Skocz do zawartości
Aby te święta, a także cały nadchodzący rok upływał w harmonii i zadumie, by nigdy nie zabrakło Wam ciepła drugiej osoby, a każdy dzień był pełen niezapomnianych chwil. Administracja ×
Pamiętajcie, że z naszego forum możecie korzystać bezpłatnie tylko dzięki temu, iż kilkadziesiąt osób klika w reklamy. Może już czas abyś do nich dołączył?

Ranking

Popularna zawartość

Treść z najwyższą reputacją w 25.03.2024 w Odpowiedzi

  1. Nie wnikając czy załączone tu opracowania są słuszne czy nie ale widzę, iż prezentujesz postawę typu narąbać komuś na wycieraczce dużą kupę a następnie zadzwonić i poprosić o papier by tyłek wytrzeć - słabe to Twoje wejście na forum i takie widzę prowokatorsko-prześmiewcze.
    3 punkty
  2. Kolejny świąteczny wyrób, tym razem miał być boczek A"la @Halusia , niestety nie miałem kątnicy bo pomyliłem i nabyłem pęcherze (nie powiem o czym myślałem kupując ) więc zawinąłem w folię celulozową i do siatki...😊
    2 punkty
  3. Pakuj farsz w chlodziarke i przywieś do nas, pokażemy Tobie jak zaoszczędzić na sznurku. Żebyś nie miał problemu w wyborze to podpowiem, że nasz zespół lubi rudą😉.
    1 punkt
  4. Cykl łańcucha chłodniczego powinien być zachowany od samego początku do końca. Przemysł tych wymogów przestrzega ale jak chcesz to zrobić w "warunkach domowych" ?. Kupujesz mięso w sklepie i co pakujesz go do chlodziarki którą wziąłeś z domu na czas transportu. W domu również nie masz warsztatu masarskiego gdzie zachowane są warunki chłodnicze. Według Ciebie to mamy nie robić wędlin bo nas zabiją bakterie 😅które rozwiną się przez to, że nie zachowaliśmy łańcucha chłodniczego. Trudno możesz przejść na wege ja sobie schaboszczaka nie odpuszczę będę ryzykował może bakterie będą dla mnie wyrozumiałe.
    1 punkt
  5. Dziękuję. Tak to jest klasyk, u mnie była to druga kiełbasa jaką zrobiłem, i od tego czasu powstaje jak tylko jest możliwość. A że teraz mam już własną wędzarnię, to możliwości będą 🙂 Dorzucam jeszcze fotkę wędzarni.
    1 punkt
  6. Jak to u mnie - plany sobie, życie sobie. Dopiero kilka dni temu udało mi się wykończyć wędzarnie na tyle że można w niej wędzić. W piątek przepaliłem ją na sucho, co by trochę poznać jej charakterek, no a w sobotę wrzuciłem trochę Chłopskiej Szczepana - tak co by trochę praktyki przed czwartkowym świątecznym wędzeniem nabrać. Teraz jak już wędzarnia działa, będę częściej - mam nadzieję - coś wrzucał
    1 punkt
  7. Polecam tartę z kaszanką : podsmażona cebula w kosteczkach , ogórek kiszony lub konserwowy / kwestia wyboru/ i jabłka w kosteczki kilka kaszanek . Dodatkowo doprawić do smaku ulubionymi przyprawami . /Ja wkładam kaszankę już bez jelita na kilkanaście minut do piekarnika na 40 st -tylko po to że łatwiej mieszać/ No i jest świetny farsz do wytrawnej tarty. Zapiekasz posypujesz natką lub kolendrą i eleganckie danie z kaszanki.
    1 punkt
  8. Możesz spodziewać się problemów podczas dojrzewania mianowicie chodzi o miejsca wiązania tam najczęściej powstają małe kieszonki powietrzne w tych miejscach rozwija się niepożądana pleśń pomimo tego, że wędliny zostaną zaszczepione p.nalgiovense. Osłonki białkowe dużych średnic nie obkurczają się wystarczająco podczas ubytku masy dlatego powstają kieszonki. Osłonki białkowe do wyrobów dojrzewających stosuje się do maksymalnej średnicy 40-45 mm powyżej odradzam. Przy następnym podejściu proponuję zastosuj jelita wp. występują w rozmiarze do 60 mm i są bardzo wytrzymałe a mikroflora która występuje na jelitach naturalnych sprzyja procesowi dojrzewania.
    1 punkt
  9. Co prawda niedziela się kończy ale rzutem na taśmę jeszcze się udało....Cynamonowiec ,, skradziony" od Yerby 😊
    1 punkt
  10. Witam, Najnowsza produkcja w mojej dojrzewalni. Kiełbasy typu Salami i Chorizo, jutro będę zaszczepiał pleśnią. Po Świętach do kiełbas dołączą: szynka wp z kożuszkiem, polędwica wp także z kożuszkiem oraz karkówka. Tymczasem przyprawione leżakują w próżniowym opakowaniu . Chwalę się, mój park maszynowy wzbogacił się o zacną krajalnicę, tarcza fi 250 mm Pozdrawiam.
    1 punkt
  11. W starych czasach używano żyłki wędkarskiej.
    1 punkt
  12. A ja chyba Ciebie widziałam na zlocie w Zakopanem 😆🙈
    1 punkt
  13. Witam, choć to mój pierwszy post na forum to pozwolę wtrącić się do uwagi z pewnymi materiałami na temat pakowania VAC. Można to odnieść do Waszych(niektórych) prób z taką metodą peklowania. A jeśli po przeczytaniu tego nikomu z Was lampka się nie zapali, to ja dziękuję być konsumentem takich "wyrobów". Nie chodzi tu tylko o botuilinofobie, beztlenowych bakterii o szkodliwym działaniu jest o wiele więcej. Pozdrawiam BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI PAKOWANEJ HERMETYCZNIE.pdf PTPS_1_2011_Swiderski.pdf
    -1 punktów
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.