Skocz do zawartości

Mielona

Użytkownicy
  • Postów

    7
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

  • Wygrane w rankingu

    1

Ostatnia wygrana Mielona w dniu 14 Stycznia

Użytkownicy przyznają Mielona punkty reputacji!

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Lublin

Ostatnie wizyty

164 wyświetleń profilu

Osiągnięcia Mielona

Uczeń

Uczeń (3/14)

  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Przyjazny Unikat
  • Pozytywnie reagujący Unikat
  • Pierwszy post

Najnowsze odznaki

3

Reputacja

  1. Cześć Wszystkim chciałbym odświeżyć trochę temat i go sprecyzować a mianowicie chodzi mi: kupiłem 3 szynki kulki 3 kawałki schabu 2 kawałki karczku 3 polędwiczki chce je zapeklować na mokro z przepisu kolegi - miro, potem uwędzić. pytanie ? czy mogę te wszystkie mięsa wrzucić do jednej solanki w tym samym naczyniu ? szynki będę nastrzykiwał, ale nie wiem czy nastrzyknąć też karczek i schab. dziękuję Wam z góry za wszelką pomoc i cenne uwagi 😉
  2. I powiedział co wiedział. Powiem Wam że czasami lepiej jest nic nie pisać zamiast się wymądrzać.
  3. Mielona

    Wariacje bila72

    Dziękuje za przepis, lubię śledzie i jutro pędzę na targ
  4. Sól + peklosól w łącznej ilości 70g stosunek soli kuchennej do peklosoli 50/50
  5. Żeby szynka smakowała jak szynka to trzeba ją uwędzić ? Ta była tylko gotowana.
  6. Jaskółki coraz wyżej 😁 przebijam 100 zł
  7. Mielona

    Wariacje bila72

    Można prosić o przepis ? W prawdzie wszystko widoczne ale lepiej mieć pewność
  8. Żeby temat za szybko się nie ulotnił to i ja mam pytanie bo temat podobny. Żona od lat robi świetną kuchnie i naprawdę ma się czym pochwalić w przeciwieństwie do mnie (Narazie).😄 Póki nie było wędzarni to i nie było problemu, w garnki nie zaglądałem podała na stół to człowiek zjadł ze smakiem i zadowoleniem. Ale z każdym przeczytanym przeze mnie tutaj postem z każdą uwagą i sugestią że może powinna zrobić to inaczej celibat będę miał zaraz murowany. 😄 Ale wracając do tematu. SZYNKA GOTOWANA: Swojska szynka 1,9 kg (chyba frykando) mrożona, zapakowana próżniowo. 2l wody z kranu 70 gram peklosól + sól warzona 50/50 7 dni w lodówce w temp. 6 stopni 1 łyżka majeranku 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżka czosnku niedźwiedziego 1 łyżka rozmarynu 1 łyżka tymianku 6 ziaren pieprzu czarnego 4 ziarna Owocu jałowca 5 liści laurowy 6 ziaren Ziela angielskie 3 goździki 2 łyżki octu z czerwonego wina Po wyjęciu z zalewy przepłukana i osuszona, potem wrzucona do garnka z wodą o temp. 80 stopni i przyprawami: 4 ziele angielskie 4 liść laurowy 4 owoc jałowca 1 łyżka soli kuchennej Parzona około 2 godziny żeby osiągnęła w środku 68 stopni. Po parzeniu zanurzona w lodowatej wodzie. Szynka wyszła bardzo ładnie ( moim zdaniem, zdjęcie poniżej) w konsystencji też jest ok ale smak jest taki jak opisał wyżej Arkadiusz Szynka Straciła smak i czuć głównie przyprawy i wilgotny kawałem mięsa. Oczywiście zapomniałem narazie o tym wspomnieć żonie i pytanie do Was czym to jest spowodowane ? Tym że dała przyprawy do solanki a powinna zrobić wywar, czy może gotowane świńskie kawałki mięsa smakują tak samo ?
  9. Mielona

    Przywitanie

    Henry Jeśli kiedyś będziesz chciał spełnić swoje marzenie to chętnie pomogę w wyborze materiałów i podzielę się swoją wiedzą. A zlew zawsze można dostawić 😄
  10. Mielona

    Przywitanie

    Czyli mała butla gazowa w palenisko i chwile grzania komory nie będziemy już nic rozbierać bo to się mija z celem.
  11. Mielona

    Przywitanie

    Będzie, będzie, materiał już jest ale ze względu na pogodę ciężko jest mi go pomalować. Dach będzie kopertowy na ośmiu słupach z pełnym deskowaniem oraz gontem.
  12. Mielona

    Przywitanie

    Kawałek lasu mam ale to głównie świerki i sosny ( mogę się z kimś zamienić 😄) Co do nagrzania i wysuszenia wędzarni to około 1,5 godziny potrzebuję. Zrobiłem w ten sposób, że mam połączone do wędzarni 2 paleniska drugie od kuchni jest na zimne wędzenie ale będę próbował rozpalać na dwóch jednocześnie żeby spróbować szybciej wygrzać wędzarnie. Mam pytanie: Przy rozpalaniu w palenisku na początku cofa dym (wiadomo trzeba najpierw wygrzać żeby złapało ciąg) ale jest to dla mnie trochę problematyczne ponieważ mam na piecu cegłę ozdobną (tzw. cegła ręcznie formowana) i brudzi się od osadzania dymu, nie mogę tego później niczym mechanicznie wyczyścić ponieważ usunął bym wtedy wierzchnią ozdobną warstwę cegły i zostałby kolor wypalonej gliny. Pomyślałem żeby przed rozpaleniem wstawiać do paleniska farelkę na 10 minut, ale może macie jakiś pomysł / patent co zrobić żeby od początku dym szedł w komin ?
  13. Mielona

    Przywitanie

    A to było pierwsze wędzenie rybek
  14. Mielona

    Przywitanie

    Dziękuję zeszło się trochę z budową bo aż 2 miesiące ale planowanie było na każdym ceglanym poziomie, najgorsze były łuki, zostało jeszcze tylko zadaszenie.
  15. Mielona

    Przywitanie

    A Oto moje pierwsze dzieło.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.