Skocz do zawartości
Aby te święta, a także cały nadchodzący rok upływał w harmonii i zadumie, by nigdy nie zabrakło Wam ciepła drugiej osoby, a każdy dzień był pełen niezapomnianych chwil. Administracja ×
Pamiętajcie, że z naszego forum możecie korzystać bezpłatnie tylko dzięki temu, iż kilkadziesiąt osób klika w reklamy. Może już czas abyś do nich dołączył?

Ranking

Popularna zawartość

Treść z najwyższą reputacją w 03.06.2024 uwzględniając wszystkie działy

  1. Jakie masz książki technologiczne z czasów PRL? Jeśli możesz, podaj mi na PW.
    2 punkty
  2. Witam, chciałbym podzielić się z wami moją bazą receptur na ketchupy, sosy pomidorowe i inne sosy do mięs. Receptury są oryginalne, zaczerpnięte z książek technologicznych z czasów PRL. Wszystkie sosy robiłem w thermomixie ponieważ nic się nie przypala w trakcie gotowania, łatwo utrzymać stałą temperaturę no i na koniec można je zmiksować do gładkiej konsystencji. Oczywiście kto nie ma thermomixa może zrobić to w zwykłym garnku. Ja z oszczędności czasu, do swoich sosów wykorzystuję gotowy koncentrat pomidorowy bo tak jest najszybciej, ale jak najbardziej można je robić ze świeżych pomidorów. Wszystko robimy tak jak na przecier pomidorowy tylko dużo dłużej odparowujemy, tak aby powstała konsystencja keczupu. Na początek: Keczup tzw. Angielski 1 składniki.: koncentrat pomidorowy 30% - 190 g cukier - 54,5 g sól - 12,3 g ocet winny biały - 26,5 g goździki - 0,42 g cynmon - 0,42 g pieprz kajeński - 0,14 g kwiat muszkatałowy - 0,03 g czosnek świeży - 0,7 g lub cebula świeża - 12,7 g. wykonanie: Do koncentratu pomidorowego dodać wszystkie składniki, gotować ok. 10-15 min. Wyłączyć i dodać ocet i wszystko ze sobą zblendować. Przelać do słoiczków i pasteryzować ok. 20-30 min.
    1 punkt
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.