Skocz do zawartości

Rafal78

Użytkownicy
  • Postów

    112
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

O Rafal78

  • Urodziny 07.08.1978

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Żywiec
  • Zainteresowania
    Najważniejsza rodzina.
    Hobbystycznie:wszelkie prace techniczne, muzyka włącznie z grą na instrumentach, zdrowe i swojskie jedzenie.

Ostatnie wizyty

1 164 wyświetleń profilu

Osiągnięcia Rafal78

Entuzjasta

Entuzjasta (6/14)

  • Przyjazny Unikat
  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą

Najnowsze odznaki

2

Reputacja

  1. Ja proponuję budowę wędzarni drewnianej. Do tego dymogenerator Thermowibd... Wędzenie to bajka ...
  2. Rafal78

    Peklowanie na sucho

    Ok, dzięki
  3. Rafal78

    Peklowanie na sucho

    Witam, w sobotę zapeklowałem na sucho mięso na kiełbasę cienką ala chłopska. Troszkę się jednak w moim grafiku poprzestawiało i najkorzystniej byłoby mi wędzić w sobotę. Zazwyczaj peklowałem 48 godzin. Czy bezpieczne dla mięsa będzie jak pozostawię to do piątku wieczora, nabiję jelita i rano uwędzę w sobotę.
  4. Ja jednak zaczekał bym do wyjaśnień @Miki (sytuacja osobista). Niezaprzeczalnie kolega technicznie wniósł coś do niniejszego forum (oczywiście mówię wyłącznie o aspekcie technicznym). Ja nie przejąłem jego rozwiązań, ale były one pozytywnie oceniane przez wielu forumowiczów. Poczekajmy przed "skazywaniem" kokokolwiek, domniemanie niewinności jest podstswą państwa prawa, tylko niezawisły sąd orzeka o winie i skazuje... Jak na razie nie piszecie, że takie prawomocne orzeczenie zapadło. Każdy, kto czuje się pokrzywdzonym winien złożyć stosowne zawiadomienie organom ścigania, podejrzenie popełnienia przestępstwa nie przesądza jednak o winie domniemanego sprawcy...
  5. Rafal78

    Śledzie wg Rafała

    Dlatego ja zawsze podczas moczenia co jakiś czas odcinam kawałek i sprawdzam słoność, jeżeli uznaję, że ok, przerywam moczenie...
  6. Dziękuję bardzo
  7. Część cienkiej kiełbaski i kiełbaski krakowskiej podsuszyłem...
  8. Wynik mojego czwartkowego wędzenia :-)
  9. Jak to bywa w okresie przedświątecznym już w minioną sobotę przygotowałem kiełbaskę krakowską, oczywiście wg Kostka z małymi modyfikacjami :-); także cienką kiełbaskę - do dzisiaj podsuszają się na stryszku. Dzisiaj przygotowanie wcześniej zapeklowanych wędzonek i udek z kurczaka do jutrzejszego wędzenia. Efekty mojej pracy zmieszczę na forum :-). Jeszcze wczoraj przygotowałem śledziki: po Kaszubsku wg Henia, moje w zalewie słodko-kwaśnej, a także na życzenie żony śledziki z cebulą w oleju.
  10. Rafal78

    Śledzie wg Rafała

    Wywołany do odpowiedzi uzupełniam #1. Śledzie po moczeniu kroję w kawałeczki zależy jaki płat, ok. 4cm wg upodobania - można całe . Zalewa : do garnka woda, wrzucam pokrojoną marchew, cukier i przyprawy. Doprowadzam do wrzenia, zmniejszam do min. palnik i tak ok 5 min. Ściągam z palnika wrzucam pokrojoną w pióra cebulę i wlewam ocet, mieszam. Po wystudzeniu do słoika naprzemiennie trochę warzyw, warstwa śledzi itd. W trakcie uzupełniania sukcesywnie zalewam, mniej problemów z pęcherzykami powietrza. Zakręcam i do lodówki na kilka dni aż się wszystko przegryzie.
  11. Z racji że lubię mięso z uda kurczaka, które do tej pory wykorzystywałem do robienia słoikówek, postanowiłem wykorzystać go do produkcji kiełbasy. Mięso z uda kurczaka bez skóry kości, sklasyfikowałem na elementy pierwszego gatunku pokrojone na kawałeczki, a pozostałe przeznaczone do zmielenia. Do peklowania użyłem 18 g peklosoli na kilogram, moje ulubione przyprawy to jest pieprz ziołowy, cubrzyca zielona, kminek i kolendra. Kiełbaskę wędziłem oko 3 i pół godziny, a następnie podpiekałem do osiągnięcia wewnątrz odpowiedniej temperatury. Planuję podsuszyć kiełbaskę przez kilka dni na stryszku.
  12. Rafal78

    Śledzie wg Rafała

    W mojej ocenie do tej zalewy jak damy 3łyżki cukru też będzie ok. Taki uniwersalny przepis nam się zrobił ...
  13. Rafal78

    Śledzie wg Rafała

    Dzisiaj z przygotowanych śledzi pozostało niewiele, dlatego delektuję się pozostałością. Z pewnością wykonam je kolejny raz. Przygotowuję także śledzie z cebulą w zalewie olejowej dla mojej żony, wykonywałem również śledzie po kaszubsku według przepisu z naszego forum, jednak te nie mają równych – oczywiście jak dla mnie
  14. Rafal78

    Śledzie wg Rafała

  15. Rafal78

    Śledzie wg Rafała

    Śledziki wg podanej w #1 receptury robię od jakiegoś czasu.Najistotniejsze to proporcja cukru i octu na wskazaną ilość wody. Podana przeze mnie jest dostosowana do finalnego smaku śledzików jakie lubię.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.