Skocz do zawartości

Dawidk1

Użytkownicy
  • Postów

    55
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

  • Wygrane w rankingu

    1

Ostatnia wygrana Dawidk1 w dniu 8 Października

Użytkownicy przyznają Dawidk1 punkty reputacji!

Informacje o profilu

  • Płeć
    Nie podano
  • Miejscowość
    Polanka Wielka

Ostatnie wizyty

301 wyświetleń profilu

Osiągnięcia Dawidk1

Entuzjasta

Entuzjasta (6/14)

  • Przyjazny Unikat
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy post
  • Pierwsza rozmowa
  • Pierwszy miesiąc za Tobą

Najnowsze odznaki

18

Reputacja

  1. Dzięki miło słyszeć, że mam zmienić nazwę kącika kulinarnego. Nie miałem nigdy wcześniej styczności. Jedynie jako dziecko, nastolatek pomagałem rodzicom przy hurtowni kurczaków i rozbiurce. Generalnie przez przyjściem na Warsztaty terapii zajęciowej nic nie robiłem nie wierzyłem w siebie. Dopiero na warsztatach zacząłem działać wierzyć w siebie. Zrobię w hydparku o tym temat. Ja generalnie wedliniarstwiem i masartwem interesuje się od około 3 lat. Nikt mnie nie zachęcił sam od siebie. Pomyślałem skoro piekę chleb i bułki domowe i pizze. To może by zrobić tez swojska dobra wędlinę. I zacząłem od oglądania Nomarta i później Kostrzewskiego i śledzeniem grup. Wiedzę głównie z tej grupy czerpie i z yt. Aż w końcu udało się samemu zrobić aż do teraz pozdrawiam.
  2. W sumie racja, tak myślałem. Ale wolałem zapytać. Bo często można zmienić tak charakterystykę wyrobu i to już nie to. Ale smaczne więc szybko znikną 😀
  3. Bardzo wam dziękuję dużo dajecie wiary i pomocy. O to muszę następnym razem na noc zostawić jelita moczyłem 2 godziny. A mam jeszcze pytanka odnośnie kabanosów. Mega zadowolony jestem. Ale mam kilka pytań. Kabanosy są w przepisie 1-1,5 godziny wędzenia. Ale u mnie w elektryku po tym słabo było z kolorem temu 3 godziny. Nie za długo mogą być tyle? I druga rzecz wędziłem w 55c. I jak dałem na podpiekanie w 90c i się nagrzało i wbiłem sondę to było chyba 72 lub 75C. może być nie za dużo w środku powinno chyba 68c być? Pytam by jeszcze bardziej się rozwijać. I jeszcze kilka lat temu nie pomyślałabym, że mogę robić takie rzeczy 😀
  4. Szynkowa też rewelacja przekrój mega. Wygląda apetycznie.
  5. Jest chyba się udało. Jestem mega szczęśliwy. Pierwszy raz szynkowa Jacekw21 i Kabanosy Halusi. Osadzanie Kabanosy 2 godziny szynkowa około 4 godz. Wędzone 3 godziny. Kabanosy podpiekane,a szynkowa parzona. Bardzo się bałem nadziewania kabanosów, ale nadziewarka Yato dała radę, pomogły ściski stolarskie i mama. Sam nie dałbym rady nadziać. Jelita były na pasku. Kabanosy smak rewelacja. Szynkowa czeka go jutra na spróbowanie. I Kabanosy pewnie mogły być ładniej nadziane 😀
  6. Z tą wiara u mnie różnie, ale jest lepiej niż kiedyś. Za dużo pisania czemu tak jest. Ale dzięki za ciepłe słowa.
  7. Bardzo dziękuję wiele to dla mnie znaczy i dodaje wiary siebie. Jeszcze kilka lat temu nie spodziewałbym się że będę takie rzeczy robił.
  8. Hejka dzieje się. Dziś kolejne mięsko zapeklowne. A jutro będzie peklowanie na pierwszą szynkowa i kabanosy. Już nie mogę się doczekać 😀
  9. Ale przydatne rzeczy super dzięki. Jak czytam forum widzę ile nauki przede mną. A zamówiłem te większe 22/24 myślę będzie łatwiej nadziać. pozdrawiam 😀
  10. Dzięki 😀
  11. Bardzo dziękuję wam za odpisanie i porady. Oczywiście pochwalę się efektem. Niech lejek dojdzie i sprawdzić w Swojski wyrób czy mają jelita na paskach. Jak coś przez neta się zamówi.
  12. Hejka mam nadzieję, że odpowiedni dział potrzebuje kilku porad. Będę robił pierwszy raz kabanosy i szynkowa. Wybór padł na kabanosy halusi i szynkowa Jacekw21. I tu kilka pytań na co zwrócić uwagę by wyszło? Jakie osłonki zastosować? Lejek do kabanosów zakupiony u Jacek Woźniak. I czy jelita na paskach są dobre? I jak nie mam chłodnego miejsca. Wystarczy osadzić przez 2 godziny w temperaturze pokojowej. Czy mogę np. na noc do lodówki położyć bo nie mam jak powiesić. Pozdrawiam 😀
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.