Najwyższy czas przejść do podsumowania, poniżej efekty kilkunastu tygodni przygotowań. Od projektu, przez budowę aż po produkt końcowy
Peklowane 11 dni tabela dziadka mniejsza słoność. Nie dodawałem innych przypraw. Słoność wyszła idealnie, trafiłem w punkt. Smakuje zarówno mi, jak i rodzinie. Ociekanie 12h (bez płukania po wyjęciu z solanki), osuszanie w 40 stopniach czas 2h30min. Po osuszaniu w kilku miejscach przyłożyłem ręcznik papierowy aby zebrać resztki wilgoci, poza tym wszystko było suchutkie w dotyku. Wędzone w 58 stopniach. Po 6h był trochę słaby kolor, podkręciłem dymogenerator dym zrobił się gęstszy i zostawiłem jeszcze na 90 min. W mojej skromnej ocenie kolorystycznie wyszło ok. Przy kolejnym wędzeniu od początku puszczę więcej dymu. Nie podpiekałem w wędzarni bo zabrakło czasu, połowę podpiekałem w piekarniku do 68 stopni w środku a połowę parzyłem w wodzie aby ocenić co będzie lepsze. Szynka jak dla mnie minimalnie lepsza podpiekana a boczek parzony. Moje pierwsze w życiu wędzenie 😁