Skocz do zawartości
Aby te święta, a także cały nadchodzący rok upływał w harmonii i zadumie, by nigdy nie zabrakło Wam ciepła drugiej osoby, a każdy dzień był pełen niezapomnianych chwil. Administracja ×
Pamiętajcie, że z naszego forum możecie korzystać bezpłatnie tylko dzięki temu, iż kilkadziesiąt osób klika w reklamy. Może już czas abyś do nich dołączył?

Ranking

  1. Radek.

    Radek.

    **VIP-Organizator**


    • Punkty

      3

    • Postów

      3 380


  2. szrekPL

    szrekPL

    **VIP Junior**


    • Punkty

      3

    • Postów

      2 614


  3. Muski

    Muski

    **VIP**


    • Punkty

      2

    • Postów

      12 158


  4. Maxell

    Maxell

    Moderatorzy


    • Punkty

      1

    • Postów

      46 155


Popularna zawartość

Treść z najwyższą reputacją w 08.10.2024 w Odpowiedzi

  1. Zachęcony wyrobami golonkowymi w łykend sprasowałem i ja.Peklowanie na sucho 20g/kg 48h, przyprawy: czosnek, pieprz, listek, generalnie co kto lubi. wyjęte z lodówki postało na blacie i do gara, temp. wody 80°C jakieś 3,5h. Efekt wizualny i smakowy zadowalający ale...Nie jest tak miękkie jak oczekiwałem, trzeba gryźć skórę (łatwo się poddaje ale jednak)szczególnie od strony sprężyny (nie była zalana wodą), nie mierzyłem temp w środku, pojemniczki 0,9kg zalane ponad linię ,,mięsa". Pytanie: Czy wydłużyć czas gotowania? Czy wbić następnym razem sondę i trzymać do konkretnej temp. jeśli tak to czy 72 wystarczy?Czy zalać w całości razem ze sprężynom?
    2 punkty
  2. Wystartowałem dzisiaj przed 4. W wędzarni Rolady Lazdijajskie, czyli golonki faszerowane. Wędzenie / parzenie, zajmie około 15 godzin. Potem na noc pod prasę i rano jemy Robota nieskomplikowana, ale czasochłonna. Wszystko co dobre, swego wymaga To będzie pracowity dzień, bo jeszcze jedziemy po kapustę do kiszenia.
    2 punkty
  3. Polędwica z dzika według Bogumiła Ładny kawałek schabu z dzika peklujemy na sucho. Nastrzykujemy solanką 10%, a następnie nacieramy peklosolą o dawce 24g/kg. Następnie obsypujemy pieprzem grubo mielonym, rozmarynem, zmielonym jałowcem i odrobiną cukru. Zamykamy w worku próżniowo i chowamy do chłodziarki na 7/8 dni. Po tym czasie wyjmujemy mięso i osuszamy delikatnie ręcznikiem papierowym. Odwieszamy na kilka godzin w temperaturze pokojowej. Teraz osuszamy w wędzarni w temp. około 40 stopni, do momentu całkowitego osuszenia powierzchni polędwicy. Wędzimy zimnym dymem, o temperaturze około 25 stopni, przez trzy dni po 6 h. Odwieszamy w chłodne miejsce i gotowe. Smacznego Bogumił Sztuczka
    1 punkt
  4. Parzyłem w vacum w 58 st -36h - i były akuratne
    1 punkt
  5. Mi zdarza się dłużej 7-9h.
    1 punkt
  6. Całą przyjemność wędzenia mam sobie zabrać. Nigdy w życiu Mam takiego co woła z daleka i to wystarcza.
    1 punkt
  7. Wracając do tematu, kupiłem (zamówiłem bez talerzyka), użytkuję, zanurzam a także zostawiam w garze pod przykrywką więc i ma kontakt z parą. Zupełnie nic się nie dzieje, działa nadal bez zarzutu.
    1 punkt
  8. ja stworzyłem coś takiego, podgląd w telefonie z dowolnego miejsca na świecie, alarmy, 2 sondy do komory wędzarniczej, 1 ostra do wbicia w mięso. Sondy odczepiane, u mnie zostają w wędzarce, reszta elektroniki wędruje do garażu. Ja mam wędzarkę w zasięgu wifi ale dla kuzyna zrobiłem to samo tylko bez wifi przy wędzarce, komunikacja jest radiowa i również podgląd w telefonie z dowolnego miejsca na świecie. Zasilanie 5v z powerbanka 3 wędzenia wykonane i sprawuje sie super.
    1 punkt
  9. Bardzo ładna goloneczka Spróbuj wydłużyć czas parzenia do 6 godzin i zwiększ temp. do 82/85 stopni C. Takie kilogramowe, parzę nawet około 6,5h.
    1 punkt
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.