Skocz do zawartości

Spontano

Użytkownicy
  • Postów

    8
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    De

Osiągnięcia Spontano

Rekrut

Rekrut (2/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą
  • Pierwsza rozmowa

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Wszystko ok ale z tymi polędwiczkami mam problem. Jednak polędwiczki będę wędził w innym terminie. Jeśli przy temp. około 35stopniach jak zwykle do koloru to podejrzewam ze około 3 godz. będą musiały wisieć To co polecacie z nimi zrobić najlepiej na mokro czy sucho? Mokro: 1,5 kg, 7dni ,75g peklo w 0,6l/wody, nastrzyk 90ml. Sucho: 20g/kg ile dni? 1.Pytanie: Jak zrobić nastrzyk do peklowania na sucho i ile mam go użyć ??? jeżeli j.w. to na 90ml.wody potrzebuje 8g/peklo i wyjdzie 8,16% 2.Czy jest jakaś tabela jak długo peklować na sucho bo ta wartość 20g/kg jest u większości stała. 3.Czyli polędwiczek się nie parzy a czy je się podpieka do temp. wewnątrz ???
  2. Witam Brać Mam boczek, schab, polędwiczki i po jednym z nich będzie peklowanie na sucho w celu porównania. Chciałbym wypróbować peklowanie na sucho ale tak abym zmieścił się w czasie 7 dni z peklowaniem na mokro. 1.Peklowanie na sucho próżniowo 17g.peklo/ kg czy to dobra proporcja dla wszystkich mięs : -czy robimy tez nastrzyk? -czy polędwiczki jakoś inaczej traktujemy ze względu ze są takie cieńsze na sucho i mokro? -czy polędwiczki tez musza mieć nastrzyk (mokro-sucho) -czy przed suszeniem obmywamy z nadmiaru soli?
  3. Czekam na przesyłkę ze strzykawka do peklo...mieso jeszcze zamrożone..jutro start
  4. Witaj. Witam ponownie.. Dzieki za odp.Jednak 10 dni peklowania. Kolejne pytania do was : 1.Boczek : czy ze skora peklowac-wedzic ? 2.Boczek:Jaka temp. parzenia czy lepiej w piekarniku.Jak to wplywa na smak? 3.Mozna zwiekszyc ilosci wody do peklowania o tym samym stężeniu? 4.Mieso ma być luźno ułożone od siebie w czasie peklowania od siebie?
  5. Witam Bractwo Przez te mrozy dopiero w najblizszych dniach biore sie za wedzenie.Czy wszystko w miare dobrze zrozumialem? Zaczynam od beczki z dolnym paleniskiem. Mam lacznie 4 kg miesa (boczku i schabu)Peklowanie 5dni...224g w 1,6 l...60 ml. nastrzyku.Podobno za slone i zmniejszyc o 30%. W czasie peklowania(temp.4-8) przekladac i pilnowac czy nie metnieje itp. Po 5 dniach suszenie w tem. pokojowej 21 stopni np. okolo 3godz. i do wedzarni do dalszego suszenia w tem.40stopni okolo 2 godz. Wedzenie do 60 stopni. 1.Czy 60ml nastrzyku musze wykorzystac do calego miesa od razu pierwszego dnia ? 2. Sznurkowac boczu nie trzeba czy schabu tez? 3.Chcialbm dodać przypraw(tradycyjnie) i wiem co i jak ale jaka proporcje liscia laurowego,ziela angielskiego(czy cos jeszcze z przypraw?) 4.Jaki czas wedzenia (przyblizony)...wiem ze nie ma dokladnej odp.i najlepiej do uzyskania koloru... 5.Woda do parzenia o temp. 80-85 C.Boczek i schab do 72 º - 74 º C w środku.
  6. Witam Wędzarniczą Brać Pierwszy post raczkującego w tym temacie. Nie mam dostępu do peklosoli i już na początku schody. Użyć tego wiem ze mogę ale czy nie sprawi to kłopotu z przeliczaniem oraz czy to jest mniej czy więcej bezpieczne od peklo?
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.