Skocz do zawartości

ganc89

Użytkownicy
  • Postów

    78
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Goleniów

Ostatnie wizyty

577 wyświetleń profilu

Osiągnięcia ganc89

Entuzjasta

Entuzjasta (6/14)

  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pozytywnie reagujący Unikat
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą

Najnowsze odznaki

9

Reputacja

  1. Ślinka pociekła 😁
  2. ganc89

    Potrzebna pomoc inna

    A jaki jest w ogóle zamysł tych ankiet? Pytam z ciekawości bo nie wiem
  3. A jakie smaczne 😉
  4. Z woreczkami jeszcze się nie bawiłem ale następnym razem spróbuje. Podpiekasz w wędzarni?
  5. Zostawiłem na noc w altanie, rano do siatki i osuszanie w wedzarni. Jeżeli da sie to zrobić szybciej i lepiej to chętnie poznam metodę aczkolwiek w nocy itak bym nie wędził. W lodówce niestety nie mam tyle miejsca żeby sobie ociekało
  6. Hej, dzisiaj trochę podymiłem. Łącznie 12,5kg.ociekanie 14h w temp. pokojowej. Osuszanie 45 stopni 3h, wędzenie 58 stopni 5h, podpiekanie 90 stopni 4h i szynki miały 66 stopni. Chciałem dobić do 68 ale już robiło sie ciemno. Strasznie długo cały proces, do piekarnika tyle by nie weszło a stać przy garach i parzyć też mi się nie chciało bo w kuchni byłoby 50 stopni i wilgotności 70%. Może da sie to jakoś przyspieszyć, może robię coś niewłaściwie? Dymienie 5h i kolor wyszedł ładny ale walcząc z małą ilością dymu cały czas myślałem o tym co napisał Muski że komora zasypowa jest za mała. Niby człowiek wiedział a jednak sie łudził. Zrębki niestety sie zawieszają i trzeba stukać co 30min. W ciągu 5h dymienia 3 razy udrażniałem rure dymową aby zwiększyć ilość dymu i daje to dobry efekt ale jest to trochę uciążliwe. Rura nie jest zatkana ale dym jest rzadki. Nie wiem dlaczego ale po wyłączeniu wentylatora w podłodze w dolocie lepiej dymi niż z włączonym wentylatorem. Wentylator pracuje prawidłowo, zasysa do środka. Na zakończenie dodam że w smaku wyszło obłędnie
  7. super to wygląda, jak z bajki
  8. Pod tą degustacje przydałby się inny swojski wyrób ale nie mam takiej aparatury 😁 Jeszcze wszystkiego nie zjadłem, zbiórka pod żabką 😆
  9. Szczęście nowicjusza 😜 Dawaj 🫣
  10. Najwyższy czas przejść do podsumowania, poniżej efekty kilkunastu tygodni przygotowań. Od projektu, przez budowę aż po produkt końcowy Peklowane 11 dni tabela dziadka mniejsza słoność. Nie dodawałem innych przypraw. Słoność wyszła idealnie, trafiłem w punkt. Smakuje zarówno mi, jak i rodzinie. Ociekanie 12h (bez płukania po wyjęciu z solanki), osuszanie w 40 stopniach czas 2h30min. Po osuszaniu w kilku miejscach przyłożyłem ręcznik papierowy aby zebrać resztki wilgoci, poza tym wszystko było suchutkie w dotyku. Wędzone w 58 stopniach. Po 6h był trochę słaby kolor, podkręciłem dymogenerator dym zrobił się gęstszy i zostawiłem jeszcze na 90 min. W mojej skromnej ocenie kolorystycznie wyszło ok. Przy kolejnym wędzeniu od początku puszczę więcej dymu. Nie podpiekałem w wędzarni bo zabrakło czasu, połowę podpiekałem w piekarniku do 68 stopni w środku a połowę parzyłem w wodzie aby ocenić co będzie lepsze. Szynka jak dla mnie minimalnie lepsza podpiekana a boczek parzony. Moje pierwsze w życiu wędzenie 😁
  11. Narazie mam jedną. Jak będzie mało to albo kupię mocniejszą albo dołożę drugą
  12. W tym przypadku nie powinno być więcej niż 10A, tyle że wszystko narażone na wilgoć
  13. Czy ktoś wie jak ustawić histereze w sterowniku Rex C100? Za histereze odpowiada parametr oH, u mnie wogole tego nie ma. Nie wiem czy jest wyłączone gdzieś głębiej czy jeszcze coś innego o czym nie wiem. Jest jakaś zalecana konfiguracja czy każdy wedle siebie?
  14. Głowę wychyli i zobaczy ale ja już nie będę patrzył na tą zieloną ścianę 😄
  15. Wczoraj pomalowana pokostem, dzisiaj zamontowany płot
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.