Skocz do zawartości

Ranking

  1. Dawidk1

    Dawidk1

    Użytkownicy


    • Punkty

      9

    • Postów

      55


  2. Grzewlod

    Grzewlod

    ***SUPER VIP***


    • Punkty

      4

    • Postów

      4 013


  3. szrekPL

    szrekPL

    **VIP Junior**


    • Punkty

      4

    • Postów

      2 409


  4. Bagno

    Bagno

    Technolog Wędzarniczej Braci


    • Punkty

      2

    • Postów

      6 474


Popularna zawartość

Treść z najwyższą reputacją w 08.10.2025 w Odpowiedzi

  1. Szynkowa też rewelacja przekrój mega. Wygląda apetycznie.
    4 punkty
  2. Główna przyczyna to długie gotowanie surowca tłuszczowego. Powinien być blanszowany lub surowy. Wysoka temperatura obróbki termicznej.
    2 punkty
  3. Koloruj do momentu aż uznasz że już... jeśli zajęło to 3 godz bo uznałeś że blade to nic się nie stało, czasy podawane w przepisach traktuj jako poglądowe bo każdy ma inna wędzarke inny pomysł na kolor itd...Co do temperatury, jeśli nie są upieczone zbyt mocno i smakują to chyba też nie jest to jakaś awaria... Myślę że nikt nie przyjdzie i nie zabierze kabanosów bo miały 75 zamiast 68 ale na wszelki wypadek po podsuszeniu nie trzymaj zbyt długo, zawsze można zrobić nowe.
    2 punkty
  4. Jest tak jak pisałem powyżej trzeba uwierzyć w Siebie👍, jak widzisz są tego ładne efekty w postaci smacznych wyrobów. Każdym następnym razem będzie już tylko lepiej. Powiem Tobie, że większość z nas jak nie wszyscy stosują ściski do nadziewarek handowatych i nie tylko. Ponadto na przyszłość warto sobie dorobić klin do nadziewarki, który wkładasz pomiędzy dno garnka a podstawę. Nacisk tłoka na garnek, który powstaje podczas nadziewania wtedy nie urwie wieszaków. Dojdziesz do wprawy tylko trzeba praktykować. Ponadto, żeby jelita się nie rywały podczas nadziewania (ciężko schodzą z lejka przycinając się) smaruj lejek olejem. Ponadto jelita muszą być dobrze namoczone. Ja moczę jelita zawsze dzień wcześniej wkładając tubki do wody na noc przed dniem nadziewania. Pochwal się wstaw fotkę.
    2 punkty
  5. W krajach europejskich (nie tylko), są tacy co się "ustawiają" na socjal. tak jak ten Pan z filmu Piotra. Wykształcenie - 3-4 klasy, tyle wystarczy. Socjal dostają od końca wojny. To jemu też się należy. Ręce opadają. Kiedyś czytałam o stawce na utrzymanie więźnia, a dziecka w Domu Dziecka. Różnica była gigantyczna. Kwotowo nie pamiętam ile to było dokładnie, ale ciśnienie mi skoczyło. Więzień ma mieć odpowiedni metraż, pokój schadzek, siłownie, itd. Teraz mają jeszcze dostać sale komputerowe. To się nazywa kara za grzechy. Te fundusze na więźnia powinny być na te dzieci w Domu Dziecka. Dzieci generalnie znalazły się w takiej instytucji z winy dorosłych. 100% sierot jest naprawdę bardzo mało. To dorośli zawinili, a dzieci za to obrywają.
    1 punkt
  6. Takie podwórka są klasyką. Przyznam, że ten król życia jest niezły walczy o swoje czyli nasze podatników🥲. Jeśli się jest zdrowym na tyle żeby pracować to do roboty a nie ręce wyciągać i tylko daj. Państwo powinno coś z tym zrobić żeby darmozjadów zagnać do pracy a pomagać naprawdę potrzebującym ludziom.
    1 punkt
  7. SzrekPl jeśli masz zarejestrowaną poza rolniczą działalność gospodarczą to nawet jak płacisz KRUS z uporem , to tych składek za ten okres nie zaliczą Ci do stażu rolniczego ubezpieczenia. Ponadto jeśli masz NIP VAT i REGON to prędzej niż się spodziewasz zapuka do Ciebie ZUS pismem oraz US. Oprócz sankcji zaraz naliczą składki+odsetki, a jak zatrudnisz ludzi musisz ich ubezpieczyć , a więc tam także w programie zapytają o status pracodawcy. Ten sposób już nie działa , Dawno temu tak było kupiłeś 1 ,01 ha ziemi i mogłeś się zarejestrować w KRUS , wykonywać drobne roboty, ale na szerszą skalę takie rozwiązanie jest nie do utrzymania. Temat rzeka, państwo jest b.sprawne wobec ubezpieczonego i prowadzącego działalność , te zobowiązania nigdy się nie przedawniają , wystarczy jedno pismo z ZUS a bieg przedawnienia został przerwany, etc i etc .
    1 punkt
  8. Jeśli koleś prowadzący działalność gosp. udaje rolnika żeby płacić KRUS to też nie do końca jest to uczciwe.. 😉
    1 punkt
  9. Wiek nie ważny będziesz pracować do śmierci masz być płatnikiem ZUSu a nie stypendystą😁.
    1 punkt
  10. Bardzo ładne wyroby tak trzymaj
    1 punkt
  11. Panie pikne to wyszło👍
    1 punkt
  12. Jest chyba się udało. Jestem mega szczęśliwy. Pierwszy raz szynkowa Jacekw21 i Kabanosy Halusi. Osadzanie Kabanosy 2 godziny szynkowa około 4 godz. Wędzone 3 godziny. Kabanosy podpiekane,a szynkowa parzona. Bardzo się bałem nadziewania kabanosów, ale nadziewarka Yato dała radę, pomogły ściski stolarskie i mama. Sam nie dałbym rady nadziać. Jelita były na pasku. Kabanosy smak rewelacja. Szynkowa czeka go jutra na spróbowanie. I Kabanosy pewnie mogły być ładniej nadziane 😀
    1 punkt
  13. Kiełbasa wieprzowa z drobiem Podpiekana Parzona SUROWIEC I ROZDRABNIANIE Rozdrabnianie maszynka nr.8- szynka 1 kl.4,5 kg /krojona w kostkę 1,5-2 cm- boczek 4 kg / 10 mm- podgardle 1,5 kg 10 mm- mięso z uda kurczaka 3 kg szarpak PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE - peklosól 18-19 g/kg- pieprz czarny grubo mielony 2 g/kg- pieprz cytrynowy 1 g/kg- majeranek 1 g/kg- czosnek zgnieciony przez praskę 5 g/kg- gorczyca 5 g/kg- woda 500 ml podczas dodawania przypraw- jelita wieprzowe WYKONANIE: Kupiony surowiec tniemy w dużą kostkę 4 cm,tylko szynkę tniemy docelowo w kostkę 1,5-2 cm. Cały surowiec peklujemy czas peklowania 2 dni. Po tym czasie rozdrabniamy surowiec i łączymy ze sobą, dodajemy wszystkie przyprawy, wodę i bardzo dokładnie mieszamy .Mięso musi się kleić. Napełniamy jelita dość ciasno. Teraz wieszamy na kije w celu osadzenia czas 2 godz. temp. pokojowa. Po osadzaniu kiełbasę pakujemy do wędzarni i osuszamy w 40 st. na żarze przy dużym ruchu powietrza, czas około 1 godz. kiełbasa w dotyku musi być suchutka. Wędzimy do koloru jaki nas zadowala czas u mnie około 3 godzin. Temp.wędzenia 50-60 st. Wędziłem olchą, jabłonią ,śliwą. Gdy kolorek kiełbaski będzie gotowy można kiełbaskę podpiec w wędzarni lub parzyć w wodzie jedno i drugie robimy do 72 st w środku kiełbaski. Woda temp.75-80 st. Parzoną kiełbaskę po osiągnięciu 72 stopni zanurzamy w zimnej wodzie na 5 min. podpiekaną wieszamy do ostygnięcia, następnie takie kiełbaski chowamy do lodówki .
    1 punkt
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.