Smörgåsgurka /ogorki kanapkowe zwane salatka szwedzka
1kg ogorkow w plasterkach ok 1/2cm
1 l wody
1 dl*soli bez jodu
Wode wymieszac z sola zarac ogorki odstawic na noc w chlodnym miejscu
Zalewa
2 dl octu 12%
2 dl woda
5 dl cukier
1 lyzka gorczyca
Baldachy kopru 3-4 na sloik
Ogorki przelewamy na sitku ,(woda do wylania)
zalewe octowa zagotowuje bez kopru
. Ogorki przekladam do sloikow dodaje koper i zalewam dosc goraca zalewa ale nie gotujaca taka ca 70st C.
Zakrecam po tygodniu sa gotowe ale smak lepszy czym dluzej stoja.
Mozna dodac kawalek chrzanu papryczke chili lub kilka ziarenek pieprzu , ja najlepiej lubie w wersji tylko koper i gorczyca.
*Miara dl wiem ze nie typowa ale to nic innego jak 100ml . U nas standartowa miarka do kupienia wszedzie😀