Pamiętajcie, że z naszego forum możecie korzystać bezpłatnie tylko dzięki temu, iż kilkadziesiąt osób klika w reklamy. Może już czas abyś do nich dołączył?
Ranking
Popularna zawartość
Treść z najwyższą reputacją w 19.12.2025 w Odpowiedzi
-
Brawo dla Karola....najważniejsze że spełnia swoje marzenia.4 punkty
-
3 punkty
-
3 punkty
-
Dobre , bo na płasko to u mnie leży jajko wyłącznie na patelni 🤣. Obecnie wagi kuchenne są tak tanie, że nie trzeba sięgać do czasów gdzie nie było takich wag i radzono sobie na różne sposoby.3 punkty
-
Gwarantuje że nawet w próżni się nie zapekluje, min. 7 dni na i to najlepiej w próżni.2 punkty
-
2 punkty
-
Co jak co ale kabanosy Karalowi wyszły cudnie👏. Krzysztof masowniac widoczna na fotce leżąca na stole obok Karola trzymającego szynkę w jakich pracach przy szynce jest przydatna😉.2 punkty
-
2 punkty
-
Próbowałem nie raz i wracam do mokrego bo szybciej a na sucho to najbardziej boczki lubię z sporą ilością przypraw i na koniec boczek podpiekam1 punkt
-
Witajcie Smoki Zrobiłem kiełbaskę śniadaniową wg przepisu ukraińskiego grill mena Wasza Kuchnia,wykonana została na tzw.leniucha....czyli zakupione mięso z łopatki,zmielone w sklepie w ilości 3 kg,z 1 kg farszu powstały mielone a z połowy tzw.meetwust czyli metka surowa nie wędzona. Kiełbaski zostały nadziane do osłonek na parówki cienkie z racji wygody ,gdyż kiełbaski były tylko parzone,a jutro będą mrożone na inne dni. Skład farszu wydaje się być kontrowersyjny i doprawiony dobrze. Przyprawy na 1 kg mięsa: # czosnek blendowany z NPS 50 gram ja dałem 60 gram już nie odejmowalem z wagi # pieprz czarny mielony 6 gram # kolendra mielona 7 gram # NPS peklosól 20 gram # cukier/glukoza 2 gramy Kiełbaski gotowe z degustacji i przekroju. A tutaj autoklaw mały 53 puszki gazowy i duży 200 puszek/300g wersja elektryczna polerowana premium limited edition. Z okazji zbliżających się świąt Bożego Narodzenia życzę Wam udanych wyrobów,zdrowia,wszelkiego Błogosławieństwa Bożego,aby moneta się zawsze kulała do Was,spokojnych świąt w gronie rodzinnym życzy Marek z Bielska. Karramba caracho & whisky 3-majcie się zdrowo1 punkt
-
Zalewałem wodą z kranu i zimną i gorącą i nie ma różnicy. Przed nie moczę tylko myję w zimnej i wkładam do słoików.Nie nakłuwam , ale jak nie zapomnę to dodaję cukier a jak mam niepamnięć to nie a i tak się trzymają.Mam twarde , dobre z 2022 r.Moim zdaniem w głównej mierze trwałość zależy od ogórków.Małe gniazda nasienne to podstawa.1 punkt
-
Nie stosowałem żadnego z nich niestety nie pomogę. Mam niedaleko hodowlę strusi jak będę przejazdem to wstąpię i zapytam czy sprzedają jajka. Co myślisz sprawdzi się?1 punkt
-
Zamierzam uwędzić szynkę 10 kg ...pomożesz?. Czy 20g/kg wystarczy i zapekluje się przez 48 godzin? Jestem początkująca, chętnie skorzystam z pomocy...widzę że masz duże doświadczenie.1 punkt
-
To zaskoczę Ciebie. Czy wiesz, że nie koniecznie jajko od kury jest najlepsze do takiego peklowania? Ja osobiście nie mam dostępu do jajek z gęsi ale są osoby co innych nie stosują. Ponoć jajko z gęsi ma najlepszą powtarzalność w słoności.1 punkt
-
Pewnie dostanę 'złotą łopatę' ale i tak się odniosę... Sporo osób o których wiem, że zęby zjedli na produkcji wędlin się tu udzielało a nikt nie zwrócił uwagi na peklosól, a właściwie na jej niemal homeopatyczną ilość. Autor jak widać nie do końca wie/rozumie co to jest. Dodatek (i to dość precyzyjnie określony) 1 do 1.5 łyżeczki peklosoli na pół szklanki soli, świadczy o tym że, autor traktuje peklosól jak gdyby to był czysty konserwant, a nie sól z półprocentowym dodatkiem konserwantu (nitrytu). Co tak maleńki dodatek peklosoli ma wnieść do procesu? Bo idę o zakład że, wspomniana łyżeczka peklosoli na 1 czy 1.5 kilograma mięsa nie wystarczy nawet do wybarwienia, nie mówiąc już o zabezpieczeniu bakteriologicznym...1 punkt
-
Mi do tej pory nie znudziło się peklowanie na jajko i nie chcę słyszeć o peklowaniu na sucho. Nie uważasz, że 48h nie jest za krótki czasem peklowania ? Czy boczek jest wędliną rozdrobnioną?1 punkt
-
Jeszcze nie wiemy, czy w przyszłym roku odbędzie się tam spotkanie. Nawet w kalendarzu WB na rok 2026 jest to zaznaczone. Ceny pokoików podane nam w ostatniej chwili, powstrzymały nasze zapędy organizacyjne w przyszłym roku. Mamy kilka ciekawych miejscówek. Na pewno coś wybierzemy.1 punkt
-
1 punkt
-
Boczek wędzony Bogumiła Składniki: 1. Ładny kawałek boczku bez skóry i żeber. Przyprawy: 1. Peklosól – 21 g/kg 2. Cukier – 2 g/kg 3. Pieprz grubo mielony – według uznania 4. Czosnek – według uznania 5. Gorczyca ziarno - według uznania 6. Majeranek - według uznania 7. Czosnek niedźwiedzi - według uznania 8. Tymianek - według uznania 9. Inne przyprawy - według uznania. Sposób wykonania: Nacieramy boczek dawką 21 g peklosoli i 2g cukru na 1 kg. Następnie przyprawy i zamykam w próżnię. Wkładamy do lodówki na 5/6 dni. Po tym czasie wyciągamy boczek i wycieramy ręcznikiem papierowym. Wieszamy na około 2-3 godziny. Teraz czas na wygrzanie wędzarni. Po wygrzaniu wędzarni, osuszamy boczki w temperaturze około 45 stopni do momentu, aż będzie suchy. Następnie wędzimy w temperaturze 50/55 stopni do koloru, co trwa ok. około 3 h. Po wędzeniu parzymy w wodzie o temperaturze 80/85 stopni, aż do uzyskania 72 stopni w środku wyrobu. Po parzeniu studzimy kilka minut w zimnej wodzie i odwieszamy do całkowitego wystygnięcia. Smacznego Bogumił Sztuczka1 punkt
