Skocz do zawartości

marekgks

Użytkownicy
  • Postów

    98
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    sosnowiec
  • Zainteresowania
    sport

Ostatnie wizyty

Blok z ostatnimi odwiedzającymi dany profil jest wyłączony i nie jest wyświetlany użytkownikom.

Osiągnięcia marekgks

Entuzjasta

Entuzjasta (6/14)

  • Przyjazny Unikat
  • Pierwsza rozmowa
  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Kolego Maxwell , a może na FB to wrzucić? Mamy chyba grupę? Pytam,bo np ja nie zaglądam codziennie na forum ,ale szukałem kalkulatora peklowania na Linuxa i myśląc że może będzie coś na " wedlinydomowe" trafiłem na ten post/temat. Podrzuć to na fb Pozdrawiam
  2. zebrało się więcej chętnych?
  3. Wysłane
  4. Dzięki za szybkie odpowiedzi- te z allegro trochę drogie-to już mieszarkę bym kupił Będę musiał w garażu się pobawić.....
  5. Witam! odświeżę temat Czy takie mieszadło z ocynku z Castoramy nie jest szkodliwe? Nie mogę nigdzie znaleźć z nierdzewki
  6. masz to podłączone bezpośrednio,czy przez przekaźnik?
  7. Dzięki za wyjaśnienie
  8. Zrób 8% -tową solankę, jeden nastrzyk 5 % wagi mięsa i sparz do 60º C w środku.Myślę , że ptasia grypa Cię nie dopadnie. odświeżę ,bo dopiero teraz "wpadłem" na ten post Patrząc na ilość postów kol arkadiusza myślę,że wkradł się chochlik -te 60 stopni to chyba za mało-ja drób parzę na 72-73
  9. marekgks

    Dymogenerator

    patrząc na to foto wydaje mi się,że rura dymna w Twoim przypadku przechodzi przez dwie ścianki-zgadza się? Jeśli tak,to czy miejsce w którym rurka powietrzna wchodzi do dymnej jest szczelne?Czy rura dymna ma wycięcie w komorze spalania? Najlepiej daj foto z tyłu tzn miejsce wejścia rurki powietrznej i foto zdemontowanej rury dymnej
  10. Davido-mam pytanie dotyczące sitka-rusztu-otwory 5mm będą ok?Na filmiku nie jest zaznaczony wymiar I jeszcze sprawa rurki dymnej-na innych filmach widziałem rozwiązanie z rurką usamej góry -na czym polega wyższość mocowania rurki na dole jak to pokazał na filmie davido31? Czy chodzi o to,że gdy rurka jest u góry,to może się mocniej rozpalić przez dłuższy ciąg?Czy ta rurka jest spawana ? mam rurę 63mm-chyba też się sprawdzi,co?najwyzej zrobię ją dłuższą pozdro
  11. dzięki! Te większe kawałki po kilku "szlagach" młotkiem się rozwalają,także zmieszam je ze zrąbkami,które mi poleciłeś pozdro
  12. davido-mam pytanie - na filmiku,który wrzuciłeś o swojej wędzarce jest talerzyk ze smołą-czy ona się wylewa z rurki DG? Bardzo jej dużo- z ilu m/w litrów lub gram zrębków "zrobiło" tyle smoły? I jeszcze pytanie dotyczące wydajności-ile zrębków na godzinę spala się w twoim DG? Mam dostęp do kawałków drewna o wymierach ok 50x50x10 (w mm) Czy to się nada do DG? czy ew zmieszać z trocinami? pozdro
  13. tego nie wiem-nie potrafię rozróżnić po wyglądzie, ale za 10zł/kg to chyba z kurczaka,musiałbym wrzucić foto jak kiedyś znów kupię [ Dodano: Czw 31 Sty, 2013 20:38 ] może (jakby to powiedział Boguś Linda) to stara kura była....
  14. Zrezygnuję z tego podsuszania,bo się obawiam jakiś bakterii, zatrucia co do przepisu,to robię ją z "gulaszowego drobiowego"-blisko mnie jest firma ,która zajmuje się rozbiorem mięsa wieprzowego i drobiowego-na terenie firmy mają sklep firmowy i tam kupuję wszelkie mięsko.Z tego gulaszu drobiowego często robimy "schabowe"-pycha,ostatnio postanowiłem zrobić z tego kiełbaskę,poodcinałem tłuste kawałki ,odkrawając z tłuszczem tyle mięsa ile tłuszczu-to zmieliłem na 2-3mm,resztę chudych kawałków zmieliłem na 10-12mm (mam takie sitko otwory 10mm i 12mm) peklowałem 17gr/kg dwie duże główki czosnku na 9,5kg mięsa 10 ziarenek ziela ang. dwie łyżeczki ziaren kolendry,15 gr pieprzu ziarnistego zmieliłem w elektrycznym młynku do kawy-mam taki stary tylko do przypraw i robię tak:Najpierw ziele angielskie i kilkakrotnie włączam na 2-3 sekundy,potem dodaję kolendrę i włączam tylko krótkim przyciśnięciem-ułamek sekundy-2-3 razy na koniec pieprz i też tylko 2-3 "pyknięcia" Wszystkie przyprawy do wody-dałem 0,7litra-czyli ok 7-8% Gdy będę robił tylko białą to użyję soli i sypnę majeranku Jeśli chodzi o trwałość,to myślę,że wersja biała 3-4dni w lodówce może spokojnie leżeć,co?
  15. Dzięki Miro za dobre słowo
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.