Metoda Szczepana do peklowania mięsa jest BARDZO PROSTA.
Można ją zapamiętać na lata nie potrzeba mieć żadnej ściągi.
Liczy się wszystko w pamięci łatwo i szybko.
Czyli 1 litr wody na 1 kg mięsa.
ALE:
Jest to metoda na krótszy dystans.
Wydaje mi się że peklowanie tym sposobem powinno się skończyć na siedmiu dniach ( 7 ) i stężeniu solanki około 6%. Wtedy by nie było takich awarii.
Oczywiście odpowiedni nastrzyk w każdej metodzie zgodnie ze sztuką peklowania, przynajmniej ja tak robię.
Osobiście korzystam ze swojej metody peklowania na wzór metody Dziadka ale mogę manewrować ilością wody. Gdy solanka nie przykrywa mięsa dorabiam wody o takim samym stężeniu ( przewidzianej do wody ) i dolewam, pomimo że wcześniej mięso było zapeklowane stężenie solanki w układzie jest takie samo nie zmienia się. A niektórzy mają z tym problem co zrobić jakie stężenie dorobić, gdy zalewa nie okrywa mięsa.