Skocz do zawartości

Donkihot

Użytkownicy
  • Postów

    142
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

O Donkihot

  • Urodziny 18.04.1975

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Dąbrówka

Ostatnie wizyty

352 wyświetleń profilu

Osiągnięcia Donkihot

Entuzjasta

Entuzjasta (6/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. ładnie mi małe, toż to trzeba sztabu luda żeby taką ilość wchłonąć Kucze wszystko wygląda przepysznie, ale najbardziej podobają mi się pierwsze trzy kiełbaski (licząc od lewej) leżące na desce. Możesz opisać co to i jakieś wskazówki (przepisy) jak je zrobić?
  2. Ależ się kolega rozkręcił, Wędzonki wyglądają świetnie i pewnie tak samo smakują. Gratuluję i chylę czoła.
  3. Donkihot

    Wariacje bila72

    Przerwa śniadaniowa u mnie w pracy, żuję jakąś kanapkę i oglądam fotki tych smakołyków. Jesteście bezlitośni
  4. Donkihot

    Miki dymi

    quadro555 i Muski dziękuję za podpowiedzi. Kusi mnie ta gorczyca
  5. Donkihot

    Miki dymi

    Wygląda smakowicie, zaintrygowało mnie dodanie gorczycy ( dla was to pewnie żadna nowość, ale ja nie jadłem jeszcze tak przyprawionej) Dzięki że dałeś przepis, przy następnej kiełbasce spróbuję go odtworzyć.
  6. Oczywiście
  7. Moja pierwsza kiełbasa, przepis zaczerpnięty z forum ( /topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/)lekko zmodyfikowany. Jedyne odstępstwa to: boczek i tłuste mielone na sitku nr.4 i pieczona w wędzarni. Wyszła bardzo dobra.
  8. Mam i ja Z dwoma małymi odstępstwami od oryginalnego przepisu, mam nadzieję że Autor się nie pogniewa? Moja wersja jest dopiekana w wędzarni i mięsko było mielone na 2 sitkach, mięśnie na 10mm. a boczek i tłuste z karkówki na drobniejszym, reszta bez zmian. Kiełbaska wyszła całkiem dobra.
  9. właśnie kroję i porcjuję "boczek na soli" do mrożenia a tak wyglądało wędzenie:
  10. Madej, toż to poezja dla oczu. Jetem ciekaw co na to podniebienie? Gratulacje
  11. Może i tak będzie bezpieczniej, dzięki. A jak mogę prosić o wskazanie linku na jakąś łatwą do zrobienia (bez nastu rodzajów mięsa i jakiś akcji ekfilibrystycznych) kiełbaskę dla początkującego?
  12. Mięsko sobie obsycha wspomagane wiatrakiem: Te duże boczki na górnym kiju to eksperyment, leżały w solance (bez peklo.) Chcę je uwędzić, pokroić w plastry, poporcjować i zamrozić. Uwielbiam podsmażany boczek z jajkiem sadzonym (na śniadanie) a jak doczytałem na forum peklowanego nie powinno się poddawać obróbce w wysokich temperaturach. Na dolnym kiju wiszą: dwa małe boczki (z peklo.) do parzenia, szyneczka, dwie polędwiczki (przysmak moich synów) i pierwsza próba zrobienia czegoś w stylu "baleron" i tu się pochwalę że jest sznurowany. Jest to nie tylko pierwszy baleron jaki będę wędził, ale też pierwsze sznurowanie. Chyba wyszło mi całkiem nieźle
  13. No to teraz mam mętlik w głowie Przymierzam się do zrobienia pierwszej kiełbasy (pewnie będę robił w Boże Ciało) i chciałem zrobić właśnie na podstawie filmiku Adama, bo leniwy jestem, a przepis wydał mi się ciekawy i mało pracochłonny. A tu widzę że koledzy mocno sceptycznie (delikatnie pisząc) wypowiadają się o tym przepisie.
  14. Donkihot

    Miki dymi

    Piękne wędzonki, ja dziś będę wędził boczki + baleron + kilka polędwiczek. Dziś robię eksperyment i część boczków była w solance (bez peklo.) Po wędzeniu chcę je pokroić w plasterki i poporcjowane zamrozić. Bardzo lubię boczek podsmażany i jajeczko sadzone.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.