Dawno nie było to się pochwalę... 😎
Ponieważ paprykarz to już za mało pomyślałem coby pokombinować trochę z pikantną sałatką z makreli... Od dawna za mną chodziła a i Marta mnie trochę zdopingowała... znaczy lekko przymusiła 😎
Chyba wyszło zjadliwie bo pierwsza partia znikła w momencie a drugą ledwo zdążyłem sfotografować... i już się kończy 😁
Sałatka pikantna z makreli:
· 2 spore wędzone makrele
· ok. 750g filetów z białej ryby
· ok. 200g wędzonego łososia (ścinki)
· 2 opakowania gotowej włoszczyzny (Lidl)
· 500 g cebuli
· 3 słoiczki koncentratu pomidorowego
· Sól
· Cukier
· Słodka papryka w proszku
· Czosnek suszony
· Jalapeno czerwone (słoiczek Lidl)
Wykonanie:
Cebulę pokrojoną w piórka podsmażamy na oleju, lekko podduszamy, następnie dodajemy włoszczyznę i dusimy do miękkości z dodatkiem soli (dla tych co nie boją się hejtu z Vegetą 😎 ). Jeżeli potrzeba dodajemy trochę wody lub bulionu.
W międzyczasie jak warzywa się podduszają obieramy makrelę i razem z resztą ryb mielimy w maszynce (sitko 3 do max 5 mm).
Po podduszeniu wszystkie warzywa plus jakieś 1/3 słoiczka Jalapeno mielimy na grubym sitku (ja na 10 mm), potem znów do gara i dodajemy przecier pomidorowy, paprykę, czosnek i kilka łyżeczek cukru.
Po zagotowaniu dodajemy zmieloną rybę i dokładnie mieszamy. Dosmaczamy wg własnego smaku solą i jeżeli jest za mało to i cukrem.
Pakujemy gorące w słoiczki.
Pasteryzacja 30 minut w szybkowarze.
Po ostygnięciu super... po dwóch dniach bo tyle najdłużej postało - rewelacja.