Skocz do zawartości
Aby te święta, a także cały nadchodzący rok upływał w harmonii i zadumie, by nigdy nie zabrakło Wam ciepła drugiej osoby, a każdy dzień był pełen niezapomnianych chwil. Administracja ×
Pamiętajcie, że z naszego forum możecie korzystać bezpłatnie tylko dzięki temu, iż kilkadziesiąt osób klika w reklamy. Może już czas abyś do nich dołączył?

Ranking

  1. @halusia@

    @halusia@

    ***SUPER VIP***


    • Punkty

      4

    • Postów

      11 041


  2. Muski

    Muski

    **VIP**


    • Punkty

      3

    • Postów

      12 156


  3. szrekPL

    szrekPL

    **VIP Junior**


    • Punkty

      2

    • Postów

      2 612


  4. Maxell

    Maxell

    Moderatorzy


    • Punkty

      2

    • Postów

      46 155


Popularna zawartość

Treść z najwyższą reputacją w 14.02.2024 w Odpowiedzi

  1. Pamiętaj , nie ma tu ulubieńców ani potępieńców - wymieniamy się tylko doświadczeniem. Są wędzarnie przyjazne do wędzenia i kłopotliwe. Ot i wszystko.
    3 punkty
  2. Czas uzupełnić zapasy - Biała.
    2 punkty
  3. Starszy Syn narobił apetytu. Pierwsza fotka to Jego dzieło. Moje poniżej. Korzystałam z tego przepisu. https://mojewypieki.com/przepis/drozdzowki-pistacjowe Z braku pasty pistacjowej, ktirej nie udalo się kupic użyłam kremu orzechowego i pasty cynamonowej którą zrobiłam sama. Cynamon, cukier puder i śmietana 36%. Wyszły pyszne 😋
    2 punkty
  4. Włośnica jest chorobą powodowaną przez larwy bardzo małych pasożytów zwanych włośniami, którymi zarażać się może wiele gatunków zwierząt oraz ludzie. Z powodu małych rozmiarów larw włośni nie są one widoczne gołym okiem. Nie można więc bez specjalnego badania stwierdzić czy mięso jest czy nie jest zarażone.
    1 punkt
  5. Pewna włośnica , żeby jeje zpobiec poproś swojego zwierzaka którego masz w domu żeby nie gubił sierści 😁.
    1 punkt
  6. A jakie były dobre 😋 Halinko bardzo dziękujemy. Ty też się nie lenisz 😉 Serdecznie pozdrawiamy ☺️ Dzisiaj puszkowałem golonkę i karczek. Ostatnio zrobiłem sporo różnych puszek i chyba na razie będzie dość. Przy okazji golonki, a właściwie skór z golonek – miseczka specjału 😋
    1 punkt
  7. 550g mąki typ 500 40g cukru duża szczypta soli 12g drożdży świeżych 70g bardzo miękkiego masła 6-8 żółtek (w zależności od wielkości jaj) 250ml mleka 25ml rumu lub spirytusu. Składniki mokre dolewam do miski z suchymi składnikami. Składniki oprócz masła wyciągam z lodówki bezpośrednio przed wyrabianiem. Ciasto wyrabiam ręcznie lub mikserem z hakami. Uwaga, z tego przepisu ciasto przy wyrabianiu jest baaardzo luźne i miękkie, nie ma szans by dało się je zagniatać na blacie, a wyrabianie polega na dobrym połączeniu wszystkich składników w gładką masę, na tym etapie nie da się uformować go w kulę. Skrobką zgarniam ciasto z boków miski i wkładam na noc do lodówki. W lodówce ciasto zwykle podwaja objętość. Mocno schłodzone ciasto dzielę na kęsy po 85g, formuję kulki i kładę na natłuszczone olejem kawałki papieru do pieczenia. Uformowane pączki również smaruję olejem i przykrywam folią do wyrastania. Dzięki temu nic się nie przykleja, a olej po smażeniu pozostaje czysty, gdyż nie przypala się w nim żadna mąka. Ciasto musi być na etapie formowania zimne, wtedy bez problemu daje się je uformować. Pozostawiam do mocnego wyrośnięcia aż pączki prawie potroją objętość. Z natłuczonego oleju z łatwością przenosi się pączki na łopatkę, z której lądują w oleju. Smażę w temperaturze 175-180 stopni, około 2,5-3 minuty na stronę.
    1 punkt
  8. Generalnie kolego to uważaj bo na tym forum jest lincz na tego typu wędzarki Swego rodzaju nawet polowanie na czarownice 😅 Więc mało kto pomoże Ci w tym temacie. Jak masz jakieś pytania to wal na PW.
    -1 punktów
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.