią śmietany nie było. Nie przesądza to, że powietrze pod śmietaną w tym przypadku nie może być skutkiem jakichś leków, ale w tym wcześniejszym przypadku z mlekiem krowim po antybiotykach czegoś takiego nie było, jedynie ten śluz. A w tym kozim mleku co jest powietrze pod śmietaną jak na razie śluzu nie ma, ale zwrócę na to uwagę za kilka dni bo na razie jeszcze się fermentuje.
    1 punkt
  2. Obowiązkowo tyndalizację. Tego nie robi się na raty tylko dobę po dobie ze względu na cykl rozwoju mikroorganizmów. Jeżeli planujesz konsumpcję w ciągu tygodnia + lodówka to wystarczy pasteryzacja.
    1 punkt
  3. To zależy jak i gdzie leży 😁 . Jak długo i gdzie . Jak miesiąc dwa w lodówce to ja pasteryzuje. Jak w spiżarni (wyższa temp) i /lub dłuższej to tyndalizacja. Poczekaj (czyli pasteryzuj , jak trzeba będzie to jeszcze z dwa razy zagotujesz) może Siby o większym doświadczeniu skorygują lub potwierdzą
    1 punkt
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.