Skocz do zawartości

Ranking

  1. BazylWidzew

    BazylWidzew

    Użytkownicy


    • Punkty

      5

    • Postów

      3 872


  2. szrekPL

    szrekPL

    **VIP Junior**


    • Punkty

      3

    • Postów

      2 409


  3. Muski

    Muski

    **VIP**


    • Punkty

      2

    • Postów

      12 078


  4. Grzewlod

    Grzewlod

    ***SUPER VIP***


    • Punkty

      2

    • Postów

      4 013


Popularna zawartość

Treść z najwyższą reputacją w 02.10.2025 w Odpowiedzi

  1. (Yerba )Taaa... Dostaniesz, ale po cichu na ucho . Szczepan nie po to pracuje , żeby konkurencja miała gotowy przepis 😄
    2 punkty
  2. Jogurt robię tak. Podgrzewam mleko do temp 85*C (można pominąć w przypadku mleka UHT) Studzę mleko do 43*C, wlewam jogurt kupny (lub jak wcześniej robiłem to szklankę tego co miałem), dokładnie mieszam, rozlewam do słoików i wkładam do piekarnika. Ustawiam temp na 43*C (nie można przekroczyć temp 55*C bo się zabije bakterie jogurtowe) i trzymam w takiej temp 10 h. Po tym czasie na kilka godzin do lodówki i można jeść
    2 punkty
  3. A dziś z racji zakupu parówek ( takich jak w Napoleonowie ) zostałem obdarowany wyrobami pierwszej klasy szyneczką z tłuszczykiem . Co prawda Szczepan twierdzi ,że to dopiero pierwsze próby nad nowym wyrobem , ale chciałbym , żeby moje pierwsze wyroby były tej klasy . Wykonane w dwóch wersjach mniej i bardziej słone , parzone i podpiekane . Wstawiam zdjęcie , ale ono nie do końca odzwierciedla jakość produktu.
    2 punkty
  4. Nie samym wędzeniem człowiek żyje 😉.
    1 punkt
  5. Zła rada, po drodze muszę minąć 2 piekarnie i Lidla i dopiero kropeczki 😂
    1 punkt
  6. Prosta sprawa, wkładasz klapki siadasz na rower i jedziesz do najbliższej biedry....(wybacz musiałem)
    1 punkt
  7. Nie ukrywam, że nad tą szynką pracuję już od dłuższego czasu. W 90% jestem zadowolony, ale czekają mnie jeszcze drobne poprawki dotyczące słoności. Smak dopracowałem perfekcyjnie, a kruchość również mnie satysfakcjonuje. Szynki robię w trzech wersjach: wędzona-parzona, pieczona w wędzarni oraz wędzona na zimno. Ta ostatnia będzie gotowa dopiero jutro — 03.10.2025 — wtedy ją ocenię i zrobię zdjęcia. A co do pytania Grzegorza: oczywiście, że szynki są masowane dzień przed wędzeniem. Yerba1, przepraszam, że w Twoim temacie trochę „zaśmiecam” wpisami o moich szynkach.
    1 punkt
  8. O ja cię . Na tą rurkę to chyba z paru baranów jelita wejdą.
    1 punkt
  9. A tu masz filmik jak się zakłada na lejek...
    1 punkt
  10. Jeśli masz lejek do kabanosów to możesz spróbować z mniejszym kalibrem... https://sklep.jelux.pl/jelita-baranie/2092-jelita-baranie-1820-15m-na-pasku.html
    1 punkt
  11. Mleko UHT co mam dla Mrozki termin się skończył 27.07, jak jej otworzę to pod koniec litra nie chce już pić bo się kwaśne robi. Coś trzeba z tym zrobić bo mam jeszcze 9 l tego mleka. To wymyśliłem że ser zrobię, wszędzie w internecie piszą że nie da się zrobić sera z mleka UHT Co się nie da, Bazyl zrobił Na próbę gdyby nie wyszło zrobiłem z 0,5 l, wyszło 80 g
    1 punkt
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.